Οι κινήσεις της πΓΔΜ προς το δημοψήφισμα της «Β. Μακεδονίας»…
Εάν οι προετοιμασίες γίνουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη πιθανή ημερομηνία για το κρίσιμο δημοψήφισμα για το όνομα της πΓΔΜ θα είναι η 16η Σεπτεμβρίου ή ίσως και η 23η Σεπτεμβρίου, μια καλά ενημερωμένη πηγή από τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Φυσικά θα πιέζαμε για μια ημερομηνία όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε [αν το δημοψήφισμα εγκρίνει τη συμφωνία ονόματος] το κοινοβούλιο να έχει αρκετό χρόνο για να εφαρμόσει τη συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους όπως είχε προγραμματιστεί», ανέφερε η πηγή.
Τα πολιτικά κόμματα πρέπει πρώτα να διορίσουν νέα μέλη στην κρατική εκλογική επιτροπή, η οποία θα διεξαγάγει το δημοψήφισμα το φθινόπωρο.
Στη συνέχεια, τα μέρη θα πρέπει να διευθετήσουν το ακριβές ερώτημα σχετικά με το δημοψήφισμα και να συμφωνήσουν την ακριβή ημερομηνία.
Η πηγή των σοσιαλδημοκρατών ανέφερε ότι τα κυβερνώντα κόμματα έχουν ήδη υποβάλει τις προτάσεις τους για τα νέα μέλη της κρατικής εκλογικής επιτροπής.
Εάν η αντιπολίτευση, από την οποία θα πρέπει να έρθει ο επικεφαλής της επιτροπής, θα κάνει το ίδιο σύντομα, η πηγή αναμένει ότι μια σύνοδος του κοινοβουλίου για το διορισμό των μελών της επιτροπής θα οριστεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.
Ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Zoran Zaev, δήλωσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης την Τρίτη ότι αναμένει ότι αυτό θα συμβεί σύντομα.
Ο Ζaev δήλωσε ότι οι ακριβείς λεπτομέρειες για το δημοψήφισμα θα συμφωνηθούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου, κατά την οποία η χώρα αναμένει να λάβει πρόσκληση για ένταξη στη συμμαχία.
«Αμέσως μετά θα ανοίξουμε τη συζήτηση, πιθανότατα θα καθορίσουμε την ημερομηνία του δημοψηφίσματος, το ζήτημα του δημοψηφίσματος και το είδος του δημοψηφίσματος [συμβουλευτικό ή δεσμευτικό]», ανέφερε o Zaev.
Σύμφωνα με την συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών της πΓΔΜ και της Ελλάδας στις 17 Ιουνίου, η πΓΔΜ πρόκειται να αλλάξει το όνομά της σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» με αντάλλαγμα την προοπτική μιας ταχείας προσχώρησης στο ΝΑΤΟ και την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ.
Για να εφαρμοστεί πλήρως, η συμφωνία πρέπει να υποστηριχθεί από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων στην πΓΔΜ σε δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου ή τα τέλη Οκτωβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 900.000 άνθρωποι θα πρέπει να πάνε και να ψηφίσουν και πάνω από το ήμισυ θα πρέπει να υποστηρίξουν τη συμφωνία.
Μέχρι στιγμής το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη συμφωνία με την Ελλάδα, το χαρακτηρίζει ως προδοσία, δήλωσε ότι θα επιμείνει σε υποχρεωτικό δημοψήφισμα.
Το κόμμα του Zaev ανέφερε επίσης ότι ανεξάρτητα από το είδος του δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμά του θα γίνει σεβαστό από την κυβέρνηση.
Σημειώσεις
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...