Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Sabah: Συνελήφθησαν Τούρκοι που κατασκόπευαν για λογαριασμό της Γαλλίας


H Τουρκία συνέλαβε τέσσερις κατασκόπους που εργάζονται για λογαριασμό της Γαλλίας, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους Abdurrahman Şimşek και Nazif Karaman, της φιλοκυβερνητικής Sabah, σε δημοσίευμα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των δημοσιογράφων, οι τέσσερις ύποπτοι συνέλεγαν πληροφορίες σχετικά με την εσωτερική λειτουργία συντηρητικών ιδρυμάτων, θρησκευτικών ομάδων και της Τουρκικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) και των υπαλλήλων της.

Οι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι οι ύποπτοι χρησιμοποίησαν πλαστές ταυτότητες που φέρεται να ανήκουν σε πράκτορες του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MİT) και ισχυρίστηκαν ότι συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος και παρόμοιες τρομοκρατικές ομάδες.

Τα ιδρύματα από τα οποία συγκέντρωσαν πληροφορίες περιλαμβάνουν το Ίδρυμα Γυναικών και Δημοκρατίας (KADEM), την υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας Sadaka Taşı και το Pioneering Youth Foundation, το οποίο κάποτε δέχθηκε βομβιστική επίθεση από την τρομοκρατική ομάδα του Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος (MLKP).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας από τους υπόπτους είναι ο Μετίν Εζντεμίρ, ο οποίος επικοινώνησε με τον γαλλικό στρατό κατά τη διάρκεια αποστολής ως Τούρκος στρατιώτης στο Αφγανιστάν. Αρχικά αποφάσισε να καταταγεί στη Λεγεώνα των Ξένων. Μετά τη στρατιωτική θητεία, ο Εζντεμίρ επέστρεψε στην Τουρκία και άρχισε να εργάζεται στο Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη ως προσωπικό ασφαλείας.


Το 2013, ο Εζντεμίρ συνάντησε ένα άτομο με το όνομα "Bruno", το οποίο είχε στενούς δεσμούς με τη γαλλική υπηρεσία πληροφοριών, τη Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφάλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπρούνο είπε ότι θα μπορούσε να τον βοηθήσει να επιδιώξει τον στόχο του να είναι στη Λεγεώνα, αλλά ο Εζντεμίρ θα πρέπει πρώτα να συλλέξει κάποιες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τη δική του μαρτυρία, ο Εζντεμίρ συγκέντρωσε πληροφορίες σχετικά με 120 άτομα - συμπεριλαμβανομένων ιμάμηδων - και τις έδωσε στις γαλλικές αρχές.

Αργότερα, επικοινώνησε με δύο ακόμη άτομα με δεσμούς με τη γαλλική μυστική υπηρεσία και άρχισε να λαμβάνει εντολές από αυτούς τους δύο "αστυνομικούς".

Προσδιορίζοντας τους αξιωματικούς ως "Βιρτζίνια" και "Σεμπάστιαν" -είπε ότι δεν ήξερε ποια ήταν τα επώνυμα τους- επικοινωνούσαν μέσω συνδρομητικών τηλεφώνων και γνώριζε καλά ότι έκανε κατασκοπεία.

Πληρώθηκε για πρώτη φορά 300 ευρώ, το οποίο αργότερα αυξήθηκε στο διπλάσιο.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, ο Εζντεμίρ διέταξε να κατασκοπεύσει συντηρητικά ιδρύματα στις περιοχές Μπαϊράμπασα, Εσενγιούρτ, Ζεϊτίνμπουρνου, Ουσκουντάρ, Ουμράνιγε και Μπασάκσεχιρ της Κωνσταντινούπολης, και απειλήθηκε επίσης από τους Γάλλους. Τους απείλησε με τη σειρά του, λέγοντας ότι θα φέρει τη Γαλλία σε δύσκολη θέση εάν ομολογούσε στις τουρκικές αρχές.

Αργότερα, συμπεριέλαβε τρία διαφορετικά άτομα στις κατασκοπευτικές του δραστηριότητες. Ο Εζντεμίρ είπε στον δημοτικό υπάλληλο, Λουτφού Γιλμάζ, τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Σαλίχ Τζεμάλ Γιγίτ και τον τηλεφωνικό έμπορο Φαϊσάλ Ταμπαχτσεσί ότι θα εργάζονταν όλοι για τη MİT εναντίον τρομοκρατικών ομάδων όπως το ISIS, δείχνοντάς τους την ψεύτικη ταυτότητά του για καλύτερη πειθώ.

Οι τέσσερις ύποπτοι θα δικαστούν για πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία.

Πέτρος Κράνιας
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]