Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιμένει η Άγκυρα: «Τουρκική» η υφαλοκρηπίδα σε Καστελόριζο - Κύπρο


«Θερμά» μηνύματα στέλνει η Άγκυρα διατηρώντας την ένταση στο μέτωπο Αιγαίου- Ανατολικής Μεσογείου, τόσο με τις έρευνες του Barbaros στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα αλλά και ασκήσεις ακόμη και νότια της Κύπρου αλλά και σε περιοχές που κλείνουν σαν «τανάλια» το Καστελόριζο.

Η Τουρκία δέσμευσε την περασμένη Κυριακή με την NAVTEX 0079/19 για το διάστημα 13-19 Ιανουαρίου μια τεράστια περιοχή που επικαλύπτει μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής και Κυπριακής υφαλοκρηπίδας στην Μεσόγειο για σεισμογραφικές έρευνες του Barbaros.

Είναι προφανές ότι στο διάστημα αυτό το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες σε τόσο εκτεταμένη περιοχή, ενώ μάλιστα το Barbaros την Τρίτη το πρωί βρίσκονταν εκτός της περιοχής αυτής ,στον κόλπο της Κερύνειας.

Όμως η στόχευση της Τουρκίας είναι προφανής ώστε να αμφισβητήσει εμπράκτως τόσο με την NAVTEX όσο και με το «πέρασμα» του Barbaros πρωτίστως από την ελληνική υφαλοκρηπίδας στην κρίσιμη περιοχή του Καστελόριζου και νοτίως της Ρόδου.


Ακόμη πιο σαφής ήταν όμως η Τουρκία με την NAVTEX 0081/19 (η οποία εκδόθηκε για να απαντήσει στην Navwarn που εξέδωσε η Λευκωσία κηρύσσοντας άκυρη την τουρκική) υποστηρίζοντας ότι το Barbaros και τα δυο συνοδευτικά σκάφη θα πραγματοποιήσουν έρευνες σε περιοχή της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».


Δήλωση με την οποία όχι απλώς αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην υφαλοκρηπίδα τους, αλλά προβάλλοντας την θέση ότι όλη σχεδόν η υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου(πλην εκείνης της Αιγύπτου) ανήκει στην Τουρκία.

Εντύπωση και πάλι προκαλεί η τακτική την οποία έχει επιλέξει η Αθήνα να μην απαντά δημοσίως στην προκλητική αυτή αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, και να μην προβαίνει καν σε έκδοση NAVTEX που να ακυρώνει την τουρκική.

Η Τουρκία όμως συνεχίζει την πολιτική της έντασης καθώς δέσμευσε με προκλητικό τρόπο περιοχή νότια της Κύπρου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά (NAVTEX 0092/19) για τις ημέρες 18,22,24,28 και 31 Ιανουαρίου

Όμως οι τουρκικοί σχεδιασμοί δεν εγκαταλείπουν φυσικά και το Καστελόριζο, καθώς έχει αναγγελθεί (NAVTEX 0090/19) άσκηση με πραγματικά πυρά για τις 17 Ιανουαρίου, σε περιοχή που εγκλωβίζει πλήρως το Καστελόριζο..

Ν.Μ.
LiberalΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]