Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απίθανη συμμαχία Μάλτας – Τουρκίας


Στόχος της Μάλτας η Λιβυκή υφαλοκρηπίδα
«Η Βαλέτα επιδιώκει, μέσω τουρκικής διαμεσολάβησης, να υπογράψει συμφωνία με τον Σάρατζ ανάλογη με αυτή που συνήψε η Τουρκία, ενώ η Άγκυρα υποστηρίζει σθεναρά αυτό το βήμα» αναφέρει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Al Marsad

Εξήγηση για τις πυκνές κοινές επαφές υψηλόβαθμων Μαλτέζων αξιωματούχων με Τούρκους ομολόγους τους και τον Φαγέζ αλ Σάρατζ δίνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Al Marsad, αναφέροντας ότι η Βαλέτα εποφθαλμιά τη λιβυκή υφαλοκρηπίδα, ενώ η Άγκυρα επιδιώκει να αξιοποιεί τη Μάλτα ως το «μακρύ χέρι της» στους κόλπους της ΕΕ.

Η Τουρκία και η Μάλτα διαμήνυσαν πως συνεχίζουν να στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) πως δεν τίθεται θέμα στρατιωτικής λύσης της κρίσης στη Λιβύη, και πως η σταθερότητα και η ασφάλεια της Λιβύη έχει ζωτική σημασία.

«Η Μάλτα ήταν περιέργως διπλωματικά ενεργή επί μήνες στην πολιτική σκηνή της Λιβύης μέσω αλλεπάλληλων επισκέψεων αξιωματούχων της Μάλτας στην Τρίπολη και αντίστροφα μέσω τουρκικής διαμεσολάβησης. Μέσω της διαμεσολάβησης της Άγκυρας, η Μάλτα σχεδιάζει να υφαρπάξει την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του 1981» σχολιάζει η αραβική ΜΚΟ.


Δύο ενημερωμένες πηγές, μία από το Προεδρικό Δικαστήριο και η άλλη από την παράλληλη μη αναγνωρισμένη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Τρίπολη, ανέφεραν στην Al Marsad ότι η Βαλέτα επιδιώκει, μέσω τουρκικής διαμεσολάβησης, να υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τον Σάρατζ ανάλογη με αυτή που συνήψε η Τουρκία, ενώ η Άγκυρα υποστηρίζει σθεναρά αυτό το βήμα.

Στις 20 Ιουλίου, η Τουρκία, υπό την αιγίδα του υπουργού Άμυνας της, Χουλούσι Ακάρ, φιλοξένησε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών της GNA Fathi Bashagha και του ομολόγου του από τη Μάλτα, Μπάιρον Καμιλέρι, στο πλαίσιο των ίδιων προσπαθειών. Έχουν υπάρξει ανάλογες διπλωματικές συναντήσεις.

Όσον αφορά την Τουρκία, επιδιώκει σθεναρά να στηρίξει τα συμφέροντα της Μάλτας για να κερδίσει ένα βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος των Λιβυκών συμφερόντων στην περιοχή. Η Μάλτα φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με αυτό το σχεδιασμό. Στις 8 Μαΐου, καταψήφισε την επιχείρηση IRINI πριν ανακοινώσει την απόσυρσή της την επόμενη μέρα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]