Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι κίνδυνοι από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Η «ενδιαφέρουσα» κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το επιτόκιο θα λάβει θέση στα βιβλία της ιστορίας, σχολιάζει το BBC. Η ΕΚΤ είναι η πρώτη από τις κορυφαίες τέσσερις κεντρικές τράπεζες του κόσμου που προέβη στην αύξηση των επιτοκίων από 1 σε 1,5%, στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης και της έναρξης της οικονομικής ανάκαμψης.

Δύσκολα οι ομολόγοι της στην Ιαπωνία ή στις Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόζουν ανάλογη πολιτική, άμεσα. Η Τράπεζα της Αγγλίας εικάζεται ότι μπορεί να ακολουθήσει παρόμοια πορεία, με τα επιτόκια να παραμένουν στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, τους τελευταίους 25 μήνες. Επιπλέον, σχολιάζει το BBC το υψηλότερο κόστος δανεισμού δεν θα κάνει τίποτα για να βοηθήσει την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα να βρουν διέξοδο στο πρόβλημα. Ωστόσο, η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι μέρος του έργου της είναι να ελέγξει τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

"Πιστεύω ότι είναι λάθος να το δει κανείς ως ένα μεμονωμένο περιστατικό", υποστηρίζει στη Financial Times o Gavyn Davies, πρόεδρος της Fulcrum Asset Management και συν-ιδρυτής της Prisma Capital Partners. Τα βασικά οικονομικά μεγέθη είναι πολύ πιο ευνοϊκά για αυξήσεις επιτοκίων στην ευρωζώνη από ό, τι στις ΗΠΑ, και αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει για αρκετό καιρό ακόμα. Ο Gavyn Davies πιστεύει ότι η ΕΚΤ στέλνει επίτηδες ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς τα κράτη μέλη ότι δεν έχουν προχωρήσει αρκετά για να καθοριστεί το κυρίαρχο πρόβλημα του χρέους. "Ο κύριος λόγος για αύξηση των επιτοκίων σήμερα είναι εντελώς προφανής. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός έχει επίμονα έρθει σε υψηλότερο επίπεδο από το αναμενόμενο κατά τους τελευταίους μήνες, και ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε σε 2,6% το Μάρτιο, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου. Δεδομένου ότι η ΕΚΤ έχει την τάση να επηρεάζεται περισσότερο από το ποσοστό πληθωρισμού, ενώ η Fed δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο (πολύ μικρότερο) ποσοστό του πυρήνα, είναι πάντα πιθανό οι δύο κεντρικές τράπεζες να αντιδράσουν με διάφορους τρόπους με ένα σοκ των τιμών των βασικών εμπορευμάτων. Ωστόσο, η Fed, πιστεύει ότι έχει την πεποίθηση ότι υπάρχει ακόμα αφθονία της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην οικονομία των ΗΠΑ, επειδή το ποσοστό ανεργίας παραμένει πολύ πάνω από το επιτόκιο ισορροπίας ή της διαρθρωτικής ανεργίας. Αντιθέτως, η ΕΚΤ είναι λιγότερο σίγουρη για το περιθώριο της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις του Gavyn Davies για τους κινδύνους που ενδεχομένως κρύβει η αύξηση των επιτοκίων. Το πρώτο αφορά στον κίνδυνο ενός μεγαλύτερου σοκ των τιμών του πετρελαίου. Βλέπουμε ήδη σαφώς τις συνέπειες του υψηλότερου κόστους της ενέργειας στην επιβράδυνση του ευρωπαίου καταναλωτή, και η άνοδος των επιτοκίων θα μπορούσε να αφήσει τα νοικοκυριά στην ευρωζώνη αντιμέτωπα με μια ολοκληρωτική μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος του τρέχοντος έτους. Φυσικά, όταν το σοκ ενός δυσμενούς πλεονάσματος πλήττει την οικονομία, δεν υπάρχουν εύκολες διαδρομές για την κεντρική τράπεζα να ακολουθήσει, και η ΕΚΤ θα διαμαρτυρηθεί ότι η αποστολή της είναι να στοχεύσει στον πληθωρισμό ανεξάρτητα από τις συνέπειες για την αύξηση του ΑΕΠ. Αλλά θα πρέπει να μην αναμένει επαίνους, αν ωθεί την οικονομία στην ύφεση.

Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά τον αντίκτυπο της στρατηγικής της ΕΚΤ σχετικά με την κρίση δημοσίου χρέους. Η δήλωση του Προέδρου Trichet καθιστά σαφές ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι δυσαρεστημένο με το ύψος της προόδου που επιτεύχθηκε από τους αρχηγούς των κυβερνήσεων κατά τη σύνοδό στις 24 Μαρτίου. Στη γλώσσα της ΕΚΤ, όχι "ποιοτικό άλμα", ήταν το μήνυμα που εισέπραξε κατά τη συνάντηση αυτή. Η κεντρική τράπεζα είναι τώρα απρόθυμη να διασώσει τα κράτη μέλη από τις συνέπειες της αδράνειας των αρχών. Το μήνυμα σήμερα είναι ότι η ΕΚΤ καθορίζει τη νομισματική πολιτική για 331 εκατ ανθρώπους και πρωταρχική ευθύνη της είναι να προσπαθήσει να εξασφαλίσει νομισματική σταθερότητα για το σύνολο του ομίλου αυτού και όχι για ένα μέρος του.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]