Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε το 2019;


Του Παναγιώτη Παστουσέα

Στην αυγή του 2019 βλέπουμε με έκπληξη την ανεπανάληπτη συμπαιγνία του ΣΥΡΙΖΑ, ενός αριστερού διεθνιστικού κόμματος και των ΑΝΕΛ, ενός υποτίθεται «δεξιού- πατριωτικού» κόμματος. Προκειμένου οι μεν να διατηρηθούν στην εξουσία, οι δε αφού απόλαυσαν τις υπουργικές τους καρέκλες για τέσσερα χρόνια τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές, να έχουν πολιτικό χρόνο ώστε να το παίξουν πάλι πατριώτες για να γλυτώσουν την εκλογική τους εξαέρωση.

Το εκπληκτικότερο γεγονός, είναι οι ιδεολογικές-πολιτικές κυβιστήσεις (κωλοτούμπες) κάποιων «υπερδεξιών» πολιτικών των ΑΝΕΛ, που ενώ εκλέχθηκαν, υποτίθεται, με την σημαία του πατριωτισμού, μεταπηδούν σε ένα αριστερό κόμμα που διακατέχεται από ιδεολογίες-ιδεοληψίες του παρελθόντος και απεχθάνεται ότι περιλαμβάνει τις λέξεις Έθνος –Ελλάδα και τα παράγωγά τους.

Το τραγικότερο είναι ότι αυτή η συμπεριφορά του πολιτικού αμοραλισμού επιτείνει την κρίση αξιών της κοινωνίας μας και απόδομεί κάθε προσπάθεια αντίστασης και ανάκαμψης της εθνικής μας αξιοπρέπειας.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, με ενδιαφέρον και ίσως με αγωνία τι άλλο θα μας φέρει αυτός ο χρόνος και κυρίως σε ότι αφορά στην κυριότερη εθνική, για εμάς απειλή; η τουρκική επιθετικότητα που την είδαμε να αυξάνεται κάθετα από τις αρχές του 2018 και συνεχίζει από τις αρχές του 2019, που θα φτάσει;


Ας προσπαθήσουμε να μπούμε στο μυαλό των εξ ανατολών γειτόνων μας για να βγάλουμε συμπεράσματα. Αν ήμουν Τούρκος επιτελικός, η εισήγηση μου προς τα αρμόδια κέντρο λήψης αποφάσεων θα ήταν ότι :η πιο ευνοϊκή για την χώρα μου χρονική περίοδος για την τελική διεκδίκηση των πάγιων πλέον επιδιώξεων της είναι το πρώτο εξάμηνο του 2019 και ιδιαίτερα οι πρώτοι μήνες του, γιατί:

Πρώτο: Εάν δεν το επιχειρήσουμε τώρα πιθανόν να μείνουμε εκτός του παιγνιδιού εξόρυξης υδρογονανθράκων και στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα, ήδη μείναμε έξω από την εξόρυξη στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ γιατί η Κύπρος πρόλαβε και έθεσε τα συμφέροντα της πίσω από πανίσχυρες χώρες και εταιρίες. Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί στην περιοχή μεταξύ Κρήτης- Καστελόριζου - Κύπρου.

Δεύτερο: Η Ελλάδα βρίσκεται οικονομικά στην χειρότερη δυνατή κατάσταση, ίσως από το 2019 και μετά να αρχίσει να βελτιώνεται, επομένως τώρα βρίσκεται στο πιο αδύνατο σημείο της. Εμείς είμαστε στην καλύτερη δυνατή, δεδομένου ότι την προηγούμενη 10ετία η οικονομία μας βελτιώθηκε κάθετα και το ΑΕΠ μας αυξήθηκε κατά 60% (ενώ το Ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%) από εδώ και στο εξής δεν ξέρουμε αν η οικονομία μας θα αυξάνεται με αυτούς τους ρυθμούς. Το 2019 ίσως είναι το έτος καμπής για τις οικονομίες των δύο χωρών και με το μεγαλύτερο εύρος απόκλισης.

Τρίτο: Οι ΕΔ της βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση αφού ούτε το υλικό ούτε το προσωπικό τους έχει ανανεωθεί από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Ίσως από εδώ και εμπρός και με την πιθανή βελτίωση της οικονομική τους κατάσταση να αρχίζει σταδιακά η ενίσχυσή τους, άρα τώρα βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους Επίσης αρκετοί ανώτατοι αξιωματικοί στην ηγεσία των ΕΔ, λόγω των αλλαγών μετά τις ετήσιες κρίσεις, θα έχουν μόλις αναλάβει να νέα τους καθήκοντα.

Τέταρτο: Η παρούσα κυβέρνηση τους σε όλα τα εθνικά της θέματα που έχει διαπραγματευτεί μέχρι τώρα ακόμα και σε αυτά που ήταν από θέση ισχύος, έχει αποτύχει παταγωδώς είτε λόγω ανικανότητα είτε λόγω ιδεολογίας-ιδεοληψίας, τα κριτήρια επιλύσεως τέτοιου είδους θεμάτων ,για αυτήν, δεν είναι τα θεωρούμενα ως κλασικά-τυπικά εθνικά κριτήρια. Είναι η πιο κατάλληλη κυβέρνηση για παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της, χωρίς να νοιώθει ενοχές αφού μπορεί να περιβάλει τις παραχωρήσεις της με τον μανδύα του ειρηνιστή προς «όφελος της αδελφοσύνης-αλληλεγγύης των λαών».

Πέμπτο: Επειδή μας ενδιαφέρει και ο τουρισμός μας , η οποιαδήποτε κρίση ή θερμό επεισόδιο προκαλέσουμε, πρέπει να έχει λήξει πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου ώστε να μην μας στοιχίσει οικονομικά.

Έκτο: Η Ελλάδα βρίσκεται σε κυβερνητική αστάθεια και σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο πολλαπλών πολιτικών αναμετρήσεων.

Έβδομο: Η άσκηση μας που εξαγγέλθηκε με τον τίτλο «Γαλάζια Πατρίδα» και θα διεξαχθεί από την 27/2 έως 3/3 είναι σε πολύ καλή χρονική στιγμή για να ξεκαθαρίσουμε, με τους γείτονες, τα θέματα που μας απασχολούν.

Συνεπώς εκτιμάται ότι η Τουρκία τους πρώτους μήνες του 2019 και πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου θα επιχειρήσει οριστική κεφαλαιοποίηση των πλεονεκτημάτων που της δίνουν οι συντελεστές ισχύος που διαθέτει. Η προσπάθεια αυτή θα έχει στόχο την περιοχή μεταξύ Κρήτης-Καστελόριζου- Κύπρου.

ΥΓ1: Εύχομαι οι εκτιμήσεις μου να είναι λάθος
ΥΓ2:Στον νέο Υπουργό Άμυνας Ναύαρχο Αποστολάκη εύχομαι καλή τύχη στα νέα του καθήκοντα.

* Ο Παναγιώτης Παστουσέας είναι Αντιναύαρχος ε.α – Επίτιμος Υπαρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]