Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βρωμάει μπαρούτι…


Την Τρίτη το πρωί, το ελικόπτερο βρισκόταν πάνω από την νήσο Ρω. Το μεσημέρι βρέθηκε "κοντά αλλά όχι πάνω από το νησί". Λίγο αργότερα το συμβάν "αξιολογήθηκε ως μη μείζον" από το μέγαρο Μαξίμου!

Κάπου εκεί, το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Γιλντιρίμ φρόντισε να διαψεύσει το περιστατικό, με στοχευμένη διαρροή σε Έλληνα δημοσιογράφο της Χουριέτ…

Γεγονός το οποίο συμβαδίζει απόλυτα με τις πληροφορίες από το Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων, που θέλουν να υπήρχε πλήρης ανυπαρξία κίνησης γύρω από το νησάκι, την Δευτέρα το βράδυ και κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Το Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας τοποθετούσε το περιστατικό περί τις 10:30 μ.μ. της 9ης Απριλίου, στην νήσο Ρω. Όπου, άσχετα από την ακριβή τοποθεσία, η τοπική φρουρά έβαλε κατά του άγνωστου ελικοπτέρου, με ελαφρά όπλα.

Δηλαδή κατά το ΥΠΕΘΑ, μέσα στην μαύρη νύχτα, η φρουρά του ακριτικού νησιού αντελήφθη προσέγγιση άγνωστου (το Μαξίμου αναφέρθηκε σε σβηστά φώτα άρα για την εθνικότητα του ελικοπτέρου, μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν) σκάφους και οι άντρες της τοπικής φρουράς (σύμφωνα με τις διεθνείς Συνθήκες, είναι… αστυνομικοί) άρχισαν να πυροβολούν με τροχιοδεικτικά κατά του ΑΓΝΩΣΤΟΥ σκάφους!

Αυτό το τελευταίο, δίνει στο συμβάν εξαιρετική σημασία. Διότι το πραγματικό ζητούμενο εδώ, δεν είναι εάν υπήρξε προσπάθεια προσέγγισης του νησιού πραγματικά, από Τουρκικό ελικόπτερο. Όπως θα σας πει οποιοσδήποτε είναι εξοικειωμένος με τα Ελληνοτουρκικά και τα όσα γίνονται στην συγκεκριμένη περιοχή, τέτοιες προσεγγίσεις αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο.

Το κρίσιμο σημείο, εκείνο που χρειάζεται ιδιαίτερη διερεύνηση, είναι η αντίδραση των… αστυνομικών. Διότι οι πυροβολισμοί με πραγματικά πυρά κατά ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ πραγματικού στόχου, είναι εξαιρετικά σημαντική και φοβερά επικίνδυνη κίνηση. Κίνηση, η οποία διέπεται από υψηλότατο ρίσκο. Επιτρέπεται δε να συμβαίνει μόνο υπό αυστηρά καθορισμένες συνθήκες. Αυτές που έχουμε μάθει ν’ αποκαλούμε "κανόνες εμπλοκής".

Έχουν αλλάξει αυτοί οι κανόνες; Εάν ναι, η αλλαγή φθάνει σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε να είναι δυνατόν να βάλλεται απροειδοποίητα σκάφος αγνώστου ταυτότητας; Εν πάση περιπτώσει, ποιες είναι οι αλλαγές; Ποιος και με ποιον τρόπο ενημέρωσε για την αλλαγή;

Για όσους δεν είναι ενήμεροι, η μη γνωστοποίηση αλλαγής των κανόνων εμπλοκής μπορεί να προκαλέσει από θερμό επεισόδιο μέχρι πλήρους έκτασης πόλεμο! Οι κίνδυνοι από τέτοιου (ανεύθυνου) είδους πυροβολισμούς είναι τεράστιοι, σχεδόν ανυπολόγιστοι!

Μερικά εκατοστά λάθος τοποθέτηση ενός χεριού και κάποιο βλήμα θα μπορούσε να χτυπήσει το ελικόπτερο. Οι πιθανότητες να χτυπηθεί είτε κάποιος επιβαίνων, είτε τα καύσιμα, είτε άλλο ζωτικό σημείο του μικρού σκάφους είναι πάρα πολλές.

Τι θα συνέβαινε σε μια τέτοια περίπτωση; Εάν το ελικόπτερο ήταν όντως Τουρκικό, για πόση ώρα θα έμενε η Ρω σε Ελληνικά χέρια (απέχει λίγες δεκάδες μίλια από την Τουρκική ακτή); Εάν ήταν πολιτικό και μετέφερε μη στρατιωτικούς μπορεί κάποιος να φανταστεί λογικό τρόπο να σταματήσει ο διεθνής σάλος και το ρεζιλίκι; Η έναρξη της τουριστικής περιόδου έρχεται… αύριο!

Το κακό με τα θεατρινίστικα, τους φανφαρονισμούς και την μπουρδολογία του κυρίου υπουργού, έχει παραγίνει. Η άμυνα της Ελλάδας δεν είναι πεδίο ούτε πραγματοποίησης παιδικών ονειρώξεων, ούτε απόπειρας διάσωσης πολιτικά απελπισμένων λαϊκιστών.

Ειδικά στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος, βλέποντας την επιρροή του στο εσωτερικό της χώρας να μειώνεται, ψάχνει για διεξόδους στο εξωτερικό και όταν ο Αμερικανός ομόλογός του έχει απόλυτη ανάγκη από βροντερούς αντιπερισπασμούς στα όσα του καταλογίζουν οι πολιτικοί αντίπαλοί του για τις εκλογές του 2016 και την ανάμειξη σε αυτές της Ρωσίας.

Της οποίας Ρωσίας, ο Πρόεδρος θεωρεί την συγκυρία ευνοϊκή για να αυξήσει την επιρροή και την δύναμη της χώρας του! Με ποιόν τρόπο; Βοηθώντας έναν αιμοσταγή δικτάτορα και προστατεύοντάς τον από την (δίκαιη ή άδικη, ελάχιστη σημασία έχει στο ευρύτερο πλαίσιο) οργή της υπερδύναμης!

Σε αυτό το μείγμα ΤΝΤ, νιτρογλυκερίνης, και δυναμίτη, προσθέστε την Βρετανική ηγεσία που ψάχνει τρόπους να κρύψει τα εσωτερικά προβλήματα από τους ψηφοφόρους της και την αντίστοιχη Γαλλική που θεωρεί πως ήρθε η κατάλληλη στιγμή για την ανάκτηση της δόξας της Γαλλικής Δημοκρατίας!

Με απλά λόγια, ο πλανήτης βρωμάει μπαρούτι! Από έτη φωτός μακριά! Δεν μυρίζει απλώς! Βρωμάει και ζέχνει!

Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα επιτρέπει σ’ έναν απελπισμένο τύπο, ο οποίος ενδιαφέρεται για να σώσει την ετοιμοθάνατη πολιτική του καριέρα μόνο, να περιφέρεται στο πιο εύφλεκτο σημείο της υφηλίου πετώντας συνεχώς τριγύρω αναμμένα σπίρτα!

Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το αποτέλεσμα;

Πέτρος Λάζος
CapitalΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρουΓράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]