Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ινκόγκνιτο ο Μακρόν στην Ελλάδα για την ελληνογαλλική συμμαχία


Αναζωπυρώνεται το γαλλικό ενδιαφέρον γα τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής και όπως είχαμε γράψει στο newsbreak.gr από την περασμένη εβδομάδα, ξαναρχίζει ο διάλογος με τη Γαλλία για το σύνολο της αμυντικής συμφωνίας και τις φρεγάτες.

Το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου είχε την δυνατότητα να απολαύσει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προσφάτως φιλοξενήθηκε στην θαλαμηγό κορυφαίας ελληνικής επιχειρηματικής οικογενείας και έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας», τον διάπλου του Αρχιπελάγους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που προέρχονται από ελληνο-γαλλική πηγή, η ινκόγκνιτο επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου και η φιλοξενία του από την κορυφαία ελληνική επιχειρηματική οικογένεια η οποία δραστηριοποιείται εντόνως στον τομέα της ενέργειας και έχει κοινά συμφέροντα με την γαλλική Τotal, συνέπεσε:


Πρώτον, με την αναθέρμανση των σχέσεών του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίες χωρίς να είναι ποτέ ψυχρές έχουν γνωρίσει διάφορες διακυμάνσεις.

Δεύτερον, με την αναζωπύρωση των συζητήσεων μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας Γαλλίας – Ελλάδας για την προμήθεια γαλλικών φρεγατών και για την υπογραφή συμφωνίας που θα περιέχει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Τρίτον, με την συνομιλία Μακρόν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ της 7ης Αυγούστου, το περιεχόμενο της οποίας αποδέσμευσε ο Λευκός Οίκος και απεκάλυψε ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνης Διαματάρης.

Οι σχέσεις Μακρόν – Μητσοτάκη έχουν περάσει διακυμάνσεις, για αυτό προσφάτως μετά το ναυάγιο στις συζητήσεις για τις φρεγάτες ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε «δώρο» την άκρως φιλελληνική δήλωσή του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Μετά το τέλος της συνάντησής τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοινώθηκε μάλιστα ότι οι Γάλλοι θα αποκτήσουν βάση στην Κύπρο, ενώ γαλλικές φρεγάτες έσπευσαν προς προστασία της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η άριστη γνώση της γαλλικής γλώσσας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όπως και οι εξαιρετικές εντυπώσεις που άφησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην τελευταία συνάντηση κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης (κάθισε σε όλα τα «τραπέζια» και οι Γάλλοι το παρατήρησαν) έδωσε δεύτερη ευκαιρία.

Στην πρόσφατη επικοινωνία των δύο ηγετών (άγνωστο εάν ο Μακρόν ήταν σε ελληνικό έδαφος –η «Εστία» δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία της μυστικής απόδρασής του στην Ελλάδα) ο κύριος Μητσοτάκης διέλυσε τις παρεξηγήσεις. Φέρεται να είπε ότι η αγορά ανεστάλη λόγω των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους (ύψους 1,4 δισ. ευρώ), αλλά δεν αναβλήθηκε οριστικά.

Μετά την επικοινωνία Μακρόν – Μητσοτάκη η οποία επικεντρώθηκε στο ζήτημα της αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας–Τουρκίας, ακολούθησε επικοινωνία των Υπουργών Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του Φλοράνς Παρλί.

Κατά την διάρκειά της, συζητήθηκε η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τις γαλλικές φρεγάτες τον Σεπτέμβριο, καθώς και για το κείμενο της συμφωνίας αμυντικής συνδρομής που μπορεί να συνοδεύεται από πρόβλεψη για παροχή ναυτικής βάσης στους Γάλλους στην Ελλάδα, από δανεισμό μεταχειρισμένων φρεγατών Fremme, μέχρι της κατασκευής των νέων και από την μεταστάθμευση μιας μοίρας μαχητικών αεροπλάνων Rafale σε αεροδρόμιο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην ίδια συζήτηση τέθηκε και το θέμα της κατεπείγουσας προμήθειας ανταλλακτικών για τα ελληνικά μαχητικά Mirage.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αρνείται, την ώρα που γίνεται χαμός στο Αιγαίο, να εγκρίνει τις εκτελεστικές συμβάσεις για την απευθείας ανάθεση της υποστήριξης και ζητά την διεξαγωγή ελέγχου νομιμότητας!

Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο.

Αποκαλύφθηκε η συνομιλία Τραμπ – Μακρόν με την οποία ο Γάλλος Πρόεδρος ζητά από τον ομόλογό του να παρέμβει στον Ερντογάν γιατί «μόνο εσάς ακούει». Το ενδιαφέρον είναι πως και ο Πρόεδρος Μακρόν τάχθηκε στον Τραμπ υπέρ του διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας. Το ευτύχημα; Με θέσεις που είναι πιο κοντά στις ελληνικές και δεν είναι τόσο εμφανώς φιλοτουρκικές όπως των Γερμανών…

Newsbreak


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]