Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία σε νέες περιπέτειες


Η Τουρκία ολοκλήρωσε τις «προετοιμασίες» της για μια νέα επίθεση στη βόρεια Συρία με σκοπό την «εξάλειψη» μιας κουρδικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζει η Ουάσιγκτον, την οποία όμως η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική», δήλωσε σήμερα ο Tayip Erdogan.

«Θα καταστρέψουμε την τρομοκρατική δομή ανατολικά του Ευφράτη. Έχουμε τελειώσει τις προετοιμασίες, τα σχέδια και τα προγράμματά μας στο θέμα αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του στους βουλευτές του κόμματός του στο κοινοβούλιο.

«Αρχίσαμε πριν από μερικές ημέρες την παρέμβασή μας εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης και σύντομα, θα υπάρξουν πιο αποτελεσματικές και μεγαλύτερου εύρους επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Την Κυριακή, ο τουρκικός στρατός σφυροκόπησε θέσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, στη βόρεια Συρία, δυτικά του Κομπάνι (Άιν αλ-Άραμπ στα αραβικά), σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι YPG είναι η ραχοκοκαλιά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS) μιας αραβοκουρδικής συμμαχίας που υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.


Όμως η Άγκυρα θεωρεί ότι αποτελούν προέκταση στη Συρία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας οργάνωσης που πραγματοποιεί αιματηρό αντάρτικο στο τουρκικό έδαφος από το 1984.

Ο Erdogan έχει απειλήσει πολλές φορές στη διάρκεια των τελευταίων ημερών να εξαπολύσει επίθεση ανατολικά του Ευφράτη έπειτα από δύο προηγούμενες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 2016 δυτικά του ποταμού, για την εκδίωξη τόσο του ΙΚ όσο και των YPG.

Σύμφωνα με το Anadolu, οι τουρκικοί βομβαρδισμοί της Κυριακής είχαν στόχο καταφύγια και χαρακώματα των YPG σε έναν λόφο στο χωριό Ζουρ Μαγκάρ, στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, απέναντι από την πόλη Τζαραμπλούς.

Στο μεταξύ, η Τουρκία απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες της συριακής κυβέρνησης ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει μιας συμφωνίας για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από την ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιdlib, λέγοντας, ψευδώς, πως η συμφωνία εφαρμόζεται όπως είχε σχεδιαστεί.

Ο Τούρκος στρατός επέστρεψε την Κυριακή πυρά πυροβολικού σε θέσεις που κρατούνται από υποστηριζόμενους από τις Η.Π.Α. Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία, ανέφερε ο ημί-επίσημος Αμερικανικός ιστότοπος Stars and Stripes.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν αντιδράσει ως τώρα στις νέες αυτές τουρκικές κινήσεις αλλά όπως έχουν δηλώσει στο παρελθόν, όπως και η Γαλλία, δεν θα επιτρέψουν να απειληθεί ο έλεγχος της ΒΑ Συρίας από τους Κούρδους καθώς είναι οι μόνοι σύμμαχοί τους στην περιοχή.

O Erdogan ανέφερε σαν δικαιολογία ότι οι μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG) τοποθετούνται ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη βόρεια Συρία, κάτι που η Αγκυρα θεωρεί «απειλή»

Οι προχθεσινοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν όταν η Τουρκία φιλοξενούσε μια σύνοδο κορυφής για την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία. Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας τόνισαν τη σημασία που έχει το Σάββατο η διαρκής εκεχειρία στη Συρία και δήλωσε ότι μια επιτροπή για τη σύνταξη νέου συντάγματος θα πρέπει να συνεδριάσει μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας παραβιάζοντας αυτή την αρχική συμφωνία ξεκίνησε τις επιθέσεις, προκαλώντας την άμεση αντίδραση Συρίας και Ρωσίας.

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]