Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προσκλητήριο για πετρελαϊκές έρευνες σε 5 καινούριες περιοχές Κρήτης - Ιονίου


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Με το ίδιο μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε ώστε να έρθουν στην Ελλάδα η ExxonMobil, η Total και η Repsol, δηλαδή τρεις μεγάλες και καταξιωμένες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, φιλοδοξεί η κρατική αρχή υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ να προσελκύσει και άλλες μεγάλες πετρελαϊκές για έρευνες στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας σε workshop που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το επόμενο βήμα θα γίνει με 5 νέα μπλοκ που έχουν ήδη μελετηθεί και θα επιδιωχθεί να ανατεθούν σε εταιρείες για έρευνες μέσα στο προσεχές 12μηνο.

Τα μπλοκ αυτά προέρχονται από τις περιοχές που είχαν περιληφθεί στο μεγάλο γύρο παραχώρησης του 2014, ωστόσο έμειναν αδιάθετα καθώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Ωστόσο, οι επιστήμονες της ΕΔΕΥ προχώρησαν σε επανεπεξεργασία και σε νέα ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων και στη συνέχεια χάραξαν νέα μεγαλύτερα μπλοκ που έχουν έκταση από 8 έως 20 χιλιάδες τετραγωνικά χλμ. Στο πλαίσιο αυτό χαράχτηκαν 2 μπλοκ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης 2 μπλοκ στο Ιόνιο και 1 μπλοκ στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Πελοποννήσου.


Η ΕΔΕΥ θα ξεκινήσει να κάνει το promotion των θαλάσσιων αυτών περιοχών σε διάφορα fora αλλά και σε στοχευμένες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν τέτοιου μεγέθους εκμεταλλεύσεις. Μάλιστα η πρώτη τεχνική παρουσίαση των πέντε περιοχών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο workshop του ΙΕΝΕ, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες σε διεθνή συνέδρια.

Σύμφωνα με τον κ. Μπασιά, η πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από κάποια εταιρεία είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να προχωρήσουν οι έρευνες καθώς οι άλλες δύο διαδικασίες (γύρος παραχωρήσεων ή η πρόσκληση open door) είναι χρονοβόρες και συνεπάγονται σημαντικά κόστη.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ εκτίμησε ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί εντός του επόμενου 12μηνου ενώ διευκρίνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα για τις εταιρείες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για ένα τμήμα μόνο από τα 5 μπλοκ που βγαίνουν προς εκμετάλλευση.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, ο κ. Μπασιάς σημείωσε ότι οι δύο περιοχές νοτίως της Κρήτης έχουν διαφορετική μορφολογία από τα θαλάσσια μπλοκ που παραχωρήθηκαν στην κοινοπραξία ExxonMobil Total ΕΛΠΕ στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Σε ό,τι αφορά τέλος το Ιόνιο, οι περιοχές που βγαίνουν σε παραχώρηση αποτελούν την συνέχεια της λεκάνης της Απούλιας στην Ιταλία.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]