Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Για μακρά διάρκεια ύψιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας προετοιμάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις


- Πόλεμος νεύρων και απειλές από την Άγκυρα
- Ενδεχόμενο νέας navtex
- Ευρώπη: Μάτια και αυτιά ερμητικά κλειστά…
- Σε διάταξη μάχης ο στόλος- επικοινωνιακά τρικ από την Τουρκία

Για πόλεμο νεύρων και αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα μακράς διαρκείας φαίνεται πως προετοιμάζεται το Ελληνικό Επιτελείο και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Μπορεί η παράνομη navtex των σεισμικών ερευνών να ολοκληρώνεται την ερχόμενη Κυριακή κι’ όλοι να έλεγαν πως εκεί μπορεί να μπει μια τελεία. Ο διπλωματικός μαραθώνιος της Ελλάδας, όμως, αλλά και οι προκλήσεις από την άλλη πλευρά δίνουν την αίσθηση πως ο δρόμος της επιφυλακής είναι μακρύς!

Η ρητορική των προκλήσεων και των απειλών περί συνέχισης των έκνομων ενεργειών ακόμη πιο δυτικά εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και χαλάρωσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ταγίπ Ερντογάν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Φατίχ Ντονμέζ, έχουν σύρει πρώτοι τον «χορό» των ρητορικών απειλών περί της συνέχισης των παράνομων ερευνών- γεωτρήσεων, σε νερά που σίγουρα δεν τους ανήκουν.

Επιτελείς μάλιστα πιστεύουν ότι το επόμενο προκλητικό βήμα δεν αποκλείεται να είναι μια ακόμη navtex ακόμη και εντός των θαλάσσιων ζωνών του τσαλακωμένου πλέον και παρανόμου Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου. Μπορεί να το πράξει η Άγκυρα γνωρίζοντας πως θα τα βάλει με δυο δυνάμεις της Μεσογείου, την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Οι επαφές που είχε προ ημερών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, έδειξαν την πεποίθηση των δυο χωρών να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στα ζεστά νερά της Μεσογείου, ιδίως από τη στιγμή όπου η συμφωνία της ΑΟΖ ανάμεσα στις δυο κράτη κινείται σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ανοίγοντας κι άλλο την βεντάλια της αμυντικής διπλωματίας σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα ομόλογό του Κραμπ Καρενμπάουερ, το πρωί της Τρίτης.


Το νέο φιάσκο της Ευρώπης

Η Τουρκία όμως δείχνει να στηρίζει τις αξιώσεις της, ελέω της απραξίας της Ευρώπης η οποία οδηγείται σ’ ένα επιπλέον φιάσκο, χαϊδεύοντας ουσιαστικά-τουλάχιστον προς ώρας- την πολιτική των κανονιοφόρων.

Από την Ευρώπη μόνον η Γαλλία έχει σταθεί στο πλευρό της Αθήνας εμπράκτως απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας.

Και μπορεί πλοία του Γαλλικού στόλου να βρέθηκαν πλάι πάλι με τα Ελληνικά, τώρα είναι η σειρά των Ηνωμένων Πολιτείων καθώς καταπλέει σε λίγες ώρες το πλοίο ειδικών επιχειρήσεων του 6ου Αμερικανικού Στόλου στη Σούδα.

Τι σχέδια υπάρχουν έως στιγμής κι αν θα γίνει κάποια παρόμοια άσκηση με τις Ελληνικές μονάδες επιφανείας παραμένει άγνωστο. Όπως άγνωστο παραμένει και το αν εγκαταλείποντας τη ναυτική βάση της Σούδας κατά τον πλου του στη Μεσόγειο, εκτός από την Ελλάδα, κάνει και καμία άσκηση PASSEX (επικοινωνίας) με κάποια Τουρκική μονάδα, στο όνομα της πολιτικής των ίσων αποστάσεων.

Οι εξελίξεις στη διπλωματική σκακιέρα υποχρεώνουν τα Επιτελεία να διατηρήσουν την ύψιστη επιφυλακή που υπάρχει τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες.

Μπορεί το προσωπικό και τα μέσα να έχουν καταπονηθεί αρκετά, διότι μέσα σε πολύ μικρό διάστημα σήμανε δυο φορές γενικός συναγερμός, ωστόσο όπως εξηγούν στρατιωτικές πηγές, υποχρέωση όλων είναι να διατηρηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Σε διάταξη μάχης ο στόλος, αγκυροβολημένα τα Τουρκικά…

Η διάταξη των Ελληνικών πολεμικών πλοίων όπως μαθαίνουμε είναι καθαρά επιχειρησιακή και τακτική σε αντίθεση με εκείνα του Τουρκικού στόλου. Ακόμη και τις πυραυλακάτους του το Τουρκικό Επιτελείο τις έχει αγκυροβολημένες στα παράλια στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Η μόνη έννοια της γείτονος είναι οι παραβάσεις του FIR Αθηνών από τα UAV «ΑΝΚΑ» & «BAYRAKTAR». Δεν αποκλείεται η Τουρκία να μπει ξανά στη μονταζιέρα με καταγραφές της συνοδείας του ερευνητικού «ORUC REIS» που δίπλα του έχει δέκα πολεμικά πλοία του Τουρκικού στόλου.

Πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό εξηγούσαν πάντως ότι το Επιτελείο δεν κρίνει σε καμία περίπτωση απαραίτητη την αποστολή ισάριθμων μονάδων επιφανείας κυρίως λόγω της διάταξης «παρέλασης» του τουρκικού στολίσκου.

Στην περίπτωση δε που αλλάξουν οι εντολές ως προς το δυναμικότερο τα Ελληνικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή είναι ικανά ν’ αποτρέψουν τα πάντα.

Σε τακτικό επίπεδο οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν απαντήσεις εκεί που κρίνεται απαραίτητο.

Τα γεγονότα άλλωστε και το ρήγμα της «KEMAL REIS» δίνει σαφέστατα την εικόνα της επιχειρησιακής ετοιμότητας και τις ναυτικές γνώσεις των πληρωμάτων του Ελληνικού Στόλου, που εκπαιδεύονται διαρκώς σε όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]