Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Μια νέα περίοδο» υπόσχεται ο Ερντογάν στους Τούρκους


Εν αναμονή των «πολύ καλών νέων» που προανήγγειλε ότι θα γνωστοποιήσει αύριο, Παρασκευή, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και αν αυτά συνδέονται με την τουρκική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται η Ελλάδα αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη. Ο κ. Ερντογάν συνδύασε αυτές τις εξαγγελίες με πολύ επιθετική ρητορική κατά της αντιπολίτευσης, με αιχμές για χαμένα νησιά στο Αιγαίο. Οι πρώτες πληροφορίες για το περιεχόμενο των «καλών νέων», σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, συνδέονται με ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα, ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται τίποτα από τους αξιωματούχους που φέρεται να έχουν μιλήσει για το πιθανό περιεχόμενο των προεδρικών εξαγγελιών. Οι αναγγελίες Ερντογάν ενίσχυσαν ελαφρώς τη λίρα έναντι του δολαρίου, ενώ κέρδη σημείωσε το τουρκικό χρηματιστήριο (2%), με τη μετοχή της TUPRAS (διυλιστήρια) να σημειώνει αύξηση κοντά στο 9%.

Είναι απολύτως σαφές ότι στην Αθήνα δεν επικρατεί εφησυχασμός, παρά το «παράθυρο» διαπραγματεύσεων που θεωρητικά ανοίγει μετά τη λήξη της NAVTEX, βάσει της οποίας το «Ορούτς Ρέις» κάνει έρευνες στα νότια του Καστελλόριζου. Παρότι αναμένονται τα επόμενα βήματα, στην Αθήνα δεν ξεχνούν ότι στα τέλη Αυγούστου θεωρητικά λήγουν και οι ενενήντα ημέρες από το αίτημα της TPAO για έρευνες στις περιοχές του αποκαλούμενου τουρκολιβυκού μνημονίου, λίγα μίλια ανοιχτά της Ρόδου, της Κάσου, της Καρπάθου και της Κρήτης. Μια τέτοια κίνηση θα αποτελεί και αμφισβήτηση της συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου και κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.


Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν χρησιμοποίησε εμπρηστικούς τόνους. «Οπως απορρίψαμε πριν από έναν αιώνα τη Συνθήκη των Σεβρών, έτσι και σήμερα δεν θα υποκύψουμε στις νέες Σέβρες που θέλουν να μας επιβάλουν στην Ανατ. Μεσόγειο», είπε ενδεικτικά και συμπλήρωσε ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι το τέλος». Σε επίθεσή του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), ο κ. Ερντογάν είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το CHP πρέπει να εξηγήσει στο έθνος μας πώς αφαιρούνται νησιά σε τόσο κοντινή απόσταση από την ηπειρωτική χώρα μας. Αντί να αντιμετωπίζει αυτήν την κακή κληρονομιά που άφησε, το CHP μας επικρίνει, μας κατηγορεί, υποστηρίζει τις θέσεις των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων». Ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «αποτυχία κυριότητας των συνόρων μας» με βάση τον «Εθνικό Ορκο» (Misak-i-Milli) του 1920. Υπενθυμίζεται ότι το 1920, αυτό το έγγραφο έξι σημείων περιελάμβανε στην οθωμανική επικράτεια και τμήματα της σημερινής ελληνικής επικράτειας, όπως η Θράκη και τα Δωδεκάνησα, αλλά και το σύνολο της Κύπρου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας χρησιμοποίησε, για ακόμα μία φορά, ένα κράμα «αντιαποικιακού» λόγου, σε μια προφανή προσπάθεια να στηρίξει το επιχείρημα που καλλιεργείται από την Αγκυρα τα τελευταία δύο χρόνια περί προστασίας των συμφερόντων των σουνιτών μουσουλμάνων της ευρύτερης περιοχής. «Καμία αποικιοκρατική δύναμη ή απειλή δεν μπορεί να αποκλείσει τη χώρα μας από τους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι βρίσκονται στην περιοχή», είπε ο κ. Ερντογάν, υποστηρίζοντας, παράλληλα, ότι η Αγκυρα προκρίνει τον διάλογο και τη διπλωματία και όχι την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εργοστάσιο στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «ο αγώνας της Τουρκίας από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Λιβύη δεν είναι μόνο ένας αγώνας διεκδίκησης δικαιωμάτων, αλλά ένας αγώνας για το μέλλον της».

Βασίλης Νέδος
Καθημερινή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]