Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν προκαλεί την τύχη του


Η κοροϊδία απέναντι στις ΗΠΑ θα του κοστίσει ακριβά…

«Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά ποτέ όλους όλο τον καιρό». Αυτά ήταν τα λόγια του Αβραάμ Λίνκολν πριν από σχεδόν δύο αιώνες. Η φράση του μυθικού Αμερικανού προέδρου, παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ. Ιδιαίτερα σήμερα και ειδικά στην περίπτωση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα που ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την διακυβέρνηση των ΗΠΑ, όλοι γνωρίζαμε ότι οι τσαμπουκάδες της γειτονικής χώρας δεν θα άρεσαν στον Δημοκρατικό πρόεδρο. Όπως επίσης γνωρίζαμε ότι οι σχέσεις του με τον Λευκό Οίκο θα επανέρχονταν σε προ-Τραμπ επίπεδα.

Ο Τούρκος ηγέτης βλέποντας ότι δεν είχε και πολλές επιλογές, αποφάσισε να παίξει το γνωστό χαρτί της «κοροϊδίας», όπως έχει κάνει εξάλλου, άπειρες φορές στο παρελθόν. Αυτό που δεν υπολόγισε όμως ήταν ότι ο Αμερικανός εταίρος του τον ξέρει και από την καλή και από την ανάποδη, λόγω της μεγάλης εμπειρίας του.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν μόλις πριν ένα μήνα από κοντά και τα μηνύματα δεν ήταν καλά για τον Ερντογάν. Η στάση του προέδρου Μπάιντεν ήταν ακέραιη: «Σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και βρείτε τρόπο να ξεφορτωθείτε τους S-400».

O ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας προσπάθησε να εγγυηθεί πως όλα είναι υπό έλεγχο και ότι η Τουρκία μπορεί να κρατήσει τους ρωσικούς πυραύλους κλειδωμένους και απενεργοποιημένους σε κάποια «αποθήκη». Η απάντηση ήταν αρνητική και ευτυχώς για την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και το ΝΑΤΟ, οι κυρώσεις του νόμου CAATSA παραμένουν σε ισχύ.

Και εκεί που ο Τούρκος ηγέτης διαπραγματευόταν για την δήθεν απομάκρυνση των S-400, τώρα ήρθε στην επιφάνεια ότι ετοιμάζει να παραλάβει ακόμη μια παρτίδα από τα «ίδια». Ο ορισμός της κοροϊδίας. Όπως επίσης κοροϊδεύει τους πάντες για τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επιπλέον, ακόμη μια ύστατη κοροϊδία ήταν η στάση του στο Κυπριακό. Η Αμερικανική πλευρά πίεσε να μην επισκεφθεί την Αμμόχωστο και να μην προκαλέσει περαιτέρω.

Παρόλα αυτά, τι και αν δεν έκανε το πρώτο – αφού ούτως η άλλως δεν είχε και ιδιαίτερο νόημα- αποφάσισε να ταράξει τα νερά με τις προκλητικές εξαγγελίες του στο ψευδοκράτος και να παίξει με τον πόνο των ανθρώπων που τους λείπει τόσο πολύ η «μητέρα γη» στα Βαρώσια.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχοντας καταλάβει από την αρχή ότι ο παρανοϊκός δικτάτορας θα έπραττε αναλόγως, ήταν σε ετοιμότητα και αυτό φάνηκε από την αστραπιαία και ξεκάθαρη ανακοίνωση του κ. Μπλίνκεν. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν πρόκειται να επιτρέψουν να συνεχιστεί άλλο το σκηνικό των εντάσεων.

Τα λόγια του κ. Μπλίνκεν ήταν αυτά που έπρεπε να ακουστούν στην παρούσα φάση και όπως είναι λογικό αποτελούν ηχηρό «χαστούκι» για την Άγκυρα. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Επίσης, για κακή τύχη του Ερντογάν, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας είναι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο «αρχιτέκτονας» του νομοσχεδίου για τις κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας αλλά και ο άνθρωπος που έβαλε την Ελλάδα στο παιχνίδι για την αγορά των αερομαχητικών F-35, μαζί με τον συνάδελφό του Κρις Βαν Χόλεν, «βομβάρδισαν» κυριολεκτικά με ερωτήσεις την ΥΦΠΕΞ, Βικτώρια Νούλαντ, η οποία διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι και οι κυρώσεις για τους S-400 παραμένουν σε ισχύ αλλά και πως οι ΗΠΑ θα καταδικάσουν την Τουρκία για τις προκλήσεις στα κατεχόμενα.

Αξιοσημείωτο είναι πως και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, κατά την διάρκεια της συμμετοχής της στην διαδικτυακή εκδήλωση του PSEKA, καταδίκασε τις ενέργειες του Ερντογάν στα κατεχόμενα.

Είναι ολοφάνερο πλέον πως η Ουάσινγκτον κουράστηκε να ασχολείται σε τόσο μεγάλο βαθμό με τον ταραξία της Μεσογείου και τα ψέματά του. Το σκληρό δόγμα Κίσινγκερ και Νίξον έχει ξεθωριάσει πια και η στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή έχει αλλάξει.

Αν συνεχίσει έτσι ο Τούρκος πρόεδρος, θα πέσει μέσα στον «λάκκο» που ο ίδιος έσκαψε. Η άνευ προηγουμένου κοροϊδία του, έχει καταφέρει να εκνευρίσει ακόμη και τους πιο στενούς του συμμάχους.

Το θέμα είναι ότι επειδή μιλάμε για έναν εντελώς παρανοϊκό άνθρωπο, κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν τελικά μετά από όλη αυτή την κατακραυγή, ίδρωσε καθόλου το αυτί του. Η λογική λέει ότι θα υποχωρήσει. Προς το παρόν. Και θα είναι για το καλό του, καθώς τέτοιου είδους παιχνίδια με την υπερδύναμη, είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο ότι μπορούν να του αποβούν μοιραία…

Γιώργος Δημητρόπουλος
Σπουδάζει δημοσιογραφία, είναι ο εκδότης του ιστολογίου American Herald και αρθρογράφος γνώμης της Hellas Journal & του Flash.gr

HellasJournal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]