Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Αλήθεια για τις τροπολογίες βουλευτών στα Σκόπια: Τα παιγνίδια με την Εθνότητα


Την προβληματική αναφορά της Συμφωνίας των Πρεσπών στην εθνικότητα των πολιτών της γειτονικής χώρας μετά την εφαρμογή της νέας ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία», ανέδειξε η πρώτη ημέρα της συζήτησης των τροπολογιών στην Βουλή των Σκοπίων, που οι μεν Αλβανοί ζητούν το αυτονόητο «εθνικότητα Βόρειας Μακεδονίας» οι δε πρώην βουλευτές του VMRO-DPMNE με τροπολογία ζητούν την διασφάλιση πρακτικά της «μακεδονικής εθνότητας».

Στην συζήτηση που ξεκίνησε στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Βουλής της ΠΓΔΜ κατατέθηκαν από βουλευτές τροπολογίες επί των τροπολογιών που έχει προτείνει η κυβέρνηση. Οι τέσσερις σημαντικότερες εκ των τροπολογιών όπως μετέδωσε το ΑΠΕ αφορούν όχι το ίδιο το Σύνταγμα αλλά τον εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος και συγκεκριμένα το άρθρο 2 παράγραφο 2 που αναφέρει τα εξής:

«Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Αλβανοί βουλευτές με τροπολογία και προκειμένου να αποφευχθεί η αφομοίωση της αλβανικής ταυτότητας από την αναφορά στην εθνικότητα του όρου «Μακεδονική» ζήτησαν να αναφέρεται η εθνικότητα μονο «Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας».


Αυτό πρότειναν οι βουλευτές της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς» Ζιγιαντίν Σέλα και Σουρία Ρασίντι αλλά και οι αλβανοί βουλευτές του κινήματος BESA Φαζίλ Ζεντέλι και Τεούτα Μπιλάλι.

Είναι προφανές ότι αυτή είναι και η σωστή επιλογή καθώς η εθνικότητα/υπηκοότητα αφορά τον νομικό δεσμό με το κράτος κάτι που στην Συμφωνία των Πρεσπών αλλοιώνεται με την προσθήκη και του όρου «Μακεδονική» προκειμένου να ικανοποιηθεί το σλαβικό στοιχείο και να υποστηριχθεί έτσι ότι και μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών διατηρείται η «Μακεδονική ταυτότητα και εθνότητα»

Στο πλαίσιο αυτό ο βουλευτής του κυβερνώντος SDSM Μουχαμέντ Ζεκίρι αλλά και οι βουλευτές της ομάδας των «οχτώ» βουλευτών που αποσκίρτησαν από το VMRO-DPMNE(Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα-Μίλεφσκα, Νόλα Ισμαήλοφσκα-Σταρόβα, Βλάντανκα Αβίροβιτς, Εμίλια Αλεξαντρόβα και Ζέκιρ Ραμτσίλοβιτς) προτείνουν να προστεθεί στο τέλος της παραγράφου 2 του Άρθρου 2 του Συνταγματικού Νόμου η φράση «το οποίο δεν προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες». Έτσι, το Άρθρο 2 παράγραφος 2 θα αναφέρει: «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Η προσπάθεια των βουλευτών αυτών είναι ακριβώς μέσω της συγκεκριμένης τροπολογίας να στείλουν εκ μέρους της κυβέρνησης Ζάεφ καθησυχαστικό μήνυμα στο σλαβικό στοιχείο, ότι η αναφορά σε «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» δεν αφομοιώνει ούτε προδικάζει την εθνότητα του κάθε πολίτη, που σε ότι τους αφορά είναι «Μακεδονική» και καλύπτεται από το άλλο σκέλος της πρόβλεψης της Συμφωνίας των Πρεσπών σε εθνικότητα «Μακεδονική».

Πάντως σε καμιά περίπτωση οι προτάσεις αυτές δεν συνιστούν «διευκρίνηση» ότι οι Πρέσπες «δεν αναγνωρίζουν εθνότητα, αλλά μόνο ιθαγένεια»...

Ν.Μ.
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]