Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία απορρίπτει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τη Συρία


Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «προτίμησε να εξυπηρετήσει την ατζέντα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» αντί να «ευγνωμονεί την Τουρκία» για αυτά που κάνει στη Συρία, σχολίασε το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Mε νέα ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δηλώνει πως απορρίπτει τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, σχολιάζοντας πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «προτίμησε να εξυπηρετήσει την ατζέντα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» αντί να «ευγνωμονεί την Τουρκία» για αυτά που κάνει στη Συρία.

Χθες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την τουρκική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία και κάλεσε την Άγκυρα να αποσύρει το σύνολο των ένοπλων δυνάμεών της. Στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε δι΄ανατάσεως της χειρός, το Κοινοβούλιο εκτιμά πως η στρατιωτική επέμβαση «αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, και πως θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής στο σύνολό της».

Οι ευρωβουλευτές απορρίπτουν τη δημιουργία μιας «υποτιθέμενης ζώνης ασφαλείας» και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με τον κουρδικό λαό. Εκφράζουν επίσης φόβους για μια επανεμφάνιση του DAESH.

Απαιτούν από τις χώρες μέλη να λάβουν μια «σειρά στοχευμένων κυρώσεων και απαγορεύσεων βίζας» σε βάρος υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων «που είναι υπεύθυνοι για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της τρέχουσας στρατιωτικής επέμβασης» και των «υπευθύνων για την καταστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία».


«Οι βουλευτές θεωρούν απαράδεκτο ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει τους πρόσφυγες όπλο και τους έχει χρησιμοποιήσει για να εκβιάσει την ΕΕ», συνοψίζει το Κοινοβούλιο σε μια ανακοίνωση. Εκφράζει την ευχή ότι οι χώρες μέλη θα μελετήσουν την «αναστολή των εμπορικών προνομίων στη βάση της συμφωνίας για τα αγροτικά προϊόντα» και, ως τελευταία καταφυγή, την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

Αντιδρώντας, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε νέα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Απορρίπτουμε πλήρως την θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υιοθετήθηκε σήμερα (24 Οκτωβρίου) για την Επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης.

Στην πραγματικότητα δεν μας εκπλήσσει αυτή η απόφαση που ελήφθη από αυτούς που συνεχώς φιλοξενούν τρομοκράτες στο Κοινοβούλιό τους.

Όπως έχουμε δηλώσει και προηγουμένως σε κάθε περίπτωση, η επιχείρησή μας διενεργείται στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με το δικαίωμά μας για αυτοάμυνα υπό το Άρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Η επιχείρηση στοχεύει στο PYD/YPG, παρακλάδι του PKK στη Συρία, που επίσης αναγνωρίζονται από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ως τρομοκρατικές οργανώσεις, τα καταφύγιά τους, τις θέσεις, τα όπλα, τα εργαλεία και τον εξοπλισμό τους και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η οποιαδήποτε βλάβη αμάχων και η βλάβη πολιτικών υποδομών.

Επιπλέον, η νομιμότητα της επιχείρησης αυτής έχει εγκριθεί από τις συμφωνίες μας με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Με τις ανακοινώσεις που έχουμε κάνει επανειλημμένως μέχρι τώρα προς το διεθνές κοινό και τους ξένους επίσημους εταίρους μας στο υψηλότερο επίπεδο, όλοι οι ισχυρισμοί σε αυτή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν διαψευσθεί και έχουν παρασχεθεί οι απαραίτητες πληροφορίες.

Παρά τις ανακοινώσεις μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιμένει σε μια μεροληπτική θέση από την οποία λείπει η κοινή λογική προς την Τουρκία, με την υιοθέτηση μιας απόφασης που δεν συνάδει με τα γεγονότα.

Αντί να δείχνει αλληλεγγύη προς την Τουρκία που μάχεται κατά του PKK/PYD/YPG και του DAESH στη Συρία, και που παλεύει με την παράνομη μετανάστευση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτίμησε να εξυπηρετήσει την ατζέντα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και να βασιστεί στις αβάσιμες κατηγορίες του.

Η απόφαση αυτή δεν εξυπηρετεί τις προσπάθειες που στόχο έχουν να αναπτυχθούν σχέσεις και συνεργασία μεταξύ του νεοεκλεγέντος τον Μάιο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Τουρκίας.

Η απόφαση αυτή δείχνει πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να ακολουθήσει σωστά τις σημαντικές εξελίξεις στην περιφερειακή και παγκόσμια αρένα, να αξιολογήσει τις αιτίες και τις συνέπειες αυτών των εξελίξεων με αντικειμενικό και ολιστικό τρόπο και ότι δεν μπορεί να αναπτύξει σωστές και σχετικές στρατηγικές. Θεωρούμε μεγάλο λάθος τις προσπάθειες να συνδεθούν οι εξελίξεις στην κρίση της Συρίας με άσχετα θέματα όπως η Τελωνειακή Ένωση και τα προενταξιακά κεφάλαια.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ΕΕ, αντί να ευγνωμονούν την Τουρκία, υποψήφιο κράτος μέλος της ΕΕ και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, για την επιχείρηση αυτή που επιταχύνει τη διαδικασία πολιτικής επίλυσης στη Συρία, αποτρέπει τις αυτονομιστικές τάσεις, τη δημιουργία μιας νέας ζώνης τρομοκρατίας και τις προσπάθειες να δημιουργηθεί μια δημογραφική αλλαγή στα σύνορα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, προστατεύει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, αποτρέπει την περαιτέρω παράνομη μετανάστευση και βοηθά του Σύριους να επιστρέψουν στη χώρα τους με ασφάλεια και εθελοντικά, συνεχίζουν να βγάζουν απερίσκεπτα συμπεράσματα.

Ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης, η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως η ασφάλειά της είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ασφάλεια της Ευρώπης. Γι’ αυτό, μέχρι σήμερα, η Τουρκία έχει συμβάλει στην ασφάλεια της Ευρώπης και έχει κάνει σημαντικές θυσίες προς αυτή την κατεύθυνση. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να επιδιώξει αυτή τη στάση. Καμία δύναμη και καμία απόφαση δεν μπορούν να αποτρέψουν την Τουρκία από το να παίρνει μέτρα για την εθνική της ασφάλεια».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]