Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Ξεγύμνωσαν» και την Κομισιόν τα Κίτρινα Γιλέκα



Στην αντεπίθεση περνάει ο Μακρόν σε μια προσπάθεια να περισώσει ότι απέμεινε από την κλονισμένη δημοτικότητά του, εξαιτίας της εξέγερσης στην Γαλλία από τα Κίτρινα Γιλέκα. Τα μέτρα του όχι μόνο δεν έπεισαν τους διαδηλωτές, αλλά μεγάλωσαν και το έλλειμμα του γαλλικού προϋπολογισμού, προκαλώντας αμηχανία στην Κομισιόν, η οποία εμφανίζεται να αντιμετωπίζει διαφορετικά το Παρίσι από την Ρώμη.

Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων παρουσίασε το περασμένο Σαββατοκύριακο μία κάμψη, που οφείλεται περισσότερο στην κόπωση, την καταστολή και την διαχείριση της τρομοκρατικής επίθεσης στο Στρασβούργο, παρά στις εξαγγελίες του Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έπεισε με τις παροχές-χαρτζιλίκι που υποσχέθηκε στους διαδηλωτές και οι «σκληροί του Μπορντό» διαμηνύουν ότι θα μείνουν στα μπλόκα και τα Χριστούγεννα.

Την ίδια ώρα η δημοτικότητα του προέδρου υποχώρησε στο 27%, πέφτοντας πέντε μονάδες μέσα σε έναν μήνα, με το 73% των ερωτηθέντων, ακόμη και μελών του κόμματός του, να εκφράζει αρνητική άποψη. Ο Μακρόν θεωρείται άλλωστε «πρόεδρος των πλουσίων» από το 74% του δείγματος και ανεπαρκής από το 67%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, ενώ κερδισμένη εμφανίζεται μόνον η Λεπέν, η οποία φέρεται να ανέβηκε έξι μονάδες μέσα σε έναν μήνα και εξασφαλίζει πλέον το 29% στις θετικές γνώμες. Συγκαταλέγεται μάλιστα στην τριάδα των δημοφιλέστερων πολιτικών στη Γαλλία, πίσω από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Νικολά Ιλό (42%,) και τον δήμαρχο του Μπορντό Αλέν Ζιπέ (35%).


Εθνική διαβούλευση για την σωτηρία του

Μπροστά σε αυτήν την εικόνα ο Μακρόν επιταχύνει από σήμερα τους ρυθμούς για την «μεγάλη εθνική διαβούλευση» που υποσχέθηκε στα Κίτρινα Γιλέκα και συναντάται το απόγευμα, παρουσία του πρωθυπουργού Φιλίπ, με πολλά μέλη της κυβέρνησής του. στόχος της συνάντησης να οριστικοποιηθούν οι κανόνες αυτής της δημόσιας συζήτησης, τους οποίους θέλει να ανακοινώσει την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο. Ματαίωσε μάλιστα ακόμη και το ταξίδι του στο Μπιαρίτς της νοτιοδυτικής Γαλλίας, όπου θα εκφωνούσε ομιλία στην εκδήλωση για την έναρξη της γαλλικής προεδρίας της G7.

Ο Μακρόν υποσχέθηκε αυτόν τον εθνικό διάλογο στο διάγγελμά του μετά τα βίαια επεισόδια στο Παρίσι, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι λεπτομέρειες της διαβούλευσης. Γνωστό είναι μόνο ότι θα διαρκέσει έως την 1η Μαρτίου σε όλη τη Γαλλία και ότι θα στηριχθεί κυρίως στους δημάρχους, καθώς είναι οι αιρετοί που βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες και τα κοινωνικά αιτήματά τους.

Ο εθνικός διάλογος θα περιλαμβάνει τέσσερις μεγάλες θεματικές (οικολογική μετάβαση, φορολογία, κρατική οργάνωση, δημοκρατία και κοινωνία των πολιτών), ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί και το μεταναστευτικό. αυτό που κερδίζει έδαφος πάντως τις τελευτάιες ημέρες είναι το αίτημα των Κίτρινων Γιλέκων για λαϊκά δημοψηφίσματα, τα οποία θα διενεργούνται με πρωτοβουλία των πολιτών. Υπέρ αυτού του αιτήματος έχει εκφραστεί και ο πρωθυπουργός Φιλίπ, αλλά «όχι υπό οποιουσδήποτε όρους».

Παραλλήλως ο Μακρόν θα συναντηθεί και με τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών φορέων, όπως έκανε την περασμένη εβδομάδα με στελέχη των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις ο Γάλλος πρόεδρος ζητά από τους κοινωνικούς φορείς να καταβάλλουν προσπάθειες που θα συμπληρώνουν τα κυβερνητικά μέτρα στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Είναι πολλά τα λεφτά Εμανουέλ

Το σχέδιο που εξήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος για την αντιμετώπιση της κοινωνικής έκρηξης περιλαμβάνει καθαρή αύξηση 100 ευρώ στον κατώτατο μισθό, απαλλάσσει από την φορολογία τις υπερωριακές αμοιβές, εξαιρεί τους συνταξιούχους που παίρνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ από την καταβολή ασφαλιστικής εισφοράς και παγώνει τον φόρο στα καύσιμα.

Το σχέδιο αυτό δεν ικανοποίησε τους διαδηλωτές, οι οποίοι χαρακτήρισαν τις παροχές «χαρτζιλίκι», κοστίζει όμως 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το νούμερο αυτό, το άκουσαν οι λογιστές των Βρυξελλών, οι οποίοι ωστόσο έκαναν πως δεν είδαν ότι με τα μέτρα αυτά, ο γαλλικός προϋπολογισμός θα παρουσιάσει δημοσιονομικό έλλειμμα 3,2% του ΑΕΠ, το 2019.

Θα υπερβεί δηλαδή ακόμη και το ταβάνι του 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Ένα Σύμφωνο που, όταν πρόκειται για το έλλειμμα άλλων χωρών, οι μανδαρίνοι του ευρωιερατείου το επικαλούνται σαν να ήταν οι «πέτρινες πλάκες του Μωυσή». Όταν πρόκειται για την Γαλλία όμως, μια «προσωρινή, περιορισμένη και κατ’ εξαίρεση» παρέκκλιση από τον ευρωπαϊκό κανόνα «μπορεί να γίνει κατανοητή», όπως είπε και ο Γάλλος Επίτροπος Μοσκοβισί.

Άρπαξαν την ευκαιρία οι Ιταλοί

Αυτή η μεροληπτική στάση της ΕΕ έναντι της Γαλλίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως από τους Ιταλούς, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με κυρώσεις για έναν προϋπολογισμό που προέβλεπε έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ.

Ο Σαλβίνι μάλιστα κατηγόρησε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι την ώρα που κάνουν τα στραβά μάτια για την Γαλλία, γίνονται «ψείρες» με την Ιταλία. Παρόλα αυτά, σε μια προσπάθεια αποφυγής των κυρώσεων ο ηγέτης της Λέγκας συναίνεσε στην πρόταση για έλλειμμα 2,04% αντί για 2,4%.

Οι Βρυξέλλες βέβαια δεν έχουν αποφανθεί ακόμη για τον αναθεωρημένο ιταλικό προϋπολογισμό, με την στάση τους όμως έναντι της Γαλλίας έχουν χάσει πλέον κάθε επιχείρημα για την απαίτηση «μεγαλύτερης προσπάθειας» από την Ρώμη. Έτσι το «γαλλικό ζήτημα» δείχνει να φέρνει πιο κοντά τον συμβιβασμό της Επιτροπής με την Ιταλία, με τον αρμόδιο επίτροπο Μοσκοβίσι να δηλώνει ότι εργάζεται για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Ρώμη.

«Εργάζομαι σκληρά, σχεδόν νυχθημερόν για να μην υποστεί κυρώσεις ούτε η Ιταλία» είπε ο Γάλλος Επίτροπος, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για το Παρίσι και τη Ρώμη. Αυτά ωστόσο υπάρχουν και δεν είναι μόνο για τον προϋπολογισμό της αντισυστημικής κυβέρνησης της Ιταλίας. Αφορούν και άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα που έχει υποχρεωθεί σε «ματωμένα υπερπλεονάσματα», τα οποία γονατίζουν την μεσαία τάξη και εξαφανίζουν μεγάλο ποσοστό του παραγωγικού δυναμικού της. Αυτά όμως είναι πολιτικές για την Ανατολή, όχι για την Δύση.

SLPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]