Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

O OHE στηρίζει Ερντογάν απέναντι σε δικαστή διεθνούς δικαστηρίου!


Ο Πρόεδρος του Μηχανισμού Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Theodore Meron, δήλωσε την Τρίτη ότι η απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να μην επεκτείνει την εντολή του δικαστή Aydin Sefa Akay μετά την έκκληση της Τουρκiικής κυβέρνησης για απομάκρυνση ήταν «επικίνδυνο προηγούμενο».

«Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη και τη σεβαστή διαφωνία με την απόφαση να μην επαναπροσδιορίσω τον αξιότιμο και αξιότιμο συνάδελφό μου, τον δικαστή Akay, και τις σοβαρές ανησυχίες μου για τις εκτεταμένες συνέπειες που θα έχει αυτή η απόφαση για το θεσμικό μας όργανο και για τη διεθνή ποινική δικαιοσύνη γενικότερα» δήλωσε ο Meron.

Η Τουρκία είχε ζητήσει την απομάκρυνση του δικαστή Akay από τη θέση του στο Μηχανισμό Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ μετά την καταδίκη του για συμμετοχή σε ένα οργανισμό υπό την ηγεσία του εξόριστου κληρικού Fethullah Gulen, τον οποίο κήρυξε η Άγκυρα ως τρομοκρατική ομάδα που οδήγησε στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Ο Akay καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτάμισι ετών από το τουρκικό δικαστήριο, αλλά ο ΟΗΕ θεωρεί τη σύλληψή του και την καταδίκη του ως παραβίαση της διπλωματικής ασυλίας που απολαμβάνει ο δικαστής, λόγω της θέσης του στο διεθνές δικαστικό σώμα.

«Η συναίνεση για την θέση που ανέλαβε η κυβέρνηση της Τουρκίας αντιπροσωπεύει την de facto αποδοχή των πράξεων ενός κράτους που αναλαμβάνονται κατά παράβαση της διπλωματικής ασυλίας που διακηρύσσουν τα Ηνωμένα Έθνη», υποστήριξε ο Meron.

«Εάν επιτρέπεται στα κράτη να αναλάβουν δράση εναντίον ενός δικαστή κατά παράβαση του ισχύοντος διεθνούς νομικού πλαισίου, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης – η βασική αρχή του κράτους δικαίου – και η ακεραιότητα του δικαστηρίου μας ως εκ τούτου κινδυνεύουν, όπως και το συνολικό έργο της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης «, πρόσθεσε.

Ο Akay καταδικάστηκε για τρομοκρατικά αδικήματα για τη χρήση του ByLock, μιας κρυπτογραφημένης εφαρμογής που η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι χρησιμοποιήθηκε από τους υποστηρικτές του Gulen για τη χάραξη σχεδίου για να ανατρέψει την κυβέρνηση του Recep Tayip Erdogan.

Ο δικαστής αρνείται κάθε αδίκημα και τώρα απευθύνει έκκληση κατά της καταδίκης του.

Δεκάδες χιλιάδες άλλοι αξιωματούχοι συνελήφθησαν στην Τουρκία σε μια ευρεία καταστολή μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Fethullah Gulen, ο οποίος ζει στην εξορία στις ΗΠΑ, αρνείται κάθε εμπλοκή.

Ο μηχανισμός των διεθνών ποινικών δικαστηρίων είναι ένα προσωρινό όργανο του ΟΗΕ που ιδρύθηκε για να ολοκληρώσει το έργο των διεθνών ποινικών δικαστηρίων, που διώκουν υπόπτους εγκλημάτων πολέμου από την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα.

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]