Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι γράφουν οι ξένες εφημερίδες για εμάς; Πότε θα μας πούνε και δαίμονες;

Οι «New York Times» στο κύριο άρθρο τους γράφουν:
Το όνομα «Μακεδονία» μοιράζεται από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία και τη Βόρεια Ελλάδα. Εξετάζοντάς το εξωτερικά, δεν φαίνεται και τόσο σοβαρό θέμα. Όμως, στα πολυπληθή Βαλκάνια, τέτοιου είδους διαφωνίες μπορεί να κρατήσουν αιώνες -σε αυτή την υπόθεση οι δύο πλευρές διεκδικούν τον Μεγάλο Αλέξανδρο, το σημαντικότερο πρόσωπο της ιστορίας των Μακεδόνων, πεθαμένο εδώ και 2.331 χρόνια- και να εξελιχθούν σε συγκρούσεις.Από τη στιγμή που η Μακεδονία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991 οι Έλληνες αντέδρασαν έντονα στη χρήση του νέου ονόματος και στα σύμβολα που οι Έλληνες θεωρούν δικά τους.
Πρόκειται, λοιπόν, για πολύ σημαντικό εγχείρημα για να αξίζει να το εμποδίσει η Ελλάδα εξαιτίας μιας διαφωνίας στο όνομα.Η μικροσκοπική Μακεδονία δεν αποτελεί καμία απειλή για την Ελλάδα με οποιοδήποτε όνομα. Απεναντίας, η οικονομία της εξαρτάται ιδιαίτερα από τις ελληνικές επενδύσεις. Εντάσσοντάς τη στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι καλό για την Ευρώπη, καλό για τα Βαλκάνια, καλό για τη Μακεδονία και καλό για την Ελλάδα. Το όνομα είναι κάτι που η Αθήνα και τα Σκόπια μπορούν να επιλύσουν συνάμα.
Από τους «Financial Times»
Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα, ένα παλαιό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, έχει διακηρύξει να θέσει βέτο στην υποψηφιότητα της «Μακεδονίας» εξαιτίας της μεταξύ τους φιλονικίας για το όνομα.Η Ελλάδα, της οποίας η συντηρητική κυβέρνηση διατηρεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία μίας έδρας επιμένει η «Μακεδονία» να αλλάξει το όνομά της, το οποίο είναι επίσης το όνομα μίας βόρειας ελληνικής επαρχίας.
Η χώρα με τα 2.000.000 κατοίκων θα μπορούσε να προσκληθεί με μια άλλη, χρονικά πιο μακρινή ημερομηνία ένταξης, ώστε να δοθούν στην Ελλάδα «λίγοι περισσότεροι μήνες για να έλθει στα λογικά της», λέει ένας σύμβουλος στα Σκόπια. Η «Μακεδονία» λέει πως, αν και δεν είναι μέρος της Συμμαχίας, έχει αποστείλει το 4% του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεών της σε αποστολές του ΝΑΤΟ, σχεδόν δέκα φορές περισσότερο απ’ ό,τι έχει συνεισφέρει η Ελλάδα.
Από τη «Wall Street Journal», του Ντόναλντ Ράμσφελντ
Ο καλύτερος τρόπος να πορευθεί το ΝΑΤΟ προς τα εμπρός είναι να δώσει προσκλήσεις για πλήρη ένταξη στην Αλβανία, στην Κροατία και τη «Μακεδονία» και να ξεκινήσει τη διαδικασία ώστε να φέρει μελλοντικά στη συμμαχία μέσω σχεδίων δράσης για την ένταξη (ΜΑΡ) τη Γεωργία και την Ουκρανία.
Άνετοι οι ξένου.
Αν όμως είχαν αυτοί αντίστοιχο πρόβλημα δεν θα είχε μείνει ούτε κολυμπιθρόξυλο όρθιο στα Σκόπια.

Από Wolf

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]