Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λιβύη: Γιαβάς - Γιαβάς προς την τελική «μοιρασιά»


Ιδιαιτέρως έντονη ήταν η διπλωματική κινητικότητα που καταγράφηκε την Δευτέρα στο μέτωπο της Λιβύης, με την Τουρκία να παίζει ρόλο πρωταγωνιστικό. Έτσι, σε συνδυασμό και με τις πολιτικές και δημοσιογραφικές διαρροές που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας, δημιουργείται η εντύπωση πως βρίσκεται στα σκαριά μία νέα διεθνής ειρηνευτική πρωτοβουλία. Όσο για τον στόχο της, αρχικά φαίνεται πως θα είναι η εκεχειρία, έτσι ώστε μετά να καταστεί δυνατή η διενέργεια μιας διάσκεψης η οποία θα επιδιώξει την τελική «μοιρασιά», κάτω από τον... φερετζέ μιας νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Για του λόγου το αληθές, στο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης προσγειώθηκαν χθες, με διαφορά λίγων ωρών, τα αεροσκάφη που μετέφεραν τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, τον υπουργό Άμυνας του Κατάρ, καθώς και τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών. Όπως έγινε γνωστό, όλοι τους είχαν συνομιλίες με τον Φαγέζ αλ-Σάρατζ και αξιωματούχους της κυβέρνησής του, με αντικείμενο την κατάσταση που εχει διαμορφωθεί γύρω από την στρατηγικής σημασίας πόλη της Σύρτης.

«Παρατηρούμε ότι υπάρχει μια παραπλανητική ηρεμία στη Λιβύη αυτή την περίοδο. Και οι δύο πλευρές, καθώς και οι ξένοι σύμμαχοί τους, συνεχίζουν να εξοπλίζουν μαζικά τη χώρα και επιμένουν σε προϋποθέσεις για να υπάρξει εκεχειρία», σημείωσε εμφανώς ανήσυχος ο Χέικο Μάας, τονίζοντας ότι στόχος του είναι «να βρεθούν τρόποι ώστε να ξεφύγουμε από αυτή την επικίνδυνη κατάσταση».


Η πρόταση του Βερολίνου

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας – η οποία έδειξε να αγνοεί, σε αυτή τη φάση, το στρατόπεδο,του Χαλίφα Χαφτάρ, επιλέγοντας να συνομιλεί μόνο με τον προστατευόμενο του Ταγίπ Ερντογάν – η πρόταση που μοιάζει να προκρίνει το Βερολίνο στηρίζεται στην δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από την Σύρτη. Στη συνέχεια, όπως τόνισε ο ίδιος, πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για «το τέλος του μπλόκου στο πετρέλαιο και τη δικαιότερη κατανομή των εσόδων από αυτό», κάτι που θεωρεί πως «θα είναι κρίσιμο για να δοθεί μια λύση στη διαμάχη».

Μαζί του έδειξε να συμφωνεί, εμμέσως πλην σαφώς, ο Ακάρ, όπως φάνηκε στις δηλώσεις του. «Την επόμενη περίοδο θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, όπως έχουμε κάνει και μέχρι σήμερα, προκειμένου να καταστήσουμε την εκεχειρία μόνιμη, προς χάρη της ενότητας, της ευημερίας και της ειρήνης στη Λιβύη», είπε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας επιμελώς και σε αντίθεση με το παρελθόν να κάνει λόγο για επίθεση με στόχο την κατάληψη της Σύρτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την ίδια στιγμή, υπήρξε επικοινωνία του Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, βασικό αντικείμενο της οποίας ήταν επίσης οι εξελίξεις στην βορειοαφρικανική χώρα. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «επαναβεβαιώθηκε η ανάγκη για ουσιαστικά βήματα των αντιμαχόμενων πλευρών, προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης εκεχειρίας και την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων, στη βάση των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου και της Απόφασης 2510 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Εύκολα, λοιπόν, μπορεί κανείς να συμπεράνει πως και η Μόσχα κινείται προς την ίδια κατεύθυνση – της εκεχειρίας και της διεθνούς διάσκεψης.

Πρέσινγκ Ερντογάν στην Ιταλία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε όμως τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, με τον οποίο επίσης δείχνει να βρίσκεται κοντά, τουλάχιστον όσον αφορά στη Λιβύη. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι ο Ερντογάν επιχειρεί συστηματικά να αξιοποιήσει αυτό το δεδομένο προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη ή, έστω, την ανοχή της Ρώμης και σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο.

Εφόσον δε το πετύχει (οπως έχει κάνει ήδη με τη Μάλτα), τότε είναι σαφές ότι θα καταφέρει να διευρύνει περαιτέρω το ρήγμα που ούτως ή άλλως υπάρχει εντός της ΕΕ, αρκετά κράτη-μέλη της οποίας (της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης...) δεν δείχνουν να «συμμερίζονται» πλήρως τις θέσεις των εταίρων τους, Ελλάδας, Κύπρου, αλλά και Γαλλίας.

Πάντως, μέχρι να φανεί εάν και κατά πόσο θα ευοδωθούν οι νέες διπλωματικές προσπάθειες, η Λιβύη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμη απειλή: Την έξαρση της πανδημίας, καθώς καθημερινά προστίθενται εκατοντάδες νέας κρούσματα (συνολικά έχουν φτάσεις τις 8.200 και οι νεκροί τους 150), ενώ οι υποδομές υγείας βρίσκονται υπό διάλυση...

Γιώργος Παυλόπουλος
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]