Στην τελική ευθεία το παζάρι για το Σκοπιανό
Έτοιμοι για το τελικό παζάρι που μπορεί να οδηγήσει σε συμβιβασμό και οριστική λύση του ονοματολογικού είναι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, οι οποίοι συναντώνται σήμερα στην Αχρίδα.
Οι συνομιλίες του κ.κ. Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ θα συνεχίσουν από το σημείο που έμειναν στην πρόσφατη συνάντησή τους στη Βιέννη -μαζί με τον Μάθιου Νιμιτς- στις 30 Μαρτίου. Μετά το πέρας των συνομιλιών, στις 13:00 ώρα Ελλάδος, θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.
Οι δύο υπουργοί έχουν διαμορφώσει ήδη από τη Βιέννη το «πακέτο» επί του οποίου θα επιχειρηθεί το «πάρε-δώσε» με τρόπο που περιέγραψε χθες από το Βελιγράδι ο κ. Κοτζιάς, κάνοντας λόγο για συμβιβασμό στον οποίο καμία πλευρά δεν μπορεί να τα πάρει όλα, αλλά και οι δύο θα βγουν κερδισμένες.
Ο κ. Κοτζιάς, απευθυνόμενος όχι μόνο στην άλλη πλευρά, αλλά και στην ελληνική κοινή γνώμη, και φυσικά στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καλλιεργεί το κλίμα ότι η λύση του ονοματολογικού προϋποθέτει αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου να επιτύχουν αυτό που θεωρούν μείζον.
Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι εφόσον η κυβέρνηση Ζάεφ δηλώσει ότι είναι έτοιμη για να αποδεχθεί αυτό το σκέλος του συμβιβάσμου, θα μπορούν να εξετασθούν εναλλακτικές φόρμουλες για την υλοποίηση της συμφωνίας με τρόπο που να διευκολυνθεί η σκοπιανή πλευρά να δρομολογήσει την αλλαγή συντάγματος και την πλήρη κατοχύρωση του erga omnes.
Αυτό όμως αποτελεί το ένα μέρος του πακέτου και ενώ επισήμως δεν έχει γίνει γνωστό ποια είναι τα θέματα για τα οποία περιμένει απάντηση από την Αθήνα η σκοπιανή πλευρά, εκτιμάται ότι αυτά είναι τουλάχιστον η γλώσσα και η ταυτότητα.
Χθες, πολλά μέσα ενημέρωσης της πΓΔΜ ανέφεραν ότι η ονομασία «Upper Macedonia» (Άνω Μακεδονία) φέρεται να είναι η τελική πρόταση της κυβέρνησης Ζάεφ.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Vecher», η γλώσσα θα είναι «μακεδονικά», η οποία θα εντάσσεται επισήμως στην οικογένεια των Σλαβικών.
Εντωμεταξύ, απορρίφθηκε από την Βουλή της πΓΔΜ, όπως αναμενόταν, η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Στην ψηφοφορία που διεξήχθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα, υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 40 βουλευτές (ανήκουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης), ενώ 62 βουλευτές που προέρχονται από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού την καταψήφισαν.
Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...