Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κωνσταντίνος Κατσίφας: Toν βγάζουν «αυτόχειρα» οι Αλβανοί


Χωρίς πόρισμα έναν χρόνο μετά την εκτέλεση του

Ένας χρόνος πέρασε από την εκτέλεση του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα, από τους επίλεκτους της αλβανικής αστυνομίας, και τα Τίρανα όχι μόνο κωλυσιεργούν επιδεικτικά στην ολοκλήρωση και έκδοση του πορίσματος, αλλά μεθοδεύουν να παρουσιάσουν ως... αυτόχειρα τον 35χρονο ομογενή.

Από την επομένη της δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τους επίλεκτους της RENEA, ανήμερα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, οι αλβανικές Αρχές προσπαθούν να καταλήξουν σε πόρισμα που θα συνάδει απόλυτα με το «αφήγημα» του πρωθυπουργού Ράμα, σύμφωνα με τ’ οποίο οι επίλεκτοι της αλβανικής αστυνομίας σκότωσαν τον 35χρονο ομογενή, επειδή ήταν «εξτρεμιστής» που απείλησε ζωές αστυνομικών και πολιτών.

Όλο αυτό το διάστημα η εισαγγελική έρευνα προσπαθεί ν’ αποδείξει πως όχι μόνο ο Κατσίφας ήταν «Ekstremist Grek» (Έλληνας εξτρεμιστής) αλλά και πως είχε… συνεργούς, ανασύροντας από το αρχείο παλιές υποθέσεις που όμως έχουν κριθεί από τη δικαιοσύνη.

Η αδυναμία των αλβανικών Αρχών, να τεκμηριώσουν σοβαρά όσα προκλητικά από την πρώτη στιγμή υποστήριξαν ο πρωθυπουργός Ράμα και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ για την εκτέλεση Κατσίφα, έχει ως αποτέλεσμα να μεθοδεύεται η έκδοση ενός σαθρού και κατευθυνόμενου πορίσματος, σύμφωνα με το οποίο το θύμα θα παρουσιάζεται ως… αυτόχειρας. Πως δηλαδή ο Κατσίφας, αυτοκτόνησε προκειμένου να μην πέσει ζωντανός στα χέρια των ανδρών της RENEA.


Οι αλβανικές μεθοδεύσεις έχουν εξοργίσει την οικογένεια του 35χρονου ομογενή, που ένα χρόνο μετά μετά την δολοφονία τους προσφιλούς προσώπου τους, ακόμη περιμένουν την ολοκλήρωση έκδοσης του πορίσματος, προκειμένου να δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις τους που φτάνουν έως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους της οικογένειας Κατσίφα, αυτού του είδους οι μεθοδεύσεις στερούνται κάθε σοβαρότητας και θα εκπέσουν ακόμη και από τα ίδια τα στοιχεία που έως σήμερα οι αλβανικές Αρχές έχουν επιτρέψει να έρθουν στο φως.

Από τη σύντομη μακροσκοπική εξέταση στη σoρό του 35χρονου ομογενή, που οι αλβανικές Αρχές επέτρεψαν να πραγματοποιήσει τον περασμένο Νοέμβριο ο Έλληνας ιατροδικαστής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, διαπιστώθηκαν δύο διαμπερή τραύματα στο θώρακα, τα οποία δεν ήταν εξ’ επαφής αλλά προκλήθηκαν από βολές που ρίφθησαν από απόσταση 25 μέτρων. Άρα πέφτει στο κενό πιθανή μεθόδευση να εμφανιστεί το συμβάν ως αυτοκτονία, αφού εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον ο Κατσίφας να αυτοπυροβολήθηκε δύο φορές και μάλιστα από τόσο μεγάλη απόσταση.

Το πόρισμα που «τρώει» τους εισαγγελείς

Σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία η έκδοση του πορίσματος θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες από το περιστατικό. Ωστόσο «παραθυράκια» του νόμου, δίνουν δικαίωμα παράτασης έως και δύο χρόνια. Τον περασμένο Μάρτιο, και μετά από την παραίτηση του πρώτου εισαγγελέα που είχε αναλάβει αρχικά την υπόθεση, ο αντικαταστάτης του Νιάζι Σεφέρι είχε ζητήσει και έλαβε, τρίμηνη παράταση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ωστόσο πρόσφατα και ο δεύτερος εισαγγελέας παραιτήθηκε, επικαλούμενος λόγους υγείας, με αποτέλεσμα να έχει παγώσει η διαδικασία. «Η παραίτηση του 2ου εισαγγελέα μπορεί να έχει σχέσεις με τις μεθοδεύσεις που επιδιώκονται περί αυτοκτονίας. Ίσως να δέχτηκε πιέσεις και να οδηγήθηκε σε παραίτηση» δήλωσε στο protothema.gr ο δικηγόρος της οικογένειας Κατσίφα κ.Γεώργιος Ναυρίδης.

Να σημειωθεί πως έως σήμερα οι αλβανικές Αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει το ιατροδικαστικό πόρισμα και τη βαλλιστική έκθεση, ούτε εμφάνισαν σοβαρά τεκμήρια της υπόθεσης, όπως το τυφέκιο που φέρεται να είχε ο Κατσίφας. Επίσης δεν υπάρχει καμία απολύτως πληροφορία για το οπτικοακουστικό υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες των επίλεκτων της RENEA, αν και επίσημα η αλβανική αστυνομία υποστηρίζει πως δεν υπάρχει video από την επιχείρηση κατά του Κατσίφα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έχει δηλώσει ξεκάθαρα προς την κυβέρνηση Ράμα πως παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση Κατσίφα, ζητώντας ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας και έκδοση ενός «εμπεριστατωμένου» πορίσματος, που θα ρίχνει άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ιωάννης και Βασιλεία Κατσίφα, είχαν στείλει επιστολή στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του να συμβάλλει στην πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών της δολοφονίας του παιδιού τους και ταυτόχρονα να στρέψει το ενδιαφέρον του στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Οι γονείς του Κατσίφα, δεν έλαβαν καμία απάντηση από τον κ.Τσίπρα, που σε άλλες περιπτώσεις είχε επιδείξει ευαισθησίες, νιώθοντας πίκρα και απογοήτευση. Πληροφορίες αναφέρουν πως αναλόγως των εξελίξεων στο θέμα του πορίσματος, οι γονείς του άτυχου ομογενή, θα απευθυνθούν εκ νέου στον σημερινό πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτακη ζητώντας απόδοση δικαιοσύνης για τον άδικο χαμό του γιού τους.

Την ίδια ώρα που οι αλβανικές Αρχές προσπαθούν να παρουσιάσουν ως... αυτοχειρία τη δολοφονία Κατσίφα, συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους γονείς του άτυχου ομογενή, που θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του παιδιού τους με την κατασκευή ενός μικρού ναού στο σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή. Η αλβανική αστυνομία, με πρόσχημα την απουσία πολεοδομικής άδειας, σταμάτησε τις εργασίες, ενώ άγνωστοι κατέστρεψαν και σκόρπισαν τα οικοδομικά υλικά, δημιουργώντας πίκρα και απογοήτευση στην οικογένεια του θύματος.

Αύριο στις 09:00 το μνημόσυνο

To ετήσιο μνημόσυνο θα τελεστεί αύριο (Σάββατο 26/10/2019) στις 09:00 το πρωί στο νεκροταφείο του χωριού Βουλιαράτες, Ερωτηματικό παραμένει εάν οι αλβανικές Αρχές επιτρέψουν Ελλαδίτες να παραβρεθούν στο μνημόσυνο ή αν θα καταφύγουν στην προσφιλή τακτική, να τους απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα, χαρακτηρίζοντάς τους «ανεπιθύμητους». Περισσότεροι από 200 Ελλαδίτες έως σήμερα, έχουν χαρακτηριστεί αυθαίρετα και καταχρηστικά «ανεπιθύμητοι» στην Αλβανία, ενώ μεγάλη είναι και η λίστα ομογενών στους οποίους ασκείται bulling κάθε φορά που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα.

Όπως έγινε γνωστό, την ώρα του μνημοσύνου Αλβανοί εθνικιστές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Τσερτσίζ Τόπουλι του Αργυροκάστρου, για την παρουσία Ελλαδιτών στους Βουλιαράτες. Αρχικά η συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί για την Κακαβιά, αλλά η αλβανική αστυνομία το απαγόρευσε. Η συγκέντρωση είχε αναγγελθεί στα κοινωνικά δίκτυα, όπου Αλβανοί εθνικιστές καλούσαν τους συμπατριώτες τους ν’ αντιδράσουν στην είσοδο Ελλήνων «εξτρεμιστών» στην Αλβανία για το μνημόσυνο του Κατσίφα, που δολοφονήθηκε πριν από ένα χρόνο από τους επίλεκτους της αλβανικής αστυνομίας (RENEA). «Οι Έλληνες εξτρεμιστές επισκέπτονται την Αλβανία στις 26 Οκτωβρίου για να τιμήσουν την επέτειο του Έλληνα εξτρεμιστή Κατσίφα. Σας προσκαλούμε και σας ενημερώνουμε όποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί αυτήν την ημέρα για να μπλοκάρουμε τα σύνορα στην Κακαβιά και θέλουν να έρθουν μαζί μας στις 26 Οκτωβρίου. Θα διαμαρτυρηθούμε και προσκαλούμε κάθε πατριώτη. Να εμποδίσουμε τους Έλληνες εξτρεμιστές να εισέλθουν στην Αλβανία», έγραψε χαρακτηριστικά η εθνικιστική σελίδα «Πατριωτικές Αλβανικές Ειδήσεις» στο Facebook, με δεκάδες κοινοποιήσεις στα προσωπικά προφίλ Αλβανών χρηστών.

«Εkstremisti Grek» (Έλληνα εξτρεμιστή) είχε αποκαλέσει τον 35χρονο ομογενή, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την εκτέλεση του από τους επίλεκτους της αλβανικής αστυνομίας, ανήμερά της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 2018. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως, πως λόγω της παρουσίας του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα, στις 29 και 30 για την «4η Ευρω-Αραβική Συνόδος», τα Τίρανα επιδιώκουν να μη διαταραχθεί το ήδη εύθραυστο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, με νέα ένταση στο ετήσιο μνημόσυνο του Κατσίφα.

ProNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]