Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Τούρκοι δέσμευσαν πάλι τη μισή Μεσόγειο


Οι παράνομοι “Καουμπόηδες” του Ερντογάν

Με νέες Navtex, που είναι ολοένα και πιο προκλητικές όχι μόνο για την Κύπρο και την Ελλάδα αλλά και τη διεθνή κοινότητα, η Τουρκία δεν κρύβει ότι εκμεταλλεύεται για καθαρά πολιτικούς λόγους τον θεσμό και τους κανονισμούς του ΟΗΕ και των διεθνών οργανισμών με σκοπό την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, γράφει ο συνάδελφος Πέτρος Θεοχαρίδης στον Φιλελεύθερο.

Με τελευταία παράτυπη Navtex δέσμευσε περιοχή 90.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή όλη τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου – Ρόδου, για δήθεν σεισμογραφικές έρευνες από το «Μπαρμπαρός», από την Κυριακή μέχρι και μεθαύριο.

Πρόκειται για ζώνη που ανατολικά ξεκινά από 25 χιλιόμετρα από τις ακτές της Πάφου και δυτικά μέχρι και απόσταση 75 χιλιομέτρων από τις ακτές της Ρόδου. Βόρεια, η ίδια περιοχή καλύπτει τα τουρκικά παράλια και φτάνει μέχρι και 15 χιλιόμετρα από το Καστελόριζο, ενώ νότια επικαλύπτει τμήματα των τεμαχίων 4, 5, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ και φτάνει στα νοητά όρια που τέμνουν τις ΑΟΖ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Η έκταση που «δεσμεύτηκε» από την Τουρκία με την εν λόγω Navtex (0077/19), που να σημειωθεί ότι είναι υπετριπλάσια της έκτασης ολόκληρης της Κύπρου, είναι πέρα από φανερό ότι δεν μπορεί να καλυφθεί με σεισμογραφικά σε περίοδο πέντε ημερών που προβλέπει η παράτυπη «Navtex».


Στην πράξη ούτε και πολύ μικρό μέρος της εν λόγω περιοχής δεν μπορεί να καλυφθεί με σεισμογραφικά σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα. Είναι φανερό ότι εκδόθηκε καθαρά για πολιτικούς λόγους, που δεν συνάδουν με τους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Χαρτογραφίας, όπως και του Διεθνούς Οργανισμού Μετεωρολογίας, που ρυθμίζουν τα θέματα Navtex ως διαδικασίες ασφάλειας ναυτιλλομένων.

Επίσης, εντείνοντας τις προκλήσεις, η Τουρκία εξέδωσε χθες πρόσθετη παράτυπη Navtex, για δήθεν ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού νότια της Κύπρου μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Πρόκειται για περιοχή που είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι αποσκοπεί σε πολιτικά μηνύματα, αφού συμπίπτει σχεδόν πλήρως με τα όρια του τεμαχίου 8 της κυπριακής ΑΟΖ.

Καλύπτει δηλαδή, ένα από τα τεμάχια που αυτές τις μέρες και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, όπως έγραψε ο «Φ», πραγματοποιεί εξειδικευμένες έρευνες το ειδικό ερευνητικό σκάφος Nautical Geo για καθορισμό στόχων των επόμενων γεωτρήσεων για λογαριασμό των εταιρειών TOTAL–ΕΝΙ (τεμάχια 6, 8, 11) και ExxonMobil–Qatar Petroleum (τεμάχιο 10), όπως και για λογαριασμό απευθείας της Κυπριακής Δημοκρατίας για μελλοντικές αναθέσεις (στα τεμάχια 7 και 12). Επίσης, ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού εξήγγειλε και σε περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης εξέδωσε αμέσως αντι-Navtex, που με νέα ανακοίνωση η Τουρκία αποπειράται να ακυρώσει.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]