Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι «συμβουλές» του «γκουρού» Τζορτζ Σόρος

Στην Ελλάδα βρέθηκε πριν από μερικές ο δισεκατομμυριούχος επενδύτης και ονομαστός κερδοσκόπος, Τζορτζ Σόρος. Η επίσκεψή του στη χώρα μας καθώς και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου προκάλεσε όργιο φημών, με το περιβάλλον του να διαψεύδει τις φήμες ότι ο μεγαλοεπενδυτής ποντάρει στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και την ελεγχόμενη χρεοκοπία της.

Σε δύο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις του στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Η Καθημερινή» ο κ. Σόρος μίλησε για τις ενδεχόμενες που μπορούν να εφαρμοστούν στο ελληνικό πρόβλημα είτε ως πρόβλημα καθαρά εγχώριο είτε ως πρόβλημα της Ευρωζώνης και της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς.

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σε σχέση με την αντιμετώπιση του ζητήματος του χρέους, ο κ. Σόρος προτείνει μια ενδιάμεση λύση από αυτήν που έχει υιοθετηθεί μέχρι τώρα και την αναδιάρθρωση. Μίλησε για ανασχεδιασμό (reprofiling) του χρέους χωρίς να γίνει «κούρεμα» (haircut), δηλαδή ένα είδος «ήπιας αναδιάρθρωσης». Ο «γκουρού» των επενδύσεων όπως τον αποκαλούν οι εχθροί και οι φίλοι του, υποστηρίζει αυτή την άποψη επισημαίνοντας ότι ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι όπου εφαρμόστηκε ο ανασχεδιασμός του χρέους μιας χώρας και με τις σωστές διαρθρωτικές αλλαγές τότε οι χώρες βγήκαν πολύ γρήγορα στην αγορά, ακόμα και σε διάστημα έξι μηνών. Τα ομόλογα θα πρέπει να διατηρήσουν την ονομαστική τους αξία στο 100% και παράλληλα θα χρειαστεί μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων περισσότερο από 10 χρόνια με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων κοντά στο 3%. Μετά τον από αυτή την ήπια αναδιάρθρωση ή αλλιώς ομαλό ανασχεδιασμό του δημόσιου χρέους, η Ελλάδα θα μπορέσει τελικά να αποκτήσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις.

Είναι στο χέρι τις κυβέρνησης να αναζητήσει δυναμικά τις ξένες επενδύσεις, συνεχίζει ο κ. Σόρος. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα ενδεχόμενων επενδυτών στην Ελλάδα, την Κίνα και το Κατάρ για τον κλάδο των ακινήτων με την προϋπόθεση ότι οι τιμές θα έχουν πέσει σημαντικά για να είναι και ελκυστική η αγορά τους.

Όσον αφορά τη βοήθεια και τη στήριξη της Ευρώπης, επισημαίνει ότι στην Ε.Ε. τα πράγμα τα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πηγαίνουν με πολύ αργούς ρυθμούς, γεγονός που το αποδίδει στη λανθασμένη προσέγγιση της Γερμανίας. Παρ’ όλα αυτά αναφέρει ότι και η Ευρώπη να ήταν περισσότερο έτοιμη για μια τέτοια κρίση, η Ελλάδα έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση λόγω των προηγούμενων πολιτικών και των λανθασμένων εκτιμήσεων.

Τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να συνεχίσει χωρίς δισταγμό τις μεταρρυθμίσεις φροντίζοντας παράλληλα για κοινωνική δικαιοσύνη και για απόδοση δικαιοσύνης έτσι ώστε να κατευνάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Τέλος, για το μέλλον των αγορών στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης λέει χαρακτηριστικά ότι με την κρίση του 2008 καταρρίφθηκε η θεωρία ότι οι αγορές ισορροπούν και αυτορυθμίζονται γιατί οι αγορές μπορούν εξίσου να παράγουν «φούσκες»…
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]