Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συμμαχία με αντιτουρκικό πρόσημο


Όταν «ενοχλείς» πολλούς, τότε διατρέχεις τον κίνδυνο αυτοί να συνασπιστούν εναντίον σου. Κάτι σαν αυτό που συμβαίνει σήμερα με τις νεο-οθωμανικές βλέψεις της Τουρκίας. Ας πρόσεχε!

Αν και τα λόγια του πρώην υπουργού Άμυνας (και πρώην Α/ΓΕΕΘΑ) Ευάγγελου Αποστολάκη, πως “εάν κληθούμε να πολεμήσουμε κατά της Τουρκίας, κανείς δεν θα έρθει στο πλάι μας”, οφείλουν να ηχούν πάντα ως γνώμονας, η γείτων κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διευρυνθεί ο αριθμός των κρατών που στέκουν απέναντί της, ενωμένες.

Τελευταία επιβεβαίωση αυτού, η 3η τριμερής Ελλάδας, Ιορδανίας, Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε χθες στη χώρα μας και οδήγησε σε μία κοινή δήλωση κόλαφο για την Τουρκία και τις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας στις οποίες προχώρησε με το άνοιγμα των Βαρωσίων, στην Κύπρο.

Όπως επισημαίνεται, χαρακτηριστικά, οι τρεις ηγέτες “τόνισαν ότι όλα τα μονομερή μέτρα ή ενέργειες που δεν συνάδουν με σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο ή υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων, πρέπει να σταματήσουν”.

Η εναντίωση, όμως, της τριμερούς Ελλάδας, Ιορδανίας, Κύπρου στις νεοοθωμανικές ονειρώξεις της Τουρκίας, αποτυπώνονται στην ίδια δήλωση και σε ό,τι αφορά στην Λιβύη, για την οποία οι ηγέτες των τριών κρατών τόνισαν τη σημασία της πλήρους αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων, μαχητών και μισθοφόρων από τα εδάφη της αλλά και σε ό,τι αφορά στη Συρία, για την οποία εξέφρασαν τη δέσμευσή τους στην ενότητα, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της.

Πρόκειται για θέσεις περίπου ταυτόσημες με εκείνες που εξέφρασε η Αίγυπτος, αναφορικά με τις εξαγγελίες Ερντογάν για τα Βαρώσια, ταυτιζόμενη με την δήλωση του Σ.Α. του ΟΗΕ αλλά και εκείνην του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, για το ίδιο θέμα.

Έτερη κοινή παράμετρος, δε, Ιορδανίας και Αιγύπτου, - πέραν των ενεργειακών τους επιδιώξεων – αφορά στη στάση που τηρεί η Τουρκία έναντι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και της Χαμάς, τις οποίες αμφότερες αυτές οι χώρες εκλαμβάνουν ως απειλή.

Η Ιορδανία και η Αίγυπτος αποτελούν, βεβαίως, μόνιμα μέλη της ενεργειακής “συμμαχίας” EastMed Gas Forum, στην οποία επίσης μετέχουν με την ίδια ιδιότητα Κύπρος και Ελλάδα, καθώς και Ισραήλ, Ιταλία, Γαλλία και το Κράτος της Παλαιστίνης ενώ ως παρατηρητές συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και τα ΗΑΕ. Πρόκειται, ευλόγως, για μία συμμαχία με αντιτουρκικό πρόσημο, υπό το φως των επεκτατικών βλέψεων της γείτονος στην Αν. Μεσόγειο και του δόγματος περί “Γαλάζιας Πατρίδας” που τρέφει. Όμως το ζήτημα δεν σταματά εκεί.

Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας έναντι συνθηκών οι οποίες ορίζουν την γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή τα τελευταία σχεδόν 100 χρόνια, οδηγεί σε σύμπλευση με τις παραπάνω χώρες ακόμη και την Σ. Αραβία, ενώ δεν θα έπρεπε να αγνοηθεί η σημασία του και σε ό,τι αφορά στις περίφημες “Συμφωνίες του Αβραάμ”, που αφορούν στην αποκατάσταση των σχέσεων του Ισραήλ με σειρά κρατών του Αραβικού κόσμου.

Στην ίδια πολυσχιδή εξίσωση, ωστόσο, πρέπει να προστεθούν και οι ανησυχίες που προκαλεί στο Ισραήλ τόσο το ενδεχόμενο δημιουργίας βάσεως μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα κατεχόμενα της Κύπρου, όπως επεσήμανε και η συνάδελφος Α. Παπαμιλτιάδου σε σχετικό δημοσίευμα της, χθες, όσο και ο ευρύτερος ρόλος που επιχειρεί να αναλάβει η Τουρκία στην Μ.Ανατολή.

Πρόκειται για ένα πλέγμα γεωπολιτικών και ενεργειακών συμφερόντων τα οποία σε συνδυασμό με ζητήματα όπως η προμήθεια των πυραύλων S-400, η οποία άπτεται και των τάσεων “ανεξαρτητοποίησης” της γείτονος από το Δυτικό μπλοκ, δημιουργούν έναν όμιλο κρατών, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, τα οποία εκ των πραγμάτων στέκουν “απέναντι” στις νεοοθωμανικές και επεκτατικές διαθέσεις της γείτονος.

Κατά πόσον η ταύτιση συμφερόντων μεταξύ αυτών των κρατών, εμπεριέχει και την παράμετρο της αμυντικής συνδρομής, είναι κάτι βεβαίως που ουδείς εχέφρων επιθυμεί να διαπιστώσει στην πράξη.

Ν. Δρόσος
Euro2day

 






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]