Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κυπριακό: Η Τουρκία επαυξάνει τις απαιτήσεις εν όψει διαπραγματεύσεων


Η αποκαλούμενη ως λύση «Διζωνική Ομοσπονδία» δεν είναι εφικτή όπως την εννοεί η ελληνική πλευρά, και δεν είναι αποδεκτή όπως απαιτεί η τουρκική πλευρά

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δείχνει να βιάζεται να προσέλθει σε νέα διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, παρά την απροθυμία που δείχνουν οι Τ/κ και παρά τις νέες απαιτήσεις τους που προβάλλουν δημοσίως.

Έχω τοποθετηθεί εδώ επανειλημμένως, υποστηρίζοντας ότι όλοι κάνουμε πως δεν βλέπουμε, ότι δύο είναι τα ενδεχόμενα που μπορούν να προέλθουν από τις διαπραγματεύσεις. Είτε πλήρης τουρκοποίηση της Νήσου σε λίγο χρόνο, είτε δημιουργία δύο κρατών. Κανείς δεν τολμά φυσικά να δημοσιοποιήσει αυτά που συζητάμε κατ’ ιδίαν, αναλογιζόμενος το πολιτικό κόστος.

Όλοι οι πολιτικοί φορείς της Κύπρου κλείνουν τα αυτιά τους στις αναλύσεις όλων σχεδόν τω αναλυτών, πλην των αριστερών του ΑΚΕΛ, Ελλαδιτών και Κυπρίων, ότι η αποκαλούμενη ως λύση Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία, δεν είναι εφικτή όπως την εννοεί η ελληνική πλευρά, και δεν είναι αποδεκτή όπως απαιτεί η τουρκική πλευρά.

Κατ’ αρχάς, οι εραστές αυτής της λύσης, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, ότι αν ιδρυθεί κράτος επ’ αυτής της βάσεως, θα είναι κράτος Φρανκεστάιν, μοναδικό δημιούργημα στην πολιτική ιστορία, όλων των κρατών και όλων των εποχών. Αφ’ ης στιγμής καθιερώθηκε στην Δύση το δημοκρατικό πολίτευμα, υπό οποιαδήποτε πολιτειακή μορφή, η πρωταρχική συνιστώσα είναι να αποφασίζει η πλειοψηφία και να ελέγχει η μειοψηφία.

Όταν αυτός ο κανόνας παύει να ισχύει, τότε έχουμε αυταρχικό πολίτευμα, το οποίο όμως δεν γίνεται δεκτό στην Ε.Ε. Και ανέχεται ο δυτικός κόσμος, με την Ευρώπη πρώτη, να υπάρχει κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η μειοψηφία των Τ/κ να ασκεί βέτο σε νομοθετήματα που βρίσκουν σύμφωνη την πλειοψηφία.

Κατ’ αρχάς, οι Τ/κ -η Άγκυρα δηλαδή- με το Σχέδιο Ανάν και το παρόμοιο του Γκουτέρες, τα οποία αποδέχεται ο Ν. Αναστασιάδης, το πρώτο πλήρως το δεύτερο με επιφυλάξεις, συνεχώς επαυξάνουν τις απαιτήσεις τους. Ενώ γινόταν λόγος για άσκηση βέτο σε σοβαρά ζητήματα, υπό την μορφή ότι οπωσδήποτε ένας Τ/κ μετέχων του Συμβουλίου, έπρεπε να παράσχει θετική ψήφο, τώρα το γενικεύουν.

Και προσέξτε… Ενόψει της αξίωσης για μια θετική ψήφο από την τουρκοκυπριακή πλευρά "σε κάθε επίπεδο αποφάσεων", σε περίπτωση ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, ο Κύπριος πρόεδρος εισηγήθηκε την εξέταση του ενδεχομένου μιας αποκέντρωσης του συστήματος, δηλαδή όσο το δυνατόν να μείνουν στο κεντρικό κράτος οι απαραίτητες εξουσίες για να είναι φυσικά ένα κανονικό κράτος, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Αλλά, η πρόταση του Ν. Αναστασιάδη παραπέμπει σε Συνομοσπονδία που ζητούν οι Τούρκοι, και όχι σε Ομοσπονδία. Και ουσιαστικώς το επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου, λέγοντας πως «μεταφέροντας στις δύο συνιστώσες πολιτείες αρμοδιότητες αποφεύγουμε την εμπλοκή, τη στιγμή που είναι ακόμα σε συζήτηση ζητήματα μηχανισμού επίλυσης διαφορών» και υπογράμμισε πως «δεν συζητάμε λύση δύο κρατών».

Αυτή την καταστροφική παραδοχή των δύο συνιστωσών πολιτειών, με πολιτική ισότητα, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, την οφείλουμε στον Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος το 2014 συμφώνησε στην ύπαρξη δύο ισοτίμων μερών. Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, όπως ήταν φυσικό, ο Ν. Αναστασιάδης είπε πως τα ισότιμα μέρη τα εννοεί με αναλογία 80-20, όπως ήταν η αναλογία Ε/κ και Τ/κ το 1974. Μόνο που αυτό είναι εφεύρημα, επειδή δεν είχε διατυπωθεί τότε, Ο δε Ακκιντζί είχε σπεύσει να ανακοινώσει πως ο όρος "ισότιμα μέρη" υποδηλοί 50-50.

Είναι ευνόητο, ότι το δεύτερο αίτημα της αξίωσης για μια θετική ψήφο από την τουρκοκυπριακή πλευρά "σε κάθε επίπεδο αποφάσεων", μάλλον προβάλλεται ως αντιπερισπασμός, ώστε να ενισχύσει την αξίωση για μια θετική ψήφο επί σοβαρών αποφάσεων. Και ποιες είναι αυτές οι σοβαρές αποφάσεις; Αυτές που αφορούν ενεργειακά, αλλά κυρίως θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Δηλαδή, το νέο κυπριακό κράτος, όπως επίσης απαιτούν οι Τούρκοι, θα παίρνει αποφάσεις μόνον όταν συμφέρουν την Άγκυρα.

Αυτά ετοιμάζουν…

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]