Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Bild: Οι Έλληνες θα ζητήσουν από τη Γερμανία 376 δισ. ευρώ πολεμικές αποζημιώσεις


Θέμα πολεμικών αποζημιώσεων ύψους 376 δισ. ευρώ θα εγείρει η Ελλάδα κατά την αυριανή επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ στην Αθήνα, αναφέρει η Bild. Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι ο Γερμανός πρόεδρος θα εκφράσει την πάγια θέση του Βερολίνου ότι το θέμα«έχει κλείσει πολιτικά και νομικά».

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και κατοχικού δανείου είχε θέσει και ο τέως πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στον Γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα το 2014. Τότε ο Γερμανός πρόεδρος είχε περιοριστεί στο να δηλώσει καταρχήν αναρμόδιος.

Σύμφωνα με την δικτυακή έκδοση της εφημερίδας Bild, η οποία επικαλείται τη μέχρι στιγμής απόρρητη έκθεση της ελληνικής βουλής, οι αξιώσεις έναντι της Γερμανίας για επανορθώσεις, αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο ανέρχονται στα 376 δις ευρώ. Ο κ. Σταϊνμάιερ θα υποστηρίξει την πάγια γερμανική θέση, δηλαδή, ότι για τη Γερμανία το όλο ζήτημα «έχει κλείσει πολιτικά και νομικά», υποστηρίζει η Bild σύμφωνα με την Deutsche Welle.


Σύμφωνα με τη Bild η έκθεση του ελληνικού κοινοβουλίου θέτει ταυτόχρονα πολλές απαιτήσεις:
171,4 δισ. ευρώ αφορούν ελληνικές αξιώσεις έως το 2014 για τις καταστροφές που υπέστησαν οι ελληνικές υποδομές στη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής.
10,3 δισ. ευρώ αποζημιώσεις για τα αναγκαστικά δάνεια που κατέβαλε η Ελλάδα στη Γερμανία επί κατοχής.
33,8 δισ. ευρώ για περαιτέρω απώλειες κρατικών πόρων (πετρέλαιο, άλλες πρώτες ύλες, γεωργία) από το 1940 έως το 1944.
53,8 δισ ευρώ ως αποζημίωση για τις απώλειες της βιομηχανικής παραγωγής στη διάρκεια της κατοχής.

Εκτός από τις απαιτήσεις του ελληνικού κράτους, η έκθεση, σύμφωνα με τη Bild, αναφέρεται επίσης για πρώτη φορά σε ατομικές αξιώσεις. Για το συγκεκριμένο ζήτημα η έκθεση αναφέρει δύο πιθανές παραλλαγές αποζημιώσεων. Είτε μια αποζημίωση για τους συγγενείς των 120.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από πόλεμο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ή μια αποζημίωση για όλους τους αμάχους που πέθαναν επί κατοχής.

Η Bild παραθέτει και δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής διεκδίκησης αποζημιώσεων της ελληνικής Βουλής, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη.

«Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσει θέτει με κάθε ευκαιρία ο Έλληνας πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος, δυστυχώς, έως τώρα μόνον σε εορταστικές εκδηλώσεις σε χωριά που βίωσαν τις ωμότητες των Ναζί. Πιστεύω ότι η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου είναι μια καλή ευκαιρία, να αποσαφηνιστεί το θέμα αυτό όχι μόνον με δημόσιες δηλώσεις, αλλά και προσωπικά μεταξύ των δύο προέδρων. Η έκθεσή μας και το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων δεν βασίζονται στην κερδοσκοπία ή σε εκτιμήσεις, αλλά σε επίσημα έγγραφα. Και για μας δεν υπάρχει προθεσμία παραγραφής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων», καταλήγει ο Τ. Μηταφίδης σύμφωνα με την Bild.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]