Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανανεώθηκε η σύμβαση για το κοίτασμα στην Καβάλα


Σχεδιάζεται υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου

Ανανεώνεται, για δύο συν ένα χρόνια, το δικαίωμα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Νότιας Καβάλας από το Ελληνικό Δημόσιο προς τις εταιρίες ENERGEAN και ΚΑΒΑΛΑ ΟIL.

Το σχετικό δικαίωμα εξέπνευσε στις 23 Νοεμβρίου και οι δύο πλευρές υπέγραψαν ανανέωση της σύμβασης ως τις 23 Νοεμβρίου 2020 (μπορεί να παραταθεί κατά έναν χρόνο, αν το ζητήσει ο ανάδοχος). Η σύμβαση περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή και θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Την ευθύνη της διαχείρισης του έργου έχει το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο σχεδιάζει να προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάθεση της δημιουργίας υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στον συγκεκριμένο χώρο μετά την πλήρη εξάντληση του κοιτάσματος. Η παραγωγή φυσικού αερίου από το συγκεκριμένο κοίτασμα είναι πολύ μικρή και βαίνει προς εξάντληση. Το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι η αξιοποίηση του υπόγειου φυσικού χώρου ως χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου θα συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.

Στο νομοσχέδιο, πέραν της σύμβασης, περιλαμβάνεται και σειρά ρυθμίσεων που έχουν προαναγγελθεί, όπως η κατάργηση του ειδικού τέλους λιγνίτη που επιβαρύνει τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, δηλαδή τη ΔΕΗ. Μέσω αυτής της ρύθμισης η ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα ωφεληθεί κατά περίπου 30.000.000 ευρώ ετησίως. Προβλέπεται ακόμη ότι από 1ης Ιανουαρίου 2019 τίθεται σε εφαρμογή το νέο σχήμα χρέωσης του τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]