Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

H τύχη των Κούρδων ανεβάζει την ένταση μεταξύ Τραμπ - Ερντογάν


Του Γιάννη Μαντζίκου

Όπως ανέφερε το Bloomberg «στον πλανήτη Τραμπ τα πράγματα κινούνται σε διαφορετικούς χρόνους», έτσι λοιπόν την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε την Τουρκία ότι θα υποστεί οικονομική καταστροφή, εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιτεθούν εναντίον των Κούρδων της Συρίας μετά την «πολύ καθυστερημένη» αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, που ανήγγειλε ότι «ξεκινά».

Η πρώτη απάντηση στον Αμερικανό πρόεδρο ήρθε επίσης μέσω Twitter, από όπου ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν είπε «η Άγκυρα αναμένει από τις ΗΠΑ να τιμήσουν τη διμερή στρατηγική εταιρική σχέση», ενώ υψηλότερους τόνους επέλεξε ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβόυσογλου που δήλωσε ότι «δεν πας πουθένα αν απειλείς την Τουρκία οικονομικά». Αργά χθες, Τραμπ και Ερντογάν είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία κατά την διάρκεια της οποίας συζήτησαν κυρίως την δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη Συρία, όπως τουλάχιστον έγινε γνωστό από την Άγκυρα. Ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτή η επικοινωνία ήταν αρκετή για να κλείσει το χασμα μεταξύ τους.

Όλα αυτά ενώ, η αναγγελία του Τραμπ τον Δεκέμβριο ότι θα αποσύρει τους περίπου 2.000 άνδρες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένοι στη Συρία έγινε δεκτή με ικανοποίηση στην Άγκυρα, όμως «συντάραξε» τόσο το αμερικανικό πεντάγωνο με αποκορύφωμα την παραίτηση του Υπουργού Αμύνης Τζιμ Μάτις όσο και στους Κούρδους μαχητές οι οποίοι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.


Και αν η παραίτηση Μάτις ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, τα όσα μεσολάβησαν κλόνισαν, εκ νέου, την εμπιστοσύνη του Τραμπ προς τον Ερντογάν. Πρώτος άλλωστε, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε αναφέρει πως «η σημασία της διασφάλισης ότι οι Τούρκοι δεν θα σφάξουν τους Κούρδους, η προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Συρία αποτελούν μέρος της αμερικανικής αποστολής». Η δήλωση Πομπέο συνέπιπτε σχεδόν με την πρόσκληση των Κούρδων της πόλης Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας στα στρατεύματα του Σύρου προέδρου Άσαντ ώστε να προλάβουν την εισβολή των Τούρκων.

«Νερό στον μύλο» της επιδείνωσης των σχέσεων έριξαν και τα ταξίδια Μπόλτον και Πομπέο στην ευρύτερη περιοχή. Πρώτα, ο Μπόλτον Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του αμερικανικού προέδρου από το Ισραήλ όπου βρέθηκε πριν πάει στην Τουρκία δήλωσε «οι ΗΠΑ θα συναρτήσουν την αποχώρησή τους από τη Συρία με τις εγγυήσεις που θα προσφέρει η Άγκυρα για την ασφάλεια των Κούρδων». Αυτή η δήλωση προκάλεσε το ξέσπασμα του Τούρκου προέδρου ο οποίος προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί στο συγκεκριμένο θέμα. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Μπόλτον ανεχώρησε «κακήν κακώς» από την Τουρκία μετά την άρνηση του Ερντογάν να τον δεχτεί.

Πέραν αυτών, ο παρορμητικός Τραμπ δεν λογάριασε στους «ξενοδόχους» ως την διαμόρφωση της πολιτικής του στη Μέση Ανατολή που δεν είναι άλλοι εκτός των Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας. Σημειώνεται ότι λίγο μετά την ανακοίνωση Τραμπ για αποχώρηση από τη Συρία τόσο ο πρωθυπουργός του Ισράηλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου όσο και το λεγόμενο «εβραϊκό λόμπι» των ΗΠΑ πίεσαν ισχυρά για να αλλάξουν γνώμη στον ένοικο του Λευκού Οίκου. Συγκεκριμένα, ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τον Πομπέο στην Βραζιλία στα πλαίσια της ορκωμοσίας του πρόεδρου Μπολσονάρου για λάβει διαβεβαιώσεις ενώ ακολούθησε το ταξίδι Μπόλτον στο Ισραήλ. Τέλος, την Κυριακή, ο Πομπέο βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία στα πλαίσια της περιοδείας στη Μέση Ανατολή, όπου ο πρίγκηπας Τουρκί Φαιζάλ προειδοποίησε ότι «η αμερικανική αποχώρηση από την Συρία θα είναι μεγάλο λάθος».

Δεν χώρα αμφιβολία λοιπόν ότι μπορεί ο Τραμπ να θέλει να «ξεμπλέξει» με την Συρία, όμως οι παραπάνω εξελίξεις και παράγοντες δεν του επιτρέπουν να κάνει κάτι τέτοιο. Στόχος του λοιπόν είναι να χρησιμοποιήσει τόσο το όπλο των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας με την λογική του «ο φόβος φυλά τα έρμα», όσο και να κλείσει ενδεχομένως τον δρόμο στην παράδοση των μαχητικών F-35 στην Άγκυρα.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]