Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Tι είπαν τηλεφωνικά Ερντογάν - Τραμπ


ηλεφωνική επικοινωνία είχαν Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, με την Άγκυρα να επαναλαμβάνει πως δεν έχει πρόβλημα με τους Κούρδους αλλά το PKK και τον αμερικανό πρόεδρο να τα... μαζεύει για την απειλή του περί οικονομικής καταστροφής της Τουρκίας λόγω της στάσης της έναντι των Κούρδων.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι είπε στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης των δύο ανδρών χθες Δευτέρα πως βλέπει «μεγάλες δυνατότητες για τη σημαντική επέκταση» της συνεργασίας ως προς την οικονομική ανάπτυξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία.

Σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Τραμπ ανέφερε επίσης πως συζήτησε με τον Ερντογάν τις «τελευταίες δύο εβδομάδες επιτυχίας στην μάχη εναντίον των υπολειμμάτων του ISIS» και «την ασφαλή ζώνη 30 χιλιομέτρων» που θέλει να δημιουργηθεί στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας για να προστατευθούν οι Κούρδοι, σύμμαχοι της Ουάσινγκτον στον πόλεμο εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).


Όπως συνηθίζει, ο Τραμπ χρησιμοποίησε στο tweet το αρκτικόλεξο της παλιότερης ονομασίας του ΙΚ (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στον Λεβάντε).

Μία ημέρα πριν μιλήσει περί «μεγάλων δυνατοτήτων» στη διμερή συνεργασία για την «οικονομική ανάπτυξη», ο Τραμπ απείλησε, και πάλι μέσω Twitter, να «καταστρέψει» την οικονομία της Τουρκίας, αν επιτεθεί στους Κούρδους. Ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος ανήγγειλε ότι «ξεκινά» η αποχώρηση των περίπου 2.000 αμερικανών στρατιωτικών από το έδαφος της Συρίας, όπως είχε υποσχεθεί τον Δεκέμβριο, όμως ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πλήττουν τους τζιχαντιστές στη χώρα.

Η κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών. Ελέγχει μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας. Ο Ερντογάν έχει διαμηνύσει ότι σκοπεύει να τη συντρίψει, καθώς η κυβέρνησή του διατείνεται ότι αποτελεί τον συριακό βραχίονα της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), η οποία διεξάγει ανταρτοπόλεμο στην τουρκική επικράτεια από το 1984.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]