Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελλάδα απούσα από τη Λιβύη, ενώ συζητούν και για τα συμφεροντά μας


Στο χαοτικό πλαίσιο που υφίσταται σήμερα στη Λιβύη, η Ελλάδα με προφανή πολιτικά, οικονομικά και κυρίως γεωστρατηγικά συμφέροντα στη χώρα της Β. Αφρικής είναι παντελώς απούσα από τις διαδικασίες που πραγματοποιούνται με φρενήρη ρυθμό το τελευταίο εξάμηνο, γύρω από δυο πόλους, το Παρίσι και τη Ρώμη, προκειμένου να υπάρξει λύση στο ζήτημα κυριαρχίας στη χώρα και την ομαλή μετάβασή της σε ένα δημοκρατικό καθεστώς.

Η Ελλάδα εκτός από το γεγονός ότι διατηρούσε στενές σχέσεις με τη Λιβύη και μετείχε σε σειρά έργων στη χώρα, έχει γεωστρατηγικά συμφέροντα προκειμένου να διευθετηθεί η ΑΟΖ νότια της Κρήτης που συνορεύει με την Λιβυκή, που ήδη την έχει επεκτείνει μονομερώς στα 200 νμ. Καθώς η Τουρκία, που εμφανίζεται εξαιρετικά δυναμική στη Λιβύη, επιχειρεί να επέμβει σε βάρος των Ελληνικών συμφερόντων, η απουσία μας ως τώρα από τις εξελίξεις, καθίσταται ολοένα και πιο επικίνδυνη για τα συνολικά Ελληνικά συμφέροντα.

Στο πλαίσιο αυτό, η χθεσινή συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη συνάντηση του Παλέρμο αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα, με την προυπόθεση ότι το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών έχει ετοιμάσει σχέδιο των Ελληνικών θέσεων-απαιτήσεων, που θα τις προβάλει στη διάρκεια της σημερινής συζήτησης.


Μυστική συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού;

Ο Λίβυος στρατηγός ηγέτης Halifa Haftar πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Juseppe Konte στην Βεγγάζη την Κυριακή, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους του, πριν από τις συνομιλίες που αποσκοπούν στη σταθεροποίηση της χώρας της Βόρειας Αφρικής που διέλυσε ο πόλεμος, αν και η Ρώμη αρνήθηκε την συνάντηση.

Οι κυριότεροι πολιτικοί παράγοντες της Λιβύης συναντήθηκαν χθες με διεθνείς ηγέτες στο Παλέρμο της Σικελίας για να συζητήσουν την τελευταία προσφορά των μεγάλων δυνάμεων, προκειμένου να ξεκινήσει μια μακρόχρονη πολιτική διαδικασία και εκλογές.

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες στελέχους του αυτοανακηρυγμένου Εθνικού Στρατού της Λιβύης ο Konte ταξίδεψε στη Βεγγάζη, 650 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας της Τρίπολης της Λιβύης, για να συζητήσει τις «τελευταίες εξελίξεις στο συνέδριο του Παλέρμο».

Ωστόσο, μια πηγή κοντά στην ιταλική κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο Konte ήταν στη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες.
Η πηγή δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αν οι δύο ήταν σε τηλεφωνική επαφή.

Ο Haftar, ο οποίος επισκέφθηκε τη Ρώμη στα τέλη Οκτωβρίου, επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει στη διάσκεψη, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση.

Ωστόσο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ελέγχει ο Haftar ανέφεραν αργότερα ότι θα μποϋκοτάρουν τις συνομιλίες, χωρίς να λένε γιατί.

Από το 2011 ξεκίνησαν δύο αντίπαλες διοικήσεις – η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) , διεθνώς αναγνωρισμένη με έδρα την Τρίπολη και μια ανατολική διοίκηση, στη Βεγγάζη, με την υποστήριξη του Haftar.
Συμφώνησαν τον Μάιο να πραγματοποιήσουν εθνικές εκλογές στις 10 Δεκεμβρίου.
Αλλά αναγνωρίζοντας τη χαοτική πολιτική κατάσταση της χώρας, ο ΟΗΕ την Πέμπτη παραδέχτηκε ότι οι εκλογές δεν θα είναι βιώσιμες πριν από την άνοιξη του 2019 τουλάχιστον.

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]