Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι κίνδυνοι που υπάρχουν στο Βουκουρέστι...

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου είναι μια περίτεχνη διατύπωση «δεσμευτικής αναβολής» στο κοινό ανακοινωθέν, που δεν θα ξεχωρίζει πολύ από μια «πρόσκληση υπό προϋποθέσεις»!

Όλα δείχνουν ότι πάμε στο Βουκουρέστι για «παζάρι» με τα Σκόπια και τους Αμερικανούς, της τελευταίας στιγμής. Δεν ξέρουμε αν ο κ. Καραμανλής μπορεί να αρνηθεί τη διαπραγμάτευση αυτή κατά τη διάρκεια της Συνόδου.
Οι εμπειρίες από τέτοιου είδους διπλωματικά «παιχνίδια» για την Ελλάδα είναι αρνητικές. Υπενθυμίζουμε την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας με την ΕΕ, χωρίς τελικά την αναγνώριση της Κύπρου, παρά τις «σημειώσεις», τους «αστερίσκους» και τα «υστερόγραφα» των κοινών ανακοινωθέντων. Ακόμα περιμένουμε την υλοποίησή τους...
Ίσως το καλύτερο, εν όψει του κλίματος που διαμορφώνεται, να ήταν ο πρωθυπουργός να δηλώσει εξαρχής ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων στο Βουκουρέστι (καθώς δεν είναι και ο χώρος για μια τέτοια συζήτηση). Αφού δεν έχει εξευρεθεί συμβιβαστική λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, πρέπει να δηλώσει ότι το θέμα της αίτησης των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ οφείλει να πάει στην επόμενη Σύνοδο, όπου τότε θα συζητηθεί, εάν έχει υπάρξει λύση στο όνομα, κι όλα τ άλλα.
Ο κίνδυνος δεν είναι τόσο να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με την ονομασία FYROM. Σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα αναγκαστικά θα ασκήσει veto. Ο κίνδυνος βρίσκεται αλλού. Σε μια περίτεχνη διατύπωση «δεσμευτικής αναβολής», που δεν θα... ξεχωρίζει πολύ από μια «πρόσκληση υπό προϋποθέσεις». Είναι κάτι που θα επιδιώξουν οι Αμερικανοί πάση θυσία αν δεν μπορέσουν να καταφέρουν κάτι «καλύτερο». Η «παγίδα» σε αυτήν την περίπτωση βρίσκεται στη σταδιακή διολίσθηση του θέματος από το πλαίσιο του ΟΗΕ και στον «εγκλωβισμό» της Ελλάδας, σε μια διευθέτηση του «ονόματος» σε πιο «νατοϊκό πλαίσιο», που στο μέλλον θα περιπλέκει ακόμα περισσότερο τις ελληνικές κινήσεις.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Αμερικάνοι θέλουν να ξεμπερδεύουν. Οχι όμως και η Αθήνα, με αυτόν τον τρόπο. Μπορεί να είναι θέμα γοήτρου για την απερχόμενη διοίκηση Μπους, όχι όμως και μείζον θέμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή και βαλκανική χώρα και έχει τα δικά της συμφέροντα, που δεν συμπίπτουν με τη γραμμή των Αμερικάνων να ξεμπερδεύουμε εδώ και τώρα, πάση θυσία.
Ίσως πρέπει επίσης να δοθεί στα Σκόπια και άλλος χρόνος, για να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη από την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να σταθμίσουν καλύτερα το «τι χάνουν» και το «τι κερδίζουν» από την αδιάλλακτη στάση τους. Ο κ. Παπανδρέου πολύ σωστά ενισχύει το «εθνικό μέτωπο» αυτήν την κρίσιμη στιγμή.
Αυτό, όμως, καθιστά τις ευθύνες της κυβέρνησης ακόμα μεγαλύτερες...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]