Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι εντάσεις αυξάνονται στο βόρειο Ιράκ, από τις τουρκικές επιχειρήσεις


Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayip Erdogan έχει δεσμευθεί να εξαλείψει το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) στις περιοχές Qandil και Sindzar του βόρειου Ιράκ και να σταματήσει τις διασυνοριακές επιδρομές από την οργάνωση, που αγωνίζεται για αυτοδιοίκηση πρόσφατα στο νοτιοανατολικό κυρίως κουρδικό τμήμα της Τουρκίας για περισσότερο από τρεις δεκαετίες.

Το PKK έχει την έδρα του στα βουνά του Qandil, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, το Ιράν και την Τουρκία. Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στοχεύουν συχνά στα εκεί βστρατόπεδα της οργάνωσης

Ωστόσο, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία έχει αναπτύξει πρόσθετες ενισχύσεις στις περιοχές Biradost και Barzan εντός της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ, την οποία θεωρούν ορισμένοι παρατηρητές ως προετοιμασία για μια σημαντική επίθεση εναντίον του ΡΚΚ.

«Ο τουρκικός στρατός που συγκεντρώνεται στο Ιιρακινό Κουρδιστάν συνεχίζεται εδώ και μήνες», δήλωσε ο Erevan Saeed, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών της Μέσης Ανατολής, ένα think tank στην πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, Erbil. «Για χρόνια, η Τουρκία σκέφτεται να ξεκινήσει μια μαζική στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του ΡΚΚ».


«Φαίνεται ότι η Άγκυρα επιδιώκει να δημιουργήσει κάποιο είδος ζώνης ασφαλείας έξω από τα σύνορά της για να μειώσει την εξέγερση του ΡΚΚ αλλά και τις επιπτώσεις στο Κουρδιστάν της Τουρκίας», ανέφερε.

Ο τουρκικός στρατός τον Ιούνιο, ανακοίνωσε νέα φάση επιχειρήσεων κατά των στόχων της PKK σε ολόκληρο το βόρειο Ιράκ. Η Τουρκία έχει διατηρήσει εδώ και καιρό αρκετά στρατιωτικά φυλάκια στην κουρδική περιοχή του Ιράκ για να πολεμήσει το ΡΚΚ, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 1983, η Τουρκία και το Ιράκ υπέγραψαν συμφωνία ασφαλείας που επέτρεψε στον τουρκικό στρατό να λειτουργήσει μέχρι και 20 χιλιόμετρα στο ιρακινό έδαφος, αναζητώντας αντάρτες.

«Αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε με το προηγούμενο καθεστώς του Sadam Housein, αλλά από το 2003 καμία ιρακινή κυβέρνηση δεν προσπάθησε να κάνει κάτι γι’ αυτό», δήλωσε ο Adel Bakawan, ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, στο Παρίσι.

«Το Ιράκ είναι ένα αποτυχημένο κράτος και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να δούμε τώρα ότι η Ιρακινή κυβέρνηση ή στο μέλλον αρκετά τολμηρή ώστε να απαιτήσει από την Τουρκία να τερματίσει τη συμφωνία αυτή, τουλάχιστον για να προστατεύσει τους ιρακινούς Κούρδους πολίτες από τις τουρκικές επιθέσεις».

Κάτοικοι στα βόρεια συνοριακά χωριά του Ιράκ έχουν επίσης στοχοποιηθεί στην τουρκική εκστρατεία εναέριων βομβαρδισμών και πυροβολικού, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

«Σε μια επιχείρηση του Ιουλίου, που διεξήχθη από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, σκοτώθηκαν εννέα αθώοι πολίτες και περισσότεροι από 13 τραυματίστηκαν σε αρκετά απομακρυσμένα χωριά της επαρχίας Erbil», δήλωσε ο Κουρδο-ιρακινός δημοσιογράφος Omid Jwanro, ο οποίος έχει τεκμηριώσει αμάχους- θύματα από τουρκικές επιθέσεις.

Είπε ότι τουλάχιστον 35 άμαχοι σκοτώθηκαν σε τουρκικές επιθέσεις στα συνοριακά χωριά του Ιράκ φέτος.

Η Τουρκία αρνείται ότι σκότωσε πολίτες στο Κουρδιστάν

«Όταν μιλάμε με Τούρκους αξιωματούχους για να διαμαρτυρηθούμε για τέτοιες επιθέσεις, μας λένε ότι απευθύνονται μόνο σε μαχητές του ΡΚΚ», δήλωσε σε συνέντευξή του η Yahya al-Zubaidi, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Ιράκ, στην Κουρδική Υπηρεσία της Voice of America.

«Αλλά η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία του Ιράκ. Άλλες γειτονικές χώρες πρέπει επίσης να σέβονται την εδαφική κυριαρχία του Ιράκ «, ανέφερε.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι παρά τις συνεχιζόμενες τουρκικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ, η περιφερειακή κυβέρνηση του Ιράκ (KRG) του Κουρδιστάν πιθανότατα θα παραμείνει ουδέτερη.

«Το KRG θέλει να είναι μέρος του περιφερειακού συστήματος και έτσι δεν μπορεί να αντιταχθεί στην Τουρκία ή στο Ιράν, ακόμη και όταν αυτές οι δύο χώρες επιτίθενται σε Κούρδους ιρακινούς πολίτες και όχι μόνο στο ΡΚΚ», δήλωσε ο Bakaouan.

Είπε ότι οι Ιρακινοί Κούρδοι ήταν τόσο εξαρτημένοι από την Τουρκία που αναγκάστηκαν να παραμείνουν ήσυχοι για τις τουρκικές στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή τους, διότι «οποιαδήποτε αντίθετη κίνηση ή στάση από την KRG θα μπορούσε να έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τους Ιρακινούς Κούρδους. Η Τουρκία μπορεί κυριολεκτικά να πνίξει την κουρδική περιοχή εάν το θέλει.»

Αν και ρητή συνεργασία με την Τουρκία εναντίον του ΡΚΚ είναι απίθανη, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα δύο αντίπαλα πολιτικά κόμματα στο ιρακινό Κουρδιστάν, το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) και η Πατριωτική Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το ΡΚΚ ως διαπραγματευτικό χαρτί, το ένα εναντίον του άλλου, και εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι εφικτό εάν διαπιστωθούν περισσότερες διαμάχες μεταξύ του KDP και του PUK», δήλωσε ο Saeed.

«Εάν η KDP πιστεύει ότι παραγκωνίζεται, η εξάρτηση από την Άγκυρα θα αυξηθεί, οπότε θα πρέπει να ικανοποιήσει περισσότερες απαιτήσεις της Άγκυρας. Επομένως, αυτή η ισορροπία αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για το πώς θα δράσει το KDP σε σχέση με το PKK «, ανέφερε.

Εκείνο που ακόμη δεν είναι σαφές, αλλά σύντομα θα αποκαλυφθεί είναι τι είδους οικονομική ενίσχυση μπορεί πλέον να προσφέρει στην Erbil, η ¨Αγκυρα εξαιτίας της σοβαρής οικονομικής και συναλλαγματικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα κι αποτελούν βασικό εργαλείο άσκησης πολιτικής στο βόρειο Ιράκ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]