Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν: Με «εχθρούς» καλύπτει την ανεπάρκειά του στα οικονομικά!


Μήνυμα στις αγορές και σε όσους έχουν θέσει στο στόχαστρο την τουρκική οικονομία έστειλε ο Tayip Erdogan. «Όσοι χτυπούν την τουρκική οικονομία, να ξέρουν ότι δεν θα πετύχουν» διεμήνυσε, την ώρα που η λίρα καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και το κόστος δανεισμού της χώρας στις αγορές κρατικού χρέους βαίνει αυξανόμενο.

«Παίζονται παιχνίδια με την οικονομία μας, αλλά θα συνεχίσουμε να τα ανατρέπουμε» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει σε ιστορικό ναδίρ τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του δολαρίου και είναι εκ των μεγαλύτερων χαμένων, μαζί με το ρωσικό ρούβλι, στην αγορά συναλλάγματος φέτος. Παράλληλα σφυροκόπημα δέχονται οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενώ ισχυρές είναι οι πιέσεις σε ομόλογα και CDS.

Η τουρκική οικονομία απειλείται με υπερθέρμανση, καθώς ο πληθωρισμός είναι σε διψήφιο ποσοστό και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει διογκωθεί. Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι ακριβώς η πολιτική του Erdogan που θέτει σε κίνδυνο την οικονομία και όχι κάποιος εξωτερικός εχθρός.

Πιέσεις στις τράπεζες

Οι μετοχές των τραπεζών δέχονται τον τελευταίο χρόνο τις ισχυρότερες πιέσεις στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν για αύξηση των κόκκινων δανείων. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει σοβαρές πιέσεις στο σύστημα.

Ο τραπεζικός δείκτης Borsa Instanbul Banks Index, ο οποίος αποτελείται από 13 πιστωτικά ιδρύματα, τους τελευταίους δώδεκα μήνες παρουσιάζει απόδοση 20% χαμηλότερη από τον γενικό δείκτη Borsa Instanbul 100. Οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών υποχώρησαν τον περασμένο Νοέμβριο σε χαμηλά εννέα ετών και έχουν μείνει έως σήμερα σε εκείνα τα επίπεδα. Η αναλογία μετοχικής τιμής/ κερδών (P/E) για τις τουρκικές τράπεζες είναι μόλις 4,9, όταν συνολικά για τις τουρκικές μετοχές είναι 7,6.

Αναλυτές σχολίαζαν στο Bloomberg ότι οι πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους πιθανότατα θα συνεχιστούν, καθώς περισσότερα δάνεια βρίσκονται κοντά στο να χαρακτηριστούν κόκκινα ή υπό παρακολούθηση, με αρνητικό αντίκτυπο στον ισολογισμό των τραπεζών.

Σε μία πρόσφατη ένδειξη των όσων έχουν να αντιμετωπίσουν οι τουρκικές τράπεζες, η Dogus Ηoldings του δισεκατομμυριούχου Ferit Sahenk φέρεται να έχει ζητήσει από τους πιστωτές της να αναδιαρθρώσουν δάνεια ύψους έως και 2,5 δισ. δολαρίων. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις τραπεζών με την Yildiz Holdings, ιδιοκτήτρια των Godiva Chocolates, για αναχρηματοδότηση χρέους έως και 7 δισ. δολαρίων, ενώ παλεύουν να βρουν λύση με την Otas, η οποία απέτυχε να αποπληρώσει δάνειο 4,8 δισ. δολαρίων, που έλαβε, για να εξαγοράσει την Turk Telekom.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]