Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σύννεφα πολέμου ΗΠΑ με Ρωσία σε Συρία - Σε συναγερμό η Κυβέρνηση


Της Νίκης Ζορμπά

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν στην Κυβέρνηση τις εξελίξεις που διαμορφώνονται μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας και τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης στη Συρία μετά από τα χθεσινά πολεμικά "μηνύματα" που αντάλλαξε ο Ντόναλντ Τραμπ με το Κρεμλίνο.

Παραλλήλως, η Τερέζα Μέι "οργανώνεται" για να είναι σε ετοιμότητα εμπλοκής της Μ. Βρετανίας σε χτυπήματα εναντίον του καθεστώτος του Άσαντ, χωρίς μάλιστα να έχει λάβει νωρίτερα "πράσινο" φως από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Και ναι μεν ο Άσαντ αρνείται επίθεση με χημικά στη Συρία, ΗΠΑ και Μ.Βρετανία βρίσκονται με το δάχτυλο στο "κομβίο" προκειμένου να ανοίξουν πυρ.

Στην Ελλάδα, την κατάσταση περιπλέκει αφενός η πιθανή εμπλοκή της χώρας μέσω της βάσης στη Σούδα όσο τα κύματα προσφύγων που θα πολλαπλασιαστούν σε σχετικό ενδεχόμενο την ώρα μάλιστα που η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο βαίνει κλιμακούμενη και η Άγκυρα δείχνει τα δόντια της στην Αθήνα.

Παραλλήλως, σήμερα πραγματοποιείται το κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα, όπου επιδιώκεται να προχωρήσει η διαβούλευση και να γίνει εγγύτερη η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας.

Ρεαλισμός και συνειδητοποίηση της αντίληψης ότι στο ζήτημα αυτό καμία από τις δύο χώρες δεν μπορεί να τα "πάρει" όλα, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε χθες ο Νίκος Κοτζιάς, ζητώντας συμβιβασμούς με αμοιβαία οφέλη για Αθήνα και Σκόπια μεν αλλά χωρίς αυτοί να είναι "σάπιοι".

Ο κ. Κοτζιάς επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα και άμα τη επιστροφή του αναμένονται συσκέψεις και για την αποτίμηση των εξελίξεων στη Συρία.

Ανησυχία (και) για Ρωσία

Η σχεδόν βέβαιη εμπλοκή της Ελλάδας μέσω της Σούδας στη γενικευμένη σύρραξη στη Συρία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσία, ανησυχεί την Κυβέρνηση, πέραν της αύξησης των προσφυγικών ροών ( με τον Ερντογάν να απειλεί ούτως ή άλλως με άνοιγμα της στρόφιγγας) και γιατί η Αθήνα έχει επενδύσει στη διατήρηση καλών σχέσεων και επαφών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση έχει διαφημίσει πολλάκις το Δόγμα "ενεργητική , πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική" ενώ πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ρώσο πρόεδρο ζητώντας του να μεταφέρει στον Ταγίπ Ερντογάν τις θέσεις της Ελλάδας για τα ελληνοτουρκικά, καθώς και να μεσολαβήσει υπέρ της απελευθέρωσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

Υπενθυμίζεται μάλιστα, ότι η Ελλάδα πρωτοστάτησε στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου για να πέσει στα "μαλακά" η Ρωσία αναφορικά με την υπόθεση Σκριπάλ προσβλέποντας στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων με το Κρεμλίνο.

Στο τηλεφώνημα άλλωστε Τσίπρα- Πούτιν, το Κρεμλίνο γνωστοποίησε ότι ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη Μόσχα.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]