Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η αλλαγή απόψεων στην πολιτική δεν είναι πάντα "κωλοτούμπα"


Όποιος παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία των πολιτικών, μπορεί να αντιληφθεί τα κίνητρα πράξεων ή παραλείψεών τους. Και να τους «ανταμείψει» ανάλογα

Δεν είναι κακό να αλλάζει κάποιος άποψη -απεναντίας, μάλιστα- όταν αλλάξουν τα δεδομένα. Κακό είναι, όταν σ’ αυτήν την περίπτωση παραμένει σταθερός, επειδή δεν έχει αντιληφθεί ότι επήλθαν αλλαγές, ή δεν τις λαμβάνει υπόψη. Ανήθικο είναι επίσης, όταν προσαρμόζεται κανείς σε ένα περιβάλλον, όχι επειδή σ’ αυτό επήλθαν μεταβολές, αλλά επειδή αυτός θέλει να εκμεταλλευθεί τις καταστάσεις.

Ο Δαρβίνος είχε γράψει, ότι λόγω των γιγαντιαίων γεωφυσικών μεταβολών εκείνα τα ζώα που διατηρήθηκαν, δεν ήσαν ούτε τα ομορφότερα, ούτε τα δυνατότερα, ούτε τα γρηγορότερα, ούτε τα ογκωδέστερα. Ήσαν εκείνα που είχαν τις μεγαλύτερες δυνατότητες προσαρμογής στο νέο περιβάλλον. Όσα ζώα δεν έλαβαν υπόψη τις αλλαγές για να προσαρμοστούν, χάθηκαν.

Πριν από 23 χρόνια, δυο επιστήμονες έκαναν έρευνα πάνω στην αδράνεια που δημιουργείται από τη μη συνειδητοποίηση των επερχόμενων μεταβολών. Κι αυτή η αδράνεια αξιολόγησης της νέας κατάστασης οδηγεί σε απώλειες. Για να το αποδείξουν αυτό έκαναν ένα πείραμα με βατράχους.

Οι επιστήμονες Ornstein και Ehrich τοποθέτησαν έναν βάτραχο σε δοχείο με νερό και μετά από αρκετό διάστημα -κι αφού ο βάτραχος είχε συνηθίσει στο εκεί περιβάλλον- άρχισαν σταδιακά να αυξάνουν τη θερμοκρασία. Ο βάτραχος, μη μπορώντας να αντιληφθεί τα νέα δεδομένα (αύξηση της θερμοκρασίας), παρέμεινε μέσα στο καυτό νερό και βρήκε φρικτό θάνατο. Θα μπορούσε να είχε σωθεί πηδώντας απλά έξω από το δοχείο, αλλά προτίμησε να παραμείνει σταθερός στη θέση του, παρά την αλλαγή των δεδομένων.

Αυτός είναι ο λόγος, που δεν βρίσκομαι πάντα με το μέρος εκείνων που κατηγορούν τους πολιτικούς για αλλαγή θέσεων. Με μια προϋπόθεση, όμως, όπως ανέφερα ανωτέρω. Ότι η αλλαγή άποψης συντελείται είτε για ιδεολογικούς λόγους, μετά από διαπίστωση ότι η πρότερη ιδεολογία ήταν σαθρή, είτε λόγω αλλαγής των δεδομένων. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο πολιτικός θα υπηρετήσει τον λαό, συνειδητοποιώντας την πλάνη του.

Όταν όμως οι υπαναχωρήσεις γίνονται για εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών, ή εξωθεσμικών κέντρων, τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το σύνηθες είναι, ο πολιτικός που αλλάζει στάση, να δικαιολογείται στους συντρόφους του ότι υποκρίνεται αλλαγή στάσης, προκειμένου να διατηρηθούν τα οφέλη εκ της εξουσίας, και στην πρώτη ευκαιρία θα αποστασιοποιηθούν και θα εφαρμόσουν την δική τους πολιτική.

Μόνον που, ο πολιτικός, που θα το υποστηρίξει, δεν διαθέτει την αποκλειστικότητα στην "ευφυία", καθόσον οι άλλοι, όποιοι και αν είναι αυτοί οι άλλοι, δεν διακρίνονται από ανοησία ώστε να μη αντιλαμβάνονται μια υποκριτική στάση. Αν επομένως, εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν τον πολιτικό που υποτίθεται θέλει να τους εξαπατήσει, αυτό σημαίνει ότι όντως έχουν βεβαιωθεί πως είναι "του χεριού τους". Άλλωστε, θα έχουν φροντίσει να τον "δέσουν γερά".

Όποιος παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία των πολιτικών, μπορεί να αντιληφθεί τα κίνητρα των πράξεων ή παραλείψεών τους. Και να τους "ανταμείψει" ανάλογα.

Θεωρείται πάντως δεδομένο, ότι η μεταπολιτευτική γενιά πρόδωσε τα οράματα όσων πίστεψαν ότι κάτι διαφορετικό θα φέρουν στον τόπο. Αρχίζει άλλο κεφάλαιο στην πολιτική μας ιστορία. Κανείς δεν ξέρει αν θα προσφέρει κάτι θετικό ή αρνητικό. Θα είναι όμως κάποια αλλαγή, που θα ξαναταράξει τα νερά.

Οι υπάρχοντες εθνοσωτήρες αποδεικνύονται λίγοι. Κάτι καινούργιο πρέπει να υπάρξει. Όχι απαραιτήτως με αποκλεισμό όλων των υπαρχόντων. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι και σε ηγετικές θέσεις Το καινούργιο σημαίνει κυρίως αλλαγή νοοτροπίας, σημαίνει απεξάρτηση από εξωθεσμικά κέντρα, κυρίως της αλλοδαπής -σταθερό σχεδόν καρκίνωμα της πολιτικής ζωής μας-, και σημαίνει κυρίως ειλικρινή διάθεση προσφοράς στον τόπο. Δύσκολα θα μου πείτε να επιτευχθούν όλα αυτά, αλλά απαραίτητα.

Μακεδών
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]