Ξεσηκωμός για την Ευρωπαϊκή απόβαση του Μπους και του ΝΑΤΟ
Με χιλιάδες διαδηλωτές που φώναζαν αντιαμερικανικά και αντινατοϊκά συνθήματα υποδέχτηκε η Ουκρανία τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο οποίος έφτασε στο Κίεβο για διήμερη επίσκεψη πριν μεταβεί στο Βουκουρέστι, όπου αρχίζει αύριο Τετάρτη η κρίσιμη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ.
Η ευρωπαϊκή περιοδεία Μπους θα συνεχιστεί μετά το πέρας της τριήμερης συνόδου στην Κροατία και τέλος στη Ρωσία, όπου θα έχει την αποχαιρετιστήρια συνάντησή του με τον απερχόμενο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι διαδηλώσεις κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ έχουν ξεκινήσει στο Κίεβο απ το περασμένο Σάββατο, ενώ τα κόμματα της ουκρανικής αντιπολίτευσης που ομοφωνούν στις θέσεις αυτές οργάνωσαν και τη χθεσινή τεράστια σε όγκο συγκέντρωση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Ο Μπους έφτασε στο Κίεβο χθες το απόγευμα και κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα έχει επαφές με τον φιλοδυτικό πρόεδρο Βίκτορ Γιουσένκο και την πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο με κυρίαρχο θέμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, κάτι στο οποίο σφόδρα διαφωνεί τόσο η Μόσχα όσο και η Γερμανία. Τις έντονες αμφιβολίες της για το εγχείρημα έχει εκφράσει και η Γαλλία.
Διεύρυνση
Πάντως, από οργανωτικής πλευράς όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της ΝΑΤΟϊκής συνόδου στην οποία θα μετάσχουν επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων από 26 κράτη-μέλη του οργανισμού και εταίρους του, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών.
Μείζονα θέματα είναι η διεύρυνση την οποία προωθεί διακαώς η Ουάσιγκτον, με την Ουκρανία και τη Γεωργία να βρίσκονται στο επίκεντρο μιας διπλωματικής δίνης που κινδυνεύει να διαιρέσει τη βορειο-ατλαντική συμμαχία - κυρίως λόγω των ενστάσεων ευρωπαϊκών χωρών που επικαλούνται τη σφοδρή ρωσική αντίθεση, ενώ οι επιχειρήσεις και η παρουσία των νατοϊκών χωρών στο Αφγανιστάν επίσης αναμένεται να προκαλέσουν ισχυρές τριβές, αφού ήδη το ΝΑΤΟ εμφανίζεται απολύτως διχασμένο επί του θέματος, με τους στρατιώτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ολλανδίας και του Καναδά να έχουν αναλάβει επιχειρησιακό ρόλο, την ώρα που Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και άλλα κράτη-μέλη αρνούνται να θέσουν σε κίνδυνο τους άντρες τους.
Ηδη χθες, προϊδεάζοντας για τις επερχόμενες εντάσεις, ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, προειδοποίησε ότι εάν η Σύνοδος αρνηθεί σε Γεωργία και Ουκρανία το δικαίωμα να γίνουν μέλη της Συμμαχίας, τότε το ΝΑΤΟ θα έχει διαπράξει «ένα δραματικό λάθος» που ουσιαστικά θα επιβραβεύει τους «σκληροπυρηνικούς» της Μόσχας. Το εισιτήριο για το ΝΑΤΟ ευελπιστούν να λάβουν στο Βουκουρέστι η Κροατία και η Αλβανία, ενώ το ατλαντικό μέλλον της ΠΓΔΜ εξαρτάται από το ελληνικό βέτο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επαναδιατύπωσε τις ανησυχίες της Μόσχας έναντι της πιεστικής βούλησης των ΗΠΑ να ενταχθούν η Γεωργία και η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.
«Η Ουάσιγκτον διεισδύει όλο και με πιο δραστικό τρόπο στον μετασοβιετικό χώρο: η Ουκρανία και η Γεωργία αποτελούν τα πλέον ηχηρά παραδείγματα», είπε για να προσθέσει πως πρόκειται «για αναιδή» προσπάθεια των ΗΠΑ να εντάξει τις δύο χώρες στο ΝΑΤΟ, «παρότι η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της Ουκρανίας αντιτίθεται σε μια τέτοια προοπτική».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...