Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεύτερες σκέψεις σε Λονδίνο και Παρίσι για Συρία


Λονδίνο και Παρίσι δεν βιάζονται για την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης που προετοιμάζει η Δύση για τη γειτονική Συρία. Και οι δύο πρωτεύουσες προσεγγίζουν με ενδοιασμό και προβληματισμό τις νέες εξελίξεις στη Συρία. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη για να επωφεληθεί στο έπακρον από τις εξελίξεις για να προβάλλει τις δικές της, γνωστές απόψεις για τη Συρία. Η δε Ρωσία, προειδοποιεί για ακόμη μία φορά τη Δύση.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία δεν έχουν λάβει ακόμη την τελική απόφαση τους για την επιχείρηση της Συρίας. Το όλο το ζήτημα συζητήθηκε νωρίτερα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας και τον Πρόεδρο της Γαλλίας. Οι τρεις κυβερνήσεις συζήτησαν το ενδεχόμενο μιας γενικής επίθεσης κατά του καθεστώτος της Συρίας, το αργότερο μέχρι αυτό το σαββατοκύριακο.

Στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ξεχωρίζει η πληροφορία ότι Λονδίνο και Παρίσι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία σε δύο σημεία. Πρώτον, η βάση νομιμοποίηση της νέας επιχείρησης δεν πρέπει να αμφισβητηθεί από καμία πλευρά. Με άλλα λόγια, πρέπει να αποδειχθεί η χρήση χημικών όπλων στη Συρία και η ευθύνη της Δαμασκού. Δεύτερον, η δυτική συμμαχία πρέπει να εκπέμψει μήνυμα ενότητας και συμπαράστασης και να προχωρήσει στη διπλωματική και στρατιωτική απομόνωση της Ρωσίας και του Ιράν.

Ο τυχοδιωκτισμός της Άγκυρας

Σε αντίθεση με το Παρίσι και το Λονδίνο, η Άγκυρα δεν έχει δεύτερες σκέψεις για το καθεστώς της Συρίας. Η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη για να επωφεληθεί από τις περιστάσεις και να καλέσει τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει στην ανατροπή του καθεστώτος της Συρίας.

Χαρακτηριστικές είναι οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το μεσημέρι της Τετάρτης. «Θα γίνει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ή όχι; Στην πραγματικότητα η χθεσινή ψηφοφορία (στον ΟΗΕ) αποτελεί κριτήριο. Όπως γνωρίζετε η Ρωσία απέρριψε το ψήφισμα που προτάθηκε. Αν δεν απέρριπτε η Ρωσία θα δημιουργούταν ομάδα έρευνας και θα αναμενόταν το αποτέλεσμα. Σε περίπτωση απόρριψης, είχε διαμορφωθεί το κλίμα ότι ‘ενδέχεται να γίνει μια επέμβαση’. Θα αναμένουμε και θα παρατηρήσουμε. Το καθεστώς του Άσαντ πρέπει οπωσδήποτε να απομακρυνθεί από την εξουσία στη Συρία. Το καθεστώς δεν χρησιμοποιεί πρώτη φορά χημικά. Εκτός από τα χημικά, έχει σκοτώσει περίπου 1 εκατ. άτομα με άλλου είδους όπλα, με βόμβες βαρελιού και άλλα συμβατικά όπλα που χρησιμοποίησε διά αέρος. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρέπει αυτό το άτομο να απομακρυνθεί από την εξουσία και να ξεκινούμε την πολιτική διαδικασία της μετάβασης» δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Πολεμικοί οι τόνοι στη Μόσχα

Ποια είναι η θέση της Μόσχας απέναντι στα προαναφερόμενα μηνύματα; Η απάντηση έρχεται από τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βηρυτό, Alexander Zasypkin. Σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, η Μόσχα εμφανίζεται αποφασισμένη για την κατάρριψη όλων των πυραύλων που θα εισέλθουν στον εναέριο χώρο της Συρίας. Σε μια τέτοια περίπτωση στο στόχαστρο της Ρωσίας θα βρεθούν και τα σημεία από όπου θα εκτοξευτούν οι πύραυλοι.

Νίκος Στέλγιας
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]