Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συμφωνία 35 δισ. δολαρίων υπέγραψε η Τουρκία στη Λιβύη


Η συμφωνία επιτυγχάνεται σε μια στιγμή που η τουρκική λίρα σημειώνει τη μία υποτίμηση μετά την άλλη και εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Μετά τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη τον περασμένο Νοέμβριο, η Τουρκία υπέγραψε στις 13 Αυγούστου άλλη μία συμφωνία με την κυβέρνηση Σάραζ, που ανοίγει την αγορά της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας της Βόρειας Αφρικής στους Τούρκους εργολάβους.

Η συμφωνία υπογράφηκε από την υπουργό Εμπορίου της Τουρκίας, Ρουχσάρ Πεκτζάν και τον υπουργό Ανάπτυξης της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης, Al-Taher Al-Juhaimi, και αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για νέες επενδύσεις και έργα, προσκαλώντας τουρκικές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στη χώρα.

Η συμφωνία παρέχει τη δυνατότητα σε περίπου 100 τουρκικές εταιρείες, οι οποίες εγκατέλειψαν τη Λιβύη το 2011 λόγω του εμφυλίου πολέμου, να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν - δίνοντάς τους μάλιστα και αποζημίωση για τις ζημίες που προκλήθηκαν λόγω της αιφνίδιας διακοπής των εργασιών τους.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την κατασκευή νέων υποδομών συνολικού ύψους 16 δις. δολαρίων, καθώς και την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων αξίας 19 δις. δολαρίων.


«Ανάσα» για τον τουρκικό κατασκευαστικό τομέα

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η Πεκτζάν σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί μία «νέα ευκαιρία που θα δείξει σε ολόκληρο τον κόσμο τη συνεργασία Τουρκίας - Λιβύης», σημειώνοντας ότι οι Τούρκοι εργολάβοι έχουν αναλάβει πάνω από 10.000 έργα σε 127 χώρες στον κόσμο, η αξία των οποίων ανέρχεται συνολικά σε 407 δις. δολάρια.

Ο Μιτάτ Γενιγκιούν, πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Εργολάβων (TMB), ενός οργανισμού που λειτουργεί ως ομπρέλα και εκπροσωπεί τους κορυφαίους εργολάβους της Τουρκίας, δήλωσε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί μία νέα σελίδα για τον κατασκευαστικό τομέα της Τουρκίας.

Η υποτιμημένη λίρα, πλεονέκτημα;

Η συμφωνία επιτυγχάνεται σε μια στιγμή που η τουρκική λίρα σημειώνει τη μία υποτίμηση μετά την άλλη και εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Μια ημέρα πριν από την υπογραφή της νέας συμφωνίας, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, είχε δηλώσει ότι το υποτιμημένο νόμισμα της χώρας παρέχει στην Τουρκία τη δυνατότητα να αναπτύξει την οικονομία της ταχύτερα, δήλωση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και σκωπτικά σχόλια.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι παρόλο που ο Αλμπαϋράκ προσποιείται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην Τουρκία, το πρόβλημα της μείωσης των αποθεματικών σε ξένο νόμισμα εξελίσσεται γρήγορα σε κρίση, συμβάλλοντας κυρίως στην ευπάθεια της τουρκικής οικονομίας. Εκτιμούν, πάντως, ότι θα πρέπει η Τουρκία να περιμένει για να δει ακριβώς πώς η συμφωνία που υπογράφηκε με τη Λιβύη, η οποία υπόσχεται έσοδα από κατασκευές συνολικού ύψους 35 δις. δολαρίων, θα εξαλείψει αυτές τις ανησυχίες.

Μαρία Ζαχαράκη
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]