Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία δεν δέχεται επιστροφές λαθρομεταναστών


Έτοιμα για αναχώρηση από τη Χίο 1.000 άτομα με τα χαρτιά στα χέρια

Παντελής Φύκαρης

Στο κενό τρία αιτήματα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου για επιστροφές στην Τουρκία

Μία νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες στο νησί σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, αφού η Υπηρεσία Ασύλου ξεκίνησε τη μαζική επίδοση θετικών και απορριπτικών εγγράφων σε πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Υπηρεσία, αμέσως μετά την επαναλειτουργία τους λόγω κορωνοϊού, επέδωσε 500 έγγραφα σε μετανάστες και πρόσφυγες ενώ σήμερα ενημέρωσε την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου για έκδοση ακόμη 500 αποφάσεων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου να κατακλυστεί από πρόσφυγες που είτε ήθελαν να εκδώσουν κάρτα πρόσφυγα μετά τη θετική γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Ασύλου είτε να εκδώσουν διαβατήριο προκειμένου να ταξιδέψουν σε κάποια από τις χώρες της Ευρώπης.

Ο προβληματισμός των αρχών

Είναι ίσως η πρώτη φορά που η Υπηρεσία Ασύλου κινείται με τόσο γοργούς ρυθμούς, δημιουργώντας μία σειρά προβληματισμών καθότι από την πράξη αποδεικνύεται ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν είχε προβλέψει όλες τις παραμέτρους.


Η βασικότερη παράμετρος είναι ότι, στα περισσότερα άτομα, των οποίων το αίτημα παροχής ασύλου έγινε δεκτό, κόπηκε το επίδομα καθώς και η σίτιση και η στέγαση, με αποτέλεσμα να βρεθούν στον δρόμο από τη μία μέρα στην άλλη.

Από πληροφορίες του «π» προκύπτει ότι επί του παρόντος δεν έχει βρεθεί λύση στο ζήτημα της δωρεάν παροχής ακτοπλοϊκών εισιτηρίων καθώς τα περισσότερα άτομα δεν έχουν χρήματα για την έκδοσή τους. Αυτό με τη σειρά του, αυξάνει τις σκέψεις ότι πολύ σύντομα εκατοντάδες άτομα, μη έχοντας εναλλακτική λύση, είτε θα επεκταθούν περιμετρικά της ΒΙ.ΑΛ. σε νέες σκηνές (καταπατώντας ιδιωτικά χωράφια) είτε θα καταλήξουν σε κάποιο σημείο της πόλης, δημιουργώντας εικόνες αντίστοιχες του 2016.

Από την πλευρά του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου έχει εκπονήσει σχέδιο ώστε να μην επιτραπεί η πρόσβαση στο κεντρικό λιμάνι ενώ αντίστοιχος σχεδιασμός αναζητείται και από την πλευρά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου.

Απορρίπτει τα αιτήματα η Τουρκία

Μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις, αφορά κυρίως τη στάση της Τουρκίας, η οποία όπως φαίνεται προσπαθεί να οδηγήσει σε ασφυξία τα νησιά, επιβεβαιώνοντας τη μονομερή αποχώρησή της από την κοινή δήλωση Ε.Ε.- Τουρκίας.

Και αυτό γιατί μόλις χθες απέρριψε ακόμη ένα αίτημα- το τρίτο κατά σειρά- από τις αρχές Μαίου για επιστροφή 100 περίπου παράνομων μεταναστών των οποίων η αίτηση για άσυλο απορρίφθηκε και στον δεύτερο βαθμό.

Πηγές του Υπουργείου, σημείωναν στον «π» ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης να αναλάβει εκτός από το κομμάτι των εθελούσιων επιστροφών και τις επιστροφές κατευθείαν στη χώρα τους, όσων η αίτηση έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Με αυτό τον τρόπο η Κυβέρνηση επιχειρεί να παρακάμψει την άκαμπτη στάση της Τουρκίας, οδηγώντας τη διαχείριση του μεταναστευτικού σε κανονικότητα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων (τελευταία ενημέρωση στις 17/6), στη Χίο βρίσκονταν συνολικά 5.021 άτομα με τη ΒΙ.ΑΛ. να φιλοξενεί τους 4.711

Τουρκικά Νέα


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]