Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μια κριτική ματιά στο ΝΑΤΟ πριν τη Σύνοδο της Δευτέρας


Του Δρ John R. Deni

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ ενίσχυσαν δραματικά την αποτροπή της συμμαχίας εναντίον της Ρωσίας στη βορειοανατολική Ευρώπη μέσω μιας πρωτοβουλίας με τίτλο Ενισχυμένη Προσχολική Παρουσία (EFP). Η πρωτοβουλία, η οποία γεννήθηκε από τη Διάσκεψη Κορυφής της Βαρσοβίας του 2016 στο ΝΑΤΟ, παρέχει ένα ζωτικό εργαλείο κατά της ρωσικής επίθεσης.

Τώρα που το ΝΑΤΟ εφαρμόζει την EFP για λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, έχουν υπάρξει πολλά διδάγματα – ή τουλάχιστον έτσι θεωρήθηκαν.

Στο παρελθόν, εθνικές προειδοποιήσεις, ελλείψεις στη διαλειτουργικότητα και πολλαπλασιαστικές ικανότητες είχαν απογοητεύσει τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Σήμερα, η πρωτοβουλία EFP υποφέρει από πρόμοιες ελλείψεις. Το καλύτερο όμως είναι η βασική αυτή ειρωνεία: η EFP αποκλείει αυτό που είναι πιθανώς η λιγότερο πιθανή μορφή επιθετικότητας από τη Μόσχα, αφήνοντας τη συμμαχία πολύ πιο ευάλωτη στις πιο πιθανές τακτικές του Κρεμλίνου, ήτοι πράξεις που υπολείπονται μιας παραβίασης του Άρθρου 5.

Θεωρητικά, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα καταλάβουν την επόμενη ρωγμή τους, για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών τους σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών τον Ιούλιο.

Κατά την προετοιμασία, οι υπάλληλοι από τα 29 μέλη της συμμαχίας έχουν ετοιμάσει μια σειρά σημαντικών «παραδοτέων» – προκατασκευασμένων συμφωνιών και δηλώσεων προς έγκριση από τους διάφορους προέδρους και πρωθυπουργούς. Αυτά πιθανότατα θα περιλαμβάνουν μια νέα πρωτοβουλία για την προαγωγή της στρατιωτικής ετοιμότητας, τον εξορθολογισμό της λήψης αποφάσεων της συμμαχίας κατά τη διάρκεια κρίσεων και την υποστήριξη της δημιουργίας πρόσθετων κεντρικών γραφείων.

Δυστυχώς, οι βελτιώσεις της μελλοντικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, δεν συγκαταλέγονται στα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, οι ηγέτες της συμμαχίας μπορούν να κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της EFP και την ενίσχυση της αποτροπής χρησιμοποιώντας τη σύνοδο κορυφής για να κατευθύνουν τους υφισταμένους τους για να αντιμετωπίσουν άμεσα τις ελλείψεις.

Γιατί η EFP έχει σημασία

Η πρωτοβουλία της EFP διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην αποτροπή και τη διασφάλιση της βορειοανατολικής Ευρώπης. Από την άνοιξη του 2017, τα μέλη του ΝΑΤΟ εφαρμόζουν την πρωτοβουλία σε όλη την Πολωνία και τα τρία κράτη της Βαλτικής. Μέσω της EFP, η συμμαχία υποστηρίζει τις δυνάμεις της μάχης – περίπου 1.000 στρατιώτες σε καθεμία από τις τέσσερις χώρες – ανατολικά των πρώην ανατολικοδυτικών γερμανικών συνόρων για πρώτη φορά.

Αυτή η σημαντική αλλαγή στη συμμαχική στρατιωτική στάση ήταν άμεσο αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας. Μέχρι το 2014, η τοποθέτηση των Η.Π.Α. στην Ευρώπη είχε σταθερή, αμείλικτη, πτωτική πορεία. Η Καναδική στρατιωτική παρουσία στην ήπειρο είχε ήδη εξατμιστεί και οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου επρόκειτο να αποσυρθούν εντελώς από τη Γερμανία. Αυτές οι τάσεις έχουν τώρα ανατραπεί και οι ομάδες μάχης της EFP αποτελούν τώρα ένα αναγκαίο ταξίδι κατά της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στα κράτη της Βαλτικής ή στην Πολωνία.

Παρόλο που δεν είναι μόνιμη – σχεδόν όλες οι δυνάμεις που συνδέονται με την EFP στην βορειοανατολική Ευρώπη το κάνουν εκ περιτροπής – η πρωτοβουλία εντούτοις αντιπροσωπεύει μια ενίσχυση της αποτρεπτικής και καθησυχαστικής στάσης της συμμαχίας. Αποτελεί επίσης σημαντική υπογράμμιση της συλλογικής άμυνας, του άρθρου 5.

Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου μέχρι το 2014, η συμμαχία δεν είχε να ανησυχεί σοβαρά για την υπεράσπιση ενός από τα μέλη της από μια επίθεση. Αντ’ αυτού, η συμμαχία πέρασε σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση κρίσεων, την αντιτρομοκρατία και τις επιχειρήσεις σταθερότητας σε μέρη όπως η Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν, καθώς και η στρατιωτική διπλωματία και η εμβάθυνση για την προώθηση της μεταρρύθμισης του τομέα της ασφάλειας.

Αυτό που είναι επίσης εντυπωσιακό για την πρωτοβουλία EFP είναι ο βαθμός συμμετοχής. Αυτό αντικατοπτρίζει τόσο την αναδυόμενη συναίνεση των συμμάχων του ΝΑΤΟ, ότι οι ενέργειες της Ρωσίας το 2014 ήταν κάτι περισσότερο από μια καταιγίδα. όσο και τη σταθερή δέσμευση των συμμάχων για συλλογική ασφάλεια, παρά τις περιστασιακές αδιαφορίες σε ζητήματα όπως η κατανομή των βαρών.

Στην Εσθονία, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το προβάδισμα ως χώρα-πλαίσιο και συνεπώς συνεισφέρει τις περισσότερες δυνάμεις, η Δανία και η Ισλανδία συμβάλλουν επίσης στο προσωπικό. Στη Λετονία, οι Καναδοί είναι επικεφαλής, με επιπλέον στρατεύματα από την Αλβανία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία ​​και την Ισπανία. Προσωπικό από το Βέλγιο, την Κροατία, τη Γαλλία, την Ισλανδία, τις Κάτω Χώρες και τη Νορβηγία συμμετείχαν με τους Γερμανούς στη Λιθουανία Τέλος, στην Πολωνία, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες οδηγούν ως έθνος-πλαίσιο, η Κροατία, η Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεισφέρουν επίσης δυνάμεις.

Εάν, στο χειρότερο σενάριο, η Ρωσία επρόκειτο να εισβάλει σε ένα από τα τέσσερα έθνη υποδοχής, αρκετά κράτη-μέλη της συμμαχίας πιθανόν θα υφίσταντο απώλειες. Αυτό πιθανόν να ενθαρρύνει μια ταχύτερη, πιο ενοποιημένη απάντηση από τη συμμαχία.

Εάν ο πρωταρχικός στόχος της EFP είναι να λειτουργήσει ως τρίποδο που προκαλεί ευρύτερη συμμαχική εμπλοκή, φαίνεται σκόπιμο για το έργο, παρόλο που υπάρχουν εύλογες αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι αρκετά μεγάλο και – όπως ισχυρίζεται σε μια προσεχή μονογραφία του Alexander Institute Lanoszka, ο Michael Α. Hunzeker – αν η Ρωσία θα την πραγματοποιούσε ποτέ.

Ο κίνδυνος διάδοσης με αυτόν τον τρόπο είναι παρόμοιος με τους πολυεθνικούς σχηματισμούς που χρησιμοποίησε το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Συγκεκριμένα, η πρώην Συμμαχική Διοίκηση της Ευρώπης Mobile Force-Land ήταν μια δύναμη μεγέθους ταξιαρχίας αποτελούμενη από 14 από τα τότε 15 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Ήταν γραφτό να αναπτύσσεται γρήγορα σε μια αναδυόμενη ζώνη κρίσης και να είναι μια απτή εκδήλωση της συμμαχικής αλληλεγγύης.

Προβλήματα με EFPH

Όπως και νάχει, το ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει τις μονάδες ΠΠΕ ως «ισχυρή … ετοιμοπόλεμη δύναμη μάχης», και εδώ υπάρχουν σημαντικές ερωτήσεις ακόμα να είναι αναπάντητες.

Το πιο σημαντικό είναι να δούμε αν οι σύμμαχοι μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που σχετίζονται με την προαναφερθείσα πολυεθνικότητα που χαρακτηρίζει κάθε ομάδα μάχης. Οι δυσκολίες της πολυεθνικότητας στο επίπεδο της μάχης δεν θα έπρεπε να ήταν μεγάλη έκπληξη για μια συμμαχία που πέρασε χρόνια πειραματιζόμενη – με μικτά αποτελέσματα – με παρόμοιες ρυθμίσεις στη Διεθνή Δύναμη Βοηθείας για Ασφάλεια στο Αφγανιστάν.

Παρ’ όλα αυτά, σε ένα πρόσφατο ερευνητικό ταξίδι που πραγματοποίησα στη βορειοανατολική Ευρώπη, είναι σαφές ότι η πολυεθνικότητα δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων, ιδίως όσον αφορά τη συμβατότητα του εξοπλισμού, την ικανότητα στην αγγλική γλώσσα και τις διπλές δυνατότητες όπως η ιατρική υποστήριξη. Τα συμπεράσματα αυτά βασίζονται μια σειρά από συζητήσεις που διεξάγονται με τους αξιωματικούς και στρατολογημένο προσωπικό, καθώς και τη δική μου «δυνατότητα αντίληψης», τους λεγόμενους «λειτουργικούς περιορισμούς» – αυτό που συνηθίζαμε να αποκαλούμε εθνικούς περιοριστικούς όρους στα χρόνια του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν – που ομοίως είχαν ματαιώσει την αποτελεσματικότητα των ομάδων μάχης.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση σαφούς κρίσης που απειλεί τη συμμαχική ασφάλεια στην Πολωνία ή στις χώρες της Βαλτικής, είναι πιθανόν το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο – το ανώτατο όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ – να ενεργήσει με ειλικρίνεια και να παράσχει την απαραίτητη έγκριση για τις στρατιωτικές μονάδες

Τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην EFP υποστηρίζουν και λειτουργούν με τις δυνάμεις του κράτους-έθνους. Ωστόσο, εάν η κατάσταση ήταν ασαφής και ένα έθνος υποδοχής αποφάσισε να αναλάβει στρατιωτική δράση κι απουσιάζει η απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, οι λειτουργικοί περιορισμοί μπορεί να αποτρέψουν κάποιους να συμβάλλουν με άλλες εθνικές δυνάμεις από την υποστήριξη της χώρας υποδοχής τους.

Τελικά, δεν είναι ξεκάθαρο ποιος μπορεί να διατάξει μονάδες EFP σε δράση. Το ΝΑΤΟ λέει ότι οι τέσσερις μάχιμες μονάδες είναι «υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, μέσα από το πολυεθνικό Αρχηγείο του Σώματος βορειοανατολικά στο Szczecin στην Πολωνία.» Ωστόσο, έμαθα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου ότι μάχιμες μονάδες είναι στην πραγματικότητα ενταγμένες στο πλαίσιο των δομών διοίκησης και της δύναμης της διοργανώτριας χώρας, και δεν εμπίπτουν στη διοίκηση του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν είναι απλώς μια παρεξήγηση σχετικά με το διπλό καπέλο, κάτι που οι στρατοί του ΝΑΤΟ συνηθίζουν να αντιμετωπίζουν. Αντίθετα, αντανακλά μια δυνητικά σημαντική διαφωνία για διοίκηση και έλεγχο, καθώς και ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ του τι σχεδιάζει δημοσίως το ΝΑΤΟ και την πραγματικότητα στο έδαφος.

Βαθύτερη Πρόκληση

Πέρα από αυτές οι επιχειρησιακές και ακόμη και σε τακτικό επίπεδο προκλήσεις, που συνδέονται με τις μάχιμες μονάδες EFP, εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ πιο στρατηγικά ερωτήματα σχετικά με το ρόλο που διαδραματίζουν αυτές οι μονάδες, όσον αφορά τις πιο πιθανές προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζουν τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία.

Οι ομάδες μάχης είναι οι πλέον κατάλληλες για την αποτροπή με την τιμωρία του πιο επικίνδυνου σεναρίου: μια ρωσική στρατιωτική εισβολή. Ωστόσο, η πιθανότητα μιας κρίσης με βάση μια ξεκάθαρη εισβολή των συμμαχικών εδαφών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ακόμη και για τους όμοιους του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin.

Αντίθετα, πολύ πιο πιθανό είναι κρίσεις που θα είναι κάτω από το όριο του άρθρου 5 και τις δεσμεύσεις της αμοιβαίας άμυνας της συμμαχίας . Για παράδειγμα, τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από τα ανασφαλή δικτυακά δεδομένα τους, ειδικά εκείνα από τα οποία εξαρτώνται κρίσιμες υποδομές.

Αυτές προκαλούνται από την εθνοπολιτική αντιπαράθεση που προέρχεται από ρωσόφωνες κοινότητες ή άλλες μειονοτικές ομάδες · ή εκστρατείες παραπληροφόρησης που αποσκοπούν στην υπονόμευση της δυτικής συναίνεσης ή της ενότητας. Οι ομάδες μάχης της EFP δεν έχουν εκπαιδευτεί, δομηθεί ή έχουν την εντολή να βοηθήσουν με οποιαδήποτε από αυτές ή παρόμοιες ενδεχόμενες «γκρίζες ζώνες». Η προσέγγιση του ΝΑΤΟ στην αποτροπή και τη διασφάλιση στην Ανατολική Ευρώπη παραμένει εξελισσόμενη – η σύνθεση της μάχιμης EFP, οι σχέσεις εντολών και οι ικανότητες πρέπει να θεωρηθουν ως έργο σε εξέλιξη.

Μην κάνετε λάθος – οι ομάδες μάχης όπως υπάρχουν σήμερα και παρά τα ελαττώματά τους είναι ένα απαραίτητο, σημαντικό μέρος μιας δυναμικής προσέγγισης για την υπεράσπιση των ζωτικών συμφερόντων των ΗΠΑ και των συμμαχικών συμφερόντων στην περιοχή. Αλλά η κεντρική ειρωνεία που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ είναι ότι η πρωτοβουλία της EFP στοχεύει σε μια πρόκληση για την ασφάλεια – δηλαδή την εισβολή στις χώρες της Βαλτικής ή την Πολωνία – που είναι πολύ απίθανο να υλοποιηθεί.

Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εξέτασης του κατά πόσο το ΝΑΤΟ μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιήσει τα παραδοσιακά δυνατά του μέσα, για την αντιμετώπιση των αντισυμβατικών ρωσικών τακτικών και επιχειρήσεων, οι συμμαχικοί ηγέτες που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα. θα πρέπει να κατευθύνουν το προσωπικό τους για να αντλήσουν τα διδάγματα που έχουν μάθει μέχρι σήμερα.

* Ο Δρ John R. Deni είναι Καθηγητής στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών του Πολεμικού Κέντρου των Ηνωμένων Πολιτειών και ένας βοηθός καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Διεθνούς Υπηρεσίας. Είναι συγγραφέας του «ΝΑΤΟ και το άρθρο 5».
Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]