Το διπλό «παιχνίδι» της Μέρκελ
Ουδέποτε μέχρι σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ έκρυψε ότι αντιμετωπίζει την Τουρκία ως προνομιακό συνομιλητή της. Η παραμονή άλλωστε ισχυρού τουρκικού στοιχείου εντός της χώρας και οι σημαντικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ Βερολίνου - Άγκυρας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για κάτι το διαφορετικό.
Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής ότι με την στάση της «έκλεινε το μάτι» στον Τούρκο πρόεδρο, καθ' όλη τη διάρκεια ελληνοτουρκικών εντάσεων. Μία κριτική που προφανώς δεν στερείται βάσης.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η επιλογή του Βερολίνου να μην καλέσει την Αθήνα στο διάσκεψη της Λιβύης είχε προκαλέσει την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, κάτι που είχε σχεδόν «στοιχειώσει» την σχέση Μητσοτάκη - Μέρκελ για αρκετό χρονικό διάστημα.
Με δεδομένη λοιπόν την παραπάνω εικόνα, η κυρία Μέρκελ ολόκληρη την περίοδο της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, κράτησε μία προσεχτική στάση απέναντι στον κ. Ερντογάν.
Με κομψές και πολύ ισορροπημένες διατυπώσεις η καγκελαρία προσπάθησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις τόσο ως προς το κομμάτι της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης όσο και ως προς την Τουρκία.
Η αλήθεια είναι ότι η «ισορροπία» είναι η λέξη που μπορεί να αποτυπώσει και την τακτική της Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ, το μεσημέρι της Τετάρτης.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή η «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης απέφυγε τους υψηλούς τόνους. Έλαβε το λόγο στο τέλος της διαδικασίας και με ιδιαίτερα κομψό τρόπο πήρε θέση περισσότερο ως επικεφαλής ευρωπαϊκής χώρας και λιγότερο ως αρχηγός κράτους που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Τουρκία.
Αναμφίβολα η κυρία Μέρκελ αποτελεί έναν από τους πλέον δεινούς «παίχτες» στην ευρωπαϊκή σκακιέρα. Ελάχιστες φορές έχει συμβεί να χάσει την ψυχραιμία της και να βγει εκτός πορείας. Από μόνο του λοιπόν το γεγονός ότι η καγκελάριος μίλησε για αλληλεγγύη προς Αθήνα και Λευκωσία, εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο λέει πολλά. Στην διπλωματία άλλωστε είναι εξαιρετικά σημαντικό να παίρνεις πάντα το καλύτερο από τον οποιοδήποτε συνομιλητή σου.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα ελληνικά συμφέροντα η σύνοδος της Τετάρτης θα πρέπει να θεωρηθεί επιτυχία, αφού το μήνυμα προς την Άγκυρα ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι» δεν επιδέχεται ερμηνειών.
Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε να έχει πάει ακόμα καλύτερα στην περίπτωση που ήταν έτοιμη η λίστα των πιθανών κυρώσεων, όμως σε μία Ευρώπη με τόσες διαφορετικές προσεγγίσεις, η ξεκάθαρη δήλωση του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου ότι στην σύνοδο του Σεπτεμβρίου θα υπάρχει το συγκεκριμένο έγγραφο, μόνο ως μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη μπορεί να προσμετρηθεί.
Δεν αποτελεί άλλωστε μυστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολλές φορές στο παρελθόν έχει ξεκαθαρίσει προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η μη λήψη κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας δείχνει αδυναμία από ευρωπαϊκής πλευράς.
Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...