Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το 2019 οι συνταγματικές αλλαγές λέει ο Ζάεφ


Ενώ παίρνει πράσινο φως για ΝΑΤΟ - ΕΕ

Του Νίκου Μελέτη

Για το 2019 σπρώχνει την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε για να ολοκληρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ ,ενώ όμως ήδη η χώρα του θα προχωρά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ και το screening των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ (και στον Φ.Παπαθανασίου),ο κ. Ζάεφ δηλώνει ότι το Δημοψήφισμα θα γίνει στις 23 η στις 30 Σεπτεμβρίου ή στις 7 Οκτωβρίου και θέτει ως όριο για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών την 15η Ιανουαρίου, θεωρώντας όπως είπε ότι εάν όπως ελπίζει το δημοψήφισμα έχει θετική έκβαση, όλοι στην Βουλή (σ.σ. και η αντιπολίτευση) και ο πρόεδρος της χώρας θα σεβαστούν την βούληση του λαού. Ο κ. Ζάεφ μάλιστα αποκαλύπτει ότι το δημοψήφισμα θα είναι δεσμευτικό όπως προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας του εφόσον έχει συμμετοχή 50%+1, και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι περιγράφει το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα, το οποίο όπως αναμένονταν θα είναι:«Είστε υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας;».

Αυτός ο προγραμματισμός φυσικά εξυπηρετεί τον σχεδιασμό του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου ώστε να μετατεθεί για τις αρχές του επόμενου χρόνου η ολοκλήρωση της διαδικασίας στα Σκόπια και συνεπώς και η διαδικασία κύρωσης στην ελληνική Βουλή, (την οποία ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ έχουν δηλωσει ότι δεν θα ψηφίσουν), ώστε να συμπέσει με πιθανόν εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για προσφυγή στις κάλπες την Άνοιξη.

Πάντως αν και ο κ. Ζάεφ δεν αποκλείει να ολοκληρωθεί η συνταγματική αλλαγή και πριν την 15η Ιανουαρίου, η συμφωνία των Πρεσπών στο άρθρο 1, παρ. 4 περιλαμβάνει ρητή δέσμευση ότι η χώρα «θα ολοκληρώσει in toto(στο σύνολο) τις συνταγματικές αλλαγές έως το τέλος του 2018». Και όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τότε και η Ελλάδα θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την Συμφωνία. Δηλαδή, βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών η ΠΓΔΜ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την κύρωση, το δημοψήφισμα και τις συνταγματικές αλλαγές μέχρι το τέλος του 2018 και αμέσως μετά «χωρίς καθυστέρηση» η Ελλάδα να κυρώσει την Συμφωνία, ώστε να τεθεί σε ισχύ.

Προφανώς σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Ζάεφ προσφέρει πολιτικό χρόνο και παράταση ζωής στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ την ίδια στιγμή όμως η συμφωνία (που σε ό,τι αφορά στα όποια οφέλη για την Ελλάδα θα μένουν παγωμένα) θα έχει παράξει ήδη σειρά αποτελεσμάτων τόσο στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. όσο και στην διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Ζάεφ εκτιμά ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στο ΝΑΤΟ θα διαρκέσουν μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες στα Σκόπια και μετά την κύρωση της Συμφωνίας από την Ελλάδα, θα είναι η Ελλάδα, όπως είπε η πρώτη χώρα μέλος τους ΝΑΤΟ που θα κυρώσει την Συμφωνία προσχώρησης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Ζάεφ αποκαλύπτει ότι ήταν δύσκολες οι στιγμές της διαπραγμάτευσης στην Σόφια καθώς εκεί πρακτικά τέθηκε το ζήτημα του παζαριού μεταξύ των θεμάτων ταυτότητας που έθεταν τα Σκόπια και της erga omnes χρήσης που έθετε η Ελλάδα. Αποκαλύπτει ακόμη ότι οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στη Σόφια να βολιδοσκοπήσουν στις χώρες τους την αποδοχή του ονόματος «Μακεδονία του Ίλιντεν», ένα όνομα που αποτελεί την επιτομή του αλυτρωτισμού και του «Μακεδονισμού».

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ επισημαίνει ότι το πιο δύσκολο σημείο που καθυστέρησε την Συμφωνία ήταν το erga omnes μέχρι να βρεθεί αυτή η ισορροπία ταυτότητας - χρήσης της ονομασίας, ενώ πολλές φορές αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο μέλλον των σχέσεων των δυο χωρών αλλά και την προσωπική αγάπη του για την Ελλάδα.

Όπως είπε μάλιστα όταν βρέθηκε με τον κ. Τσίπρα στην Σόφια και αντάλλαξαν τις συνήθεις συζητήσεις για τις οικογένειες τους , είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η σύζυγος του και οι κόρες του, βρίσκονταν στην Θεσσαλονίκη για Σαββατοκύριακο.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]