Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιοι παίζουν "καθυστερήσεις" με την Τουρκία


Της Νίκης Ζορμπά

Έχει συμπληρωθεί πλέον της μιας εβδομάδας που μπαινοβγαίνει το Όρουτς Ρεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει και δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο, η επικρατούσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο "μυρίζει" μπαρούτι ενώ τα "πιόνια" στην διεθνή σκακιέρα σύρονται αργά προκειμένου να λάβουν τις "θέσεις" τους.

Το Βερολίνο τηρεί εμφανή στάση "ίσων αποστάσεων" , αρνούμενο να καταδικάσει την τουρκική παραβατικότητα και παραπέμπει διαρκώς την Ελλάδα σε διάλογο με την γείτονα, δείχνοντας απροσχημάτιστα την ανοχή του στο τουρκικό "σουλάτσο" το οποίο θα διαρκέσει -τουλάχιστον- για ακόμη άλλες πέντε ημέρες, έως τις 23 Αυγούστου.

Οι εκκλήσεις για "αποκλιμάκωση της έντασης" και διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας από το Βερολίνο είναι συνεχείς με την καγκελαρία να έχει ήδη στείλει το μήνυμά της δια του εκπροσώπου της κ. Ζαιμπερτ: Να συζητήσουν για τα "διαφιλονικούμενα" θέματά τους, διαμήνυσε τις προάλλες. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η υπογραφή του ελληνοαιγυπτιακού Συμφώνου για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ ...εκνεύρισε την Άνγκελα Μέρκελ (σε αντιδιαστολή ως φαίνεται από το παράνομο τουρκολιβυκό Σύμφωνο το οποίο δεν έχει καταδικάσει ως τέτοιο).


Κυρώνεται η Συμφωνία με Αίγυπτο

Η Συμφωνία με την Αίγυπτο και την Ιταλία πάντως, κυρώνεται από την ελληνική Βουλή την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η συμφωνία αυτή επιτρέπει στις δύο χώρες να προχωρήσουν και να μεγιστοποιήσουν την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, ιδίως των πολλά υποσχόμενων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου” ανέφερε ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών με ελληνικές διπλωματικές πηγές να τονίζουν ότι η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου ουσιαστικά ακυρώνει τη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη.

Πρόκειται για παραδοχή στην οποία εσχάτως προέβη και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρότι δεν αναμένεται να στηρίξει την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο του στην Βουλή.

Έκτακτη τηλεσύνοδος της ΕΕ

Στο μεταξύ, αύριο πραγματοποιείται έκτακτη τηλεσύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ με επίσημη ατζέντα τις εξελίξεις στην Λευκορωσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και της στάσης "τρομοκράτη" που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, στην περιοχή. Η στόχευση της ελληνικής πλευράς εξάλλου είναι στην ειδική Σύνοδο κορυφής για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα πραγματοποιηθεί 24-25 Σεπτεμβρίου, να συμφωνηθούν επιτέλους κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιθανό ο πρωθυπουργός να επικοινωνήσει εκ νέου σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στόχος της Αθήνας παραμένει εν τέλει στην επόμενη σύνοδο Κορυφής των υπουργών Εξωτερικών να συμφωνηθούν κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Σε Κύπρο ο Δένδιας- "Παρών" και από ΗΠΑ

Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση επιδίδεται σε πολυμέτωπο διπλωματικό αγώνα , επιδιώκοντας στήριξη των συμμάχων σε διπλωματικό τε και αμυντικό επίπεδο. Σε αυτό οφείλεται η κοινή ελληνογαλλική άσκηση αλλά και η ενεργοποίηση του διαύλου με τις ΗΠΑ που εμφανίζονται πιο "ενεργές" στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή.

Σήμερα ο Νίκος Δένδιας επισκέπτεται την Κύπρο, για συνομιλίες με τον κύπριο πρόεδρο (11.30) αλλά και τον ομόλογό του , Νίκο Χριστοδουλίδη ( 13.30)

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της τουρκικής παραβατικότητας, με έμφαση στον συντονισμό ενεργειών και δράσεων σε όλα τα επίπεδα για αντιμετώπισή της.

Σήμερα φθάνει στην Ελλάδα και το αμερικανικό υπερπλοίο USS Hershel "Woody” Williams, του οποίου την άφιξη είχε προαναγγείλει ο αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]