Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πώς θα προχωρήσει η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ


Του Κώστα Ράπτη

Η κοινοβουλευτική διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, η οποία δρομολογήθηκε με την κατάθεση της σχετικής πρότασης από την κυβέρνηση Ζάεφ, περιλαμβάνει, όπως περιγράφεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Κοινοβουλίου, συνοπτικά τρία στάδια.

Στο πρώτο στάδιο, ο Πρόεδρος της Βουλής κοινοποιεί την πρόταση της κυβέρνησης στους βουλευτές και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ορίζει ημερομηνία για την συζήτησή της στην ολομέλεια της Βουλής. Εν προκειμένω η ημερομηνία που ορίσθηκε είναι η 15η Οκτωβρίου. Ανάλογη διαδικασία διεξάγεται και στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνταγματικών Θεμάτων.

Σε αυτό το στάδιο η συζήτηση αφορά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Η συζήτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα ημέρες και ολοκληρώνεται με ψηφοφορία στην ολομέλεια, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές).

Στο δεύτερο στάδιο, μετά τη λήψη της απόφασης να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος, το Κοινοβούλιο ορίζει χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου ο εισηγητής της πρότασης (στην συγκεκριμένη περίπτωση η κυβέρνηση) συντάσσει τα σχέδια των τροπολογιών. Στη συνέχεια τα σχέδια αυτά κατατίθενται στο Κοινοβούλιο και κοινοποιούνται στους βουλευτές και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Ο Πρόεδρος της Βουλής ορίζει ημερομηνία συνεδρίασης της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, το αργότερο εντός 30 ημερών, για την συζήτηση των σχεδίων των τροπολογιών. Για κάθε σχέδιο τροπολογίας διεξάγεται χωριστή συζήτηση που μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις ημέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να καταθέσουν τις σκέψεις και προτάσεις τους.

Παράλληλα λαμβάνει χώρα ανάλογη διαδικασία στην Επιτροπή Συνταγματικών Θεμάτων και στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Κοινοβουλίου. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης διεξάγεται ψηφοφορία για κάθε σχέδιο τροπολογίας χωριστά, στην οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία (61 από τους 120 βουλευτές).

Ακολούθως, τα σχέδια τροπολογιών που ενέκρινε το Κοινοβούλιο τίθενται σε δημόσια διαβούλευση. Το Κοινοβούλιο ορίζει τον τρόπο δημοσιοποίησης των σχεδίων τροπολογιών, την διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης και το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου ο εισηγητής της πρότασης θα πρέπει να υποβάλει, πρώτον, έκθεση για τα συμπεράσματα της δημόσιας διαβούλευσης και, δεύτερον, την τελική πρόταση με τα κείμενα των τροπολογιών.

Στο τρίτο στάδιο η τελική πρόταση με τα κείμενα των τροπολογιών και η έκθεση με τα συμπεράσματα από την δημόσια διαβούλευση κατατίθενται από τον εισηγητή της πρότασης στο Κοινοβούλιο και κοινοποιούνται στους βουλευτές και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Βουλής ορίζει ημερομηνία συνεδρίασης της ολομέλειας του σώματος το αργότερο εντός 30 ημερών. Για κάθε κείμενο τροπολογίας διεξάγεται χωριστή συζήτηση που μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις ημέρες. Κάθε βουλευτής έχει δικαίωμα να καταθέσει τις σκέψεις και τις προτάσεις του. Ανάλογη διαδικασία λαμβάνει χώρα στην Επιτροπή Συνταγματικών Θεμάτων και στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Κοινοβουλίου.

Η συζήτηση ολοκληρώνεται με ψηφοφορία για την υιοθέτηση των τροπολογιών, για την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές).

Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι διαρκεί μέχρι 110 ημέρες, εφόσον βέβαια υπάρξει η πλειοψηφία δύο τρίτων που απαιτείται ήδη από το πρώτο στάδιο.

Πάντως μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Telma, ο Πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, λόγω των στενών χρονοδιαγραμμάτων σχετικά με την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Πόθεν η πλειοψηφία;

Όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, μετά από μία πρώτη περίοδο κατά την οποία η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών φαινόταν ως το επικρατέστερο σενάριο, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να υποβάλει πρόταση στο Κοινοβούλιο για την έναρξη της διαδικασίας των συνταγματικών τροπολογιών που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών επανέφερε στο προσκήνιο εικασίες σχετικά με το αν έχει ήδη εξασφαλιστεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού "Alsat-M”, η κυβέρνηση υπολογίζει στην υποστήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από 10 βουλευτές της αντιπολίτευσης και θεωρεί ότι αυτές μπορούν να υπερψηφιστούν εντέλει από 82 βουλευτές. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο Φερίντ Μούχιτς, ο οποίος εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος SDSM αλλά δεν είχε υποστηρίξει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Κοινοβούλιο. Μιλώντας στην σχετική εκπομπή, ο Μούχιτς είπε ότι αυτήν την στιγμή δεν μπορεί να πάρει θέση και ότι θα ήθελε πρώτα να δει το περιεχόμενο των συνταγματικών αλλαγών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ίδια εκπομπή, συνεχίζονται οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να πειστεί το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE να υποστηρίξει συνολικά, ως κόμμα, τις συνταγματικές τροπολογίες στο Κοινοβούλιο και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να ερμηνευτούν οι τελευταίες δηλώσεις του Επιτρόπου Διεύρυνσης της Κομισιόν Γιοχάνες Χαν, του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ.

Σε αντίθετο κλίμα κινούνται τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης, τα οποία εκτιμούν ότι παρά τις πιέσεις της κυβέρνησης και του διεθνούς παράγοντα", η προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές από τη σημερινή Βουλή κατά πάσα πιθανότητα θα αποτύχει. Στελέχη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο Πρωθυπουργός Ζάεφ, εκφράζουν αισιοδοξία για την έκβαση της προσπάθειας, ωστόσο διαψεύδουν ότι έχει ήδη εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων και υπογραμμίζουν ότι το μέγεθος της στήριξης των συνταγματικών τροπολογιών στο Κοινοβούλιο θα φανεί όταν ξεκινήσει η σχετική διαδικασία και οι ψηφοφορίες.

"Συνομιλούμε με πολλούς βουλευτές, συνομιλώ και εγώ προσωπικά, συνομιλούν οι βουλευτές με τους βουλευτές και είδαμε ότι υπάρχει μία ωραία προοδευτική μάζα βουλευτών, κάτι που αποτελεί επαρκώς σοβαρό κίνητρο και αιτία να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες, όπως έκανε χθες η κυβέρνηση” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ σε συνομιλία με δημοσιογράφους.

"Αν είμαστε πραγματικά υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θα πρέπει οι θεσμοί να το δείξουν. Η κυβέρνηση το έκανε, τώρα είναι η σειρά του Κοινοβουλίου", πρόσθεσε. Και κατέληξε: "Στην κοινή γνώμη κυριαρχεί η άποψη πως η ενδεδειγμένη επιλογή είναι οι εκλογές. Όμως η ενδεδειγμένη επιλογή είναι το Κοινοβούλιο. Η "Μακεδονία” δεν χρειάζεται να ξοδέψει άλλους 2-3 μήνες. Όλοι γνωρίζουν ποιος θα νικήσει αν πάμε σε εκλογές και τι πλειοψηφία θα υπάρχει, ότι θα είναι πλειοψηφία δύο τρίτων. Αλλά θα έχουμε ξοδέψει 2-3 μήνες. Και δεν πρέπει να σπαταλήσουμε ούτε μία μέρα όταν πρόκειται για την χώρα. Τα χρονοδιαγράμματα είναι σαφή, ο Κανονισμός της Βουλής είναι σαφής. Αν πρέπει να συζητήσουμε για άλλα χρονοδιαγράμματα (εκλογών) θα έχουμε χρόνο να το κάνουμε. Πιστεύω ότι η κοινή γνώμη είναι κουρασμένη από τις εκλογές, ούτε η οικονομία χρειάζεται νέες εκλογές”.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]