Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιστολή Άγκυρας σε ΟΗΕ: «Οι Ελληνοκύπριοι έκαναν εθνοκάθαρση ως το 1974»


Μια προκλητική επιστολή διαμαρτυρίας προς τον ΟΗΕ, ημερομηνίας 9 Οκτωβρίου, έστειλε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Φεριντούν Σινιρλίογλου, κάνοντας λόγο για «εθνοκάθαρση» των Τ/κ από Ε/κ μεταξύ 1963 και 1974, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την τουρκική εισβολή το 1974.

Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου γράφει με αφορμή δήλωση του Έλληνα μόνιμου αντιπροσώπου κατά τη γενική συζήτηση της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τις παρατηρήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Κυπριακό, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι το Κυπριακό «δεν είναι θέμα εισβολής ή κατοχής»

Αναφερόμενος στο ζήτημα του φυσικού αερίου, ο κ. Σινιρλίογλου αναφέρει: «Λυπούμαστε για τις μονομερείς δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας».

Όσον αφορά το άνοιγμα της Αμμοχώστου, σημειώνει πως η Τουρκία γνωρίζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς η επιστημονική εγγραφή πραγματοποιείται από τις «τουρκοκυπριακές αρχές». Επιπλέον, ισχυρίζεται πως οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της περίκλειστης πόλης, υποστηρίζουν την πρωτοβουλία «που θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στις περιουσίες τους».


Ο Τούρκος πρέσβης απευθύνει αίτημα η επιστολή να κυκλοφορήσει ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, όπως και έγινε.

Αναλυτικά, η επιστολή, όπως τη δημοσιεύουν κυπριακά ΜΜΕ, αναφέρει:
«Όσον αφορά στις παρατηρήσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας σχετικά με την Κύπρο, τονίζουμε την ανάγκη να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Η Κυπριακή διαμάχη δεν είναι θέμα «εισβολής» ή «κατοχής», αλλά ζήτημα ανανέωσης μιας συνεργασίας μεταξύ των συνιδιοκτητών του νησιού, το οποίο καταστράφηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά το 1963. Η διαίρεση το νησί άρχισε το 1963, όταν οι Ελληνοκύπριοι εκδίωξαν τους Τουρκοκύπριους από τα κρατικά όργανα και τα θεσμικά όργανα των εταιρικών σχέσεων, καθώς και από τα σπίτια τους, παραβιάζοντας τις συνθήκες του 1960 και όλους τους κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από το 1963 έως το 1974 οι Ελληνοκύπριοι πραγματοποίησαν ένοπλη εκστρατεία εθνοκάθαρσης κατά των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι έπρεπε να ζήσουν σε θύλακες υπό πολιορκία που αντιστοιχούσαν στο 3% της επιφάνειας του νησιού. Όταν αυτό κατέληξε σε πραξικόπημα το 1974, με στόχο την προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα, η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει τα δικαιώματά της που απορρέουν από τις συνθήκες του 1960, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της ως εγγυήτριας δύναμης. Από τότε, οι τουρκικές δυνάμεις ήταν ο μόνος παράγοντας που εμπόδιζε την επανάληψη παλαιότερων τραγωδιών.

Επιτρέψτε μου να επωφεληθώ της ευκαιρίας για να επαναλάβω την υποστήριξη της Τουρκίας για μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού, όπως σαφώς αποδείχθηκε και πάλι στον τελευταίο γύρο συνομιλιών που έληξε με αποτυχία στο Crans-Montana το 2017. Μόνο μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων που βασίζεται στον διάλογο και στη διπλωματία μπορεί να είναι βιώσιμη. Εμείς θα συνεργαστούμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη με αυτή την κατανόηση.

Ως χώρα με τις μεγαλύτερες ηπειρωτικές ακτές, η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεπώς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Τουρκία ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της, τα εξωτερικά όρια της οποίας καταχωρήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη.

Λυπούμαστε για τις μονομερείς δραστηριότητες που σχετίζονται με υδρογονάνθρακες της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και εκείνα των Τ/κ στην περιοχή.

Τέλος, η Τουρκία είναι πλήρως ενήμερη για τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Βαρώσι. Οι συνεχιζόμενες επιστημονικές εργασίες απογραφής διενεργούνται από τις τουρκοκυπριακές αρχές για να διαπιστώσουν και να μελετήσουν την κατάσταση των κινητών και ακίνητων περιουσιών στην περιοχή, καθώς και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Οποιαδήποτε μελλοντικά βήματα στην περιφραγμένη περιοχή του Βαρωσίου θα είναι απόλυτα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προστατεύοντας παράλληλα και με σεβασμό τα δικαιώματα των πρώην κατοίκων της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ελληνοκύπριοι πρώην κάτοικοι των Βαρωσίων εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία αυτή, καθώς τελικά θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στις ιδιοκτησίες τους.

Θα ήμουν ευγνώμων αν η παρούσα επιστολή κυκλοφορούσε ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, στο σημείο 8 της ημερήσιας διάταξης».Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

 1. Ανιστορητο παραληρημα για να δικαιολογηθει η διχοτομηση και η τουρκικη εισβολη!

  Ο τούρκος εκπρόσωπος αναφέρεται στο δικαίωμα εισβολής της Τουρκίας αν «διασαλευθεί η

  συνταγματική τάξη».Αυτό -δήθεν -προκύπτει από το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεως του 1960:

  Τι αναφέρει το Άρθρο 4:

  «Σε περίπτωση παραβιάσεως των διατάξεων της παρούσης Συνθήκης, η Ελλάδα,το Ηνωμένο Βασίλειο και

  η Τουρκία αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συνεννοηθούν επί των διαβημάτων ή των απαραιτήτων μέτρων

  προς εξασφάλιση του σεβασμού των εν λόγω διατάξεων. Αν δεν είναι δυνατή η κοινή ή συνδυασμένη

  δράση,καθεμία από τις τρείς εγγυήτριες δυνάμεις επιφυλάσσεται να προβεί σε ενέργειες με μοναδικό

  στόχο την αποκατάσταση της κατάστασης που δημιουργείται από την παρούσα Συνθήκη.»

  Εμείς -προς το παρόν- θα αναφερθούμε σε δύο απλώς επιχειρήματα για να καταδείξουμε το άτοπο της

  τουρκικής εισβολής.

  Πρώτον, το άρθρο 3 της ιδίας Συνθήκης που η Τουρκία δυστυχώς ξεχνάει:

  Άρθρο 3
  «Η Ελλάδα,το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.....αναγνωρίζουν και εγγυώνται την ανεξαρτησία,την

  εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Δημοκρατίας της Κύπρου ως και την κατάσταση πραγμάτων

  την καθιερωθείσα υπό των θεμελιωδών άρθρων του Συντάγματός της.

  Αναλαμβάνουν επίσης την υποχρέωση όπως απαγορεύσουν καθόσον εξαρτάται εξ’αυτών,κάθε

  δραστηριότητα που έχει ως σκοπό να ευνοήσει άμεσα ή έμμεσα τόσο την Ένωση της Δημοκρατίας της

  Κύπρου με οποιοδήποτε άλλο κράτος όσο και την διχοτόμηση της Κύπρου».

  Από το άρθρο αυτό καταλαβαίνει κανείς την «νομιμότητα» της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο με

  στόχο την διχοτόμηση.

  Το δεύτερο επιχείρημα προκύπτει από το Άρθρο 4.

  Η Τουρκία δεν μπορούσε να επέμβει μονόπλευρα,εκτός αν αποδεικνυόταν,ότι ήταν αδύνατη η κοινή ή

  συνεννοημένη δράση μετά από συζητήσεις μεταξύ των τριών χωρών. Όμως στην Διάσκεψη της Γενεύης

  στις 13 Αυγούστου του 1974,όπως τόνισε ο υπ.Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κάλλαχαν,οι

  απαιτούμενες συνεννοήσεις μεταξύ των τριών εγγυητριών δυνάμεων θα ολοκληρώνονταν στις 23

  Ιουλίου,δηλαδή τρεις ημέρες μετά την εισβολή.Ακόμα η επέμβαση έπρεπε να περιοριστεί στο «σκοπό

  της αποκατάστασης της κατάστασης πραγμάτων που δημιουργήθηκε από την Συνθήκη»,που είναι η

  συνταγματική τάξη του 1960 και τίποτα περισσότερο.Όχι μόνο η Τουρκία,κατά την επιδίωξη των

  στόχων της,δεν συμβουλεύτηκε άλλες χώρες,αλλά έκανε κάθε προσπάθεια για να εξαρθρώσει την Κύπρο

  και να καταστρέψει ό,τι είχε εγγυηθεί η ίδια.

  1) «Ιστορία της Κύπρου »
  συγγραφέας: Στ.Παντελής
  2) Πηγή :«Επίτομη Ιστορία της Κύπρου »
  συγγραφέας: Στ.Καρκαλέτσης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]