Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι κανόνες προϋπολογισμού της Ευρώπης χρειάζονται έξυπνη εφαρμογή


Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει στο μικροσκόπιο τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ευρωζώνης για να διαπιστώσει αν συμμορφώνονται με τους δημοσιονομικούς κανόνες του μπλοκ. Η πρόσφατη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας περιπλέκει αυτό το έργο - ή θα έπρεπε. Προτείνει ότι οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να είναι υπερβολικά αυστηρές. Η Επιτροπή πρέπει να επιβάλει κυρώσεις για σοβαρές παραβιάσεις, αλλά έχει την πολυτέλεια να είναι επιεικής με τις οριακές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της Επιτροπής, η παραγωγή στη ζώνη του ευρώ θα αυξηθεί κατά περίπου 2% το τρέχον έτος και το επόμενο. Αλλά τα πιο πρόσφατα σημάδια είναι λιγότερο ενθαρρυντικά. Η ανάπτυξη παραπαίει. Η άνοδος του προστατευτισμού των ΗΠΑ απειλεί τους εξαγωγείς της Ευρώπης. Η αυξημένη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές υπονομεύει την εμπιστοσύνη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δικαίως υποσχεθεί να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο τέλος του τρέχοντος έτους, γεγονός που ρίχνει το περισσότερο βάρος της διατήρησης της μακροοικονομικής σταθερότητας στη δημοσιονομική πολιτική. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ζώνη του ευρώ θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τους κανόνες και να χρησιμοποιήσει την ανάκαμψη για να μειώσει το δημόσιο χρέος - αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοούμε τον κίνδυνο μιας ανανεωμένης επιβράδυνσης.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης, η Κομισιόν έχει ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις των σχεδίων προϋπολογισμού που κατέθεσαν το Βέλγιο, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ισπανία. Σε μία περίπτωση –στην Ιταλία- έλαβε το πρωτοφανές μέτρο του να ζητήσει από την κυβέρνηση να καταθέσει νέο σχέδιο. Αυτό ήταν σωστό: η πρώτη προσπάθεια της Ρώμης δεν παραβίαζε τόσο τους κανόνες όσο τους απέρριπτε, και το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιταλίας δεν αφήνει περιθώριο για σφάλματα. Οι επενδυτές ανησυχούν για τα σχέδια και υπάρχει και κίνδυνος το κλίμα αυτό να επεκταθεί, βάζοντας σε κίνδυνο και άλλες χώρες.


Η Ιταλία ωστόσο είναι μια ακραία περίπτωση. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γαλλίας θα αυξηθεί ελαφρώς στο επόμενο έτος, στο 2,8% του ΑΕΠ, αλλά αυτό θα γίνει εξαιτίας μιας πρόσκαιρης μείωσης των εσόδων, που την προκάλεσε μια αλλαγή στο φορολογικό σύστημα. Το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί παρόλα αυτά (αν και λίγο λιγότερο από αυτό που είχε απαιτήσει η Κομισιόν). Το ίδιο ισχύει για τις άλλες χώρες που είναι υπό εξέταση (εκτός από τη Σλοβενία, η οποία δεν έχει ακόμη καταθέσει πλήρη προϋπολογισμό για το 2019).

Η Κομισιόν οφείλει να διατηρήσει την αξιοπιστία των δημοσιονομικών της κανόνων, τιμωρώντας σοβαρές παραβάσεις. Αλλά η αυστηρή στάση σε μη σημαντικές παραβάσεις, ιδιαίτερα εάν η ευρωπαϊκή οικονομία αποδειχθεί ότι "κόβει" ταχύτητα, θα ήταν μια λάθος κίνηση οικονομική και ακόμη χειρότερα, πολιτική. Για να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες, πρέπει να εφαρμόζονται με λογικά κριτήρια.

Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]