Όταν ο Τσίπρας άλλαζε το Σύνταγμα για λόγους... προόδου
Της Νίκης Ζορμπά
Προανήγγειλε τη Συνταγματική Αναθεώρηση το 2016 πράγματι, την προωθεί λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση της θητείας του ( και ας "ορκίζονται" ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας).
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, "χτένισαν" χθες το τελικό κείμενο των προτάσεων του κόμματος για τις αλλαγές στο Σύνταγμα σε μια μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας.
Εκεί όπου κατέληξαν σε ...προοδευτικές προτάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περί τις εννιά ψηφοφορίες προκειμένου να εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας και να μη οδηγείται η χώρα με εργαλείο την εκλογή του σε κάλπες, την ουσιαστική υπαναχώρηση από τις αρχικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί διαχωρισμού Εκκλησίας- Κράτους αλλά και την "αξιόπιστη πρόταση μομφής", κατά την οποία εξουδετερώνεται ουσιαστικά το κοινοβουλευτικό αυτό όπλο της αντιπολίτευσης ( θα απαιτείται υπόδειξη νέου πρωθυπουργού από την πλευρά αυτού που την ασκεί) πάλι με στόχο την αδιατάρακτη ολοκλήρωση της Συνταγματικής θητείας μιας κυβέρνησης.
Αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας είναι προϋπόθεση για να περάσει και στο Σύνταγμα το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής ( το οποίο δεν κατάφερε μεν να περάσει με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή αλλά ζητεί να το εντάξει στο Σύνταγμα της χώρας).
Με λόγια απλά σαν πολλή "πρόοδο" δεν ξόδεψε το κυβερνών κόμμα για να διασφαλίσει μέσω του Συντάγματος ότι οι κυβερνήσεις σχεδόν θα υποχρεούνται να ολοκληρώνουν τον προβλεπόμενο βίο τους ανεξαρτήτως της "λαϊκής δυσαρμονίας" με το κοινοβούλιο την οποία επικαλέστηκε το 2014 για να προκαλέσει πρόωρες κάλπες;
Το κομματικό και κυβερνητικό αντεπιχείρημα για τη διασφάλιση των ομαλών 4ετών κύκλων μιας κυβέρνησης είναι η "θωράκιση" της Βουλής από εξωθεσμικές παρεμβάσεις που τυχόν επιβουλεύονται τη σταθερότητά της. Τούτο πάντως, δυνητικά θα μπορούσε να ισχύσει και αντιστρόφως: Εξωθεσμικές παρεμβάσεις για τη διατήρηση στη ζωή μιας κυβέρνησης η οποία να έχει χάσει παντελώς τα κοινωνικά της ερείσματα.
Στην Κυβέρνηση ωστόσο, επιμένουν ότι παρά το "όχι" της Ν.Δ, οι προτάσεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν ευρύτερες συναινέσεις με προοδευτικό πρόσημο και μάλιστα στον δρόμο προς τις αυτοδιοικητικές και εθνικές κάλπες.
Και τούτο, γιατί βάσει του χρονοδιαγράμματος, η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί χρονικά περί τα τέλη του Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου ( να συμπέσει δηλαδή ενδεχομένως και με την έλευση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή).
Πόλωση και άρθρο 86
Κι αν η Συνταγματική Αναθεώρηση απαιτεί συναινέσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ ομνύει σ αυτές εγκαλώντας για μικροπολιτική ( και μύχιους φόβους) την αντιπολίτευση η οποία αντιδρά, η χθεσινή του ομιλία προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, κάθε άλλο παρά συναινετική ήταν.
Ούτε λίγο- ούτε πολύ, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν απέτυχαν από άγνοια ή λαθεμένες εκτιμήσεις αλλά από ενσυνείδητη απόφαση να αναπαραγάγουν διαρκώς τις εστίες διαφθοράς, από τις οποίες καλείται ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ, να απαλλάξουν τον τόπο.
Ολοκληρώνοντας μάλιστα την τοποθέτησή του, διατύπωσε ευθέως τη μομφή προς τον Κ. Μητσοτάκη πως η απόρριψη των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση δεν έχει ουδένα άλλο στόχο ει μη μόνον τον "φόβο" του προέδρου της Ν.Δ να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ( ξεσηκώνοντας σφοδρή αντίδραση στο Μοσχάτο).
Κατά τα λοιπά, τις επόμενες ημέρες, θα ανοίξει και τυπικά ο κοινοβουλευτικός δρόμος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, στον οποίο η πόλωση θα χτυπήσει και πάλι "κόκκινο", καθώς είναι ξεκάθαρος ο στόχος Τσίπρα για ασφυκτικό πρεσάρισμα τόσο στο ΚΙΝΑΛ όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Capital
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...