Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΗΠΑ: Ψάχνουν τις επιχειρηματικές συνδέσεις του Τραμπ στην Τουρκία


Οι αντιδράσεις για την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψει στρατηγικά την περιοχή της Συρίας, διευκολύνοντας την Ρωσία και δευτερευόντως την Τουρκία να καλύψουν το κενό αυτό, ήταν πολυάριθμες στους κόλπους του Πενταγώνου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και της Γερουσίας.

Σε επιστολή τους, που απέστειλαν τέσσερις Γερουσιαστές, στην εταιρεία του Τραμπ ζητούν να τους δoθούν περισσότερες πληροφορίες για τη συμφωνία που αφορούν τον Πύργο Τραμπ (Trump Tower) στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να αποδειχθεί εάν οι αποφάσεις του προέδρου "είχαν επηρεασθεί από πιθανή σύγκρουση συμφερόντων", μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί εάν η κίνηση των τεσσάρων γερουσιαστών –Τομ Γιούνταλ από το Νέο Μεξικό, Τάμι Ντάκγουερθ από το Ιλινόις, Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ του Κονέκτικατ και Ελίζαμπεθ Γουόρεν της Μασαχουσέτης— αποτελεί ακόμη μία προσπάθεια των Δημοκρατικών για να επιτύχουν την εκπαραθύρωση του Τραμπ από την προεδρία. Ίσως, όμως στην προκειμένη περίπτωση η απόφαση του προέδρου μοιάζει να έρχεται σε αντίθεση με τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.


Σύμφωνα με την επιστολή των γερουσιαστών, οι αποφάσεις του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία και να επιβραδύνει την δικαστική έρευνα για την υπόθεση του ξεπλύματος χρήματος, στην οποία εμπλέκεται η τουρκική δημόσια τράπεζα Halkbank και της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος είχε συλληφθεί από τις αμερικανικές αρχές (για να αφεθεί κατόπιν ελεύθερος) είναι άκρως ύποπτες.

Στην επιστολή τους, οι γερουσιαστές τονίζουν πως ο ίδιος ο Τραμπ είχε ομολογήσει ότι "έχει μία μικρή σύγκρουση συμφερόντων" όσον αφορά την Τουρκία, όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του το 2015 προτού αναλάβει Πρόεδρος, ενώ και μετά την ανάρρησή του στην εξουσία είχε εισπράξει 1,2 εκατ. δολάρια από τα μερίδιά του στον Πύργο Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη.

Μολονότι οι συμφωνίες για τον Πύργο στο Ινσταμπούλ-Σισλί χρονολογούνται προ της αναλήψεως της προεδρίας, οι γερουσιαστές ζητούν διευκρινήσεις για το πότε συμφωνήθηκε η χρήση της ονομασίας Trump Tower, εάν η τουρκική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει την άδεια κι εάν έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του Τραμπ, του ομίλου του και της τουρκικής κυβέρνησης, αναφορικά με τις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Οι γερουσιαστές αξιώνουν να έχουν απάντηση στην επιστολή τους έως τις 12 Νοεμβρίου. Όπως είναι φυσικό όλοι αναμένουν την αντίδραση του ιδιόρρυθμου Αμερικανού Προέδρου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]