Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πρωταγωνιστές οι αμερικανοί στο Σκοπιανό

thumb_EIKONES_GENIKES_2008america-flag_PGDM.JPG

Δυναμική «εισβολή» στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αναμένεται να κάνουν οι ΗΠΑ, αφού η πιθανότητα προσωπικής παρέμβασης του προέδρου, κ. Τζορτζ Μπους, είναι πλέον ορατή. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, πάντως, θα συμβεί στο επόμενο 48ωρο, έτσι ώστε οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Σκοπίων να επεξεργαστούν την παρέμβαση πριν την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, την Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπους έχει ήδη λάβει εισηγήσεις για να επικοινωνήσει με τους πρωθυπουργός των δύο εμπλεκόμενων χωρών.
Το βράδυ της Παρασκευής, η υπουργός Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη, δέχθηκε τηλεφώνημα από την Αμερικανίδα ομόλογό της, κα Κοντολίζα Ράις, η οποία της επανέλαβα ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να υποχωρήσουν στο θέμα των Σκοπίων.
Σε περίπτωση που δεν βρεθεί «λύση εδώ και τώρα», όπως το θέλουν οι ΗΠΑ, υπάρχει πιθανότητα να γίνει πρόσκληση υπό αίρεσιν της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει ότι τα Σκόπια θα λάβουν πρόσκληση στο ΝΑΤΟ με την ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), κάτι το οποίο η Αθήνα δεν μπορεί να εμποδίσει με βάση την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.
Αν παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρξει παρέμβαση των ΗΠΑ και δεν βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση πριν την Σύνοδο στο Βουκουρέστι, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Αυτό θα σήμαινε την έναρξη νέου διαβουλευτικού γύρου, εν’ όψη της συζήτησης της Ε.Ε. το Νοέμβριο, όπου θα εξεταστεί το αίτημα των Σκοπίων για ένταξη σε αυτή.
«Η χρονική πίεση δεν θα μας οδηγήσει σε αποδοχή προτάσεων με τη μορφή των τελεσιγράφων», ξεκαθάρισε η κα Μπακογιάννη μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής. «Η Ελλάδα δεν παλινωδεί και δεν ασκεί εξωτερική πολιτική με χρονοδιαγράμματα τα οποία τίθενται από άλλους ...; είμαστε μία χώρα η οποία ούτε δέχεται εντολές ούτε εκτελεί εντολές κανενός», προσέθεσε.
Πιέζουν οι αμερικανοί
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά και διπλωματικές πηγές δεν αποκλείεται η πιθανότητα να υπάρξει παρέμβαση ακόμη και από τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο, κ. Τζορτζ Μπους. Κάτι το οποίο εμμέσως επιβεβαιώνεται και από το τηλεφώνημα που δέχτηκε η κα Μπακογιάννη από την αμερικανίδα ομόλογό της το βράδυ της Παρασκευής.
Εν τω μεταξύ, καθώς οι ΗΠΑ θέλουν να προχωρήσουν στην διεύρυνση της Συμμαχίας, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε «πρόσκληση υπό αίρεσιν». Σε αυτή την περίπτωση, οι αμερικανοί θα πιέσουν να προσκληθούν τα Σκόπια με την ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).
Την ίδια ώρα πάντως, σε εκτενές άρθρο για το θέμα της ονομασίας και της διεύρυνσης, οι New York Times αναφέρουν ότι η «μικροσκοπική Μακεδονία» δεν αποτελεί απειλή για την Ελλάδα υπό οποιοδήποτε όνομα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα στο άρθρο της, το όνομα είναι κάτι το οποίο Αθήνα και Σκόπια μπορούν να διευθετήσουν ξεχωριστά, και μάλιστα καλούν τη χώρα μας να μην θέσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ είναι προς το καλό της Ευρώπης, των Βαλκανίων, της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας.
Ωστόσο, στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι η «Μακεδονία» πρέπει να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]