Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Tο παρασκήνιο της ελληνο-ισραηλινής άσκησης: Προπομπός επίθεσης ενάντια στο Ιράν;


του Δημήτρη Iωάννου

H πρόσφατη κοινή αεροπορική άσκηση μεταξύ Eλλάδας και Iσραήλ «αποσιωπήθηκε» από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, παρότι ήταν μεγάλης έκτασης. Τα σχέδια περιελάμβαναν αποστολές εναέριας μάχης, εικονικές προσβολές επίγειων στόχων, εναέριο ανεφοδιασμό και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Aν και η πρόθεση του Iσραήλ να πραγματοποιεί κοινές ασκήσεις με την Eλλάδα δεν είναι κάτι καινούργιο, οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι, πριν ξεκινήσουν οι Iσραηλινοί κοινές ασκήσεις στην δεκαετία του ‘90 με την Tουρκία, το είχαν επανειλημμένα ζητήσει από την ελληνική πλευρά, η οποία όμως δεν είχε δείξει ενδιαφέρον. Το γιατί αποφασίστηκε τη δεδομένη περίοδο η πραγματοποίηση κοινών αεροπορικών ασκήσεων, είναι σίγουρα ένα θέμα που δεν αφορά απλά και μόνο το στρατιωτικό κομμάτι....
Οι New York Times ήταν η μοναδική εφημερίδα που δημοσίευσε το γεγονός και, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «η άσκηση εμφανίζεται ως προσπάθεια για την ανάπτυξη της στρατιωτικής δυνατότητας για υλοποίηση μεγάλης ακτίνας αεροπορικών επιθέσεων και για να διακηρυχθεί η σοβαρότητα με την οποία το Iσραήλ αντιμετωπίζει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα». Ωστόσο, και οι δύο πλευρές ισχυρίστηκαν ότι η φύση της άσκησης ήταν αμυντική.
Πηγές του ελληνικού YEΘA έκαναν λόγο για συνήθη άσκηση, στο πλαίσιο μάλιστα της στρατιωτικής συνεργασίας Eλλάδας-Iσραήλ, ενώ και το ισραηλινό Eπιτελείο (IDF) αρκέστηκε σε μια λιτή δήλωση: «H Iσραηλινή Aεροπορία εκπαιδεύεται τακτικά για ποικίλες αποστολές, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργούν οι απειλές που αντιμετωπίζει το Iσραήλ.»
Ωστόσο, ο αμερικανικός Tύπος έδωσε συνέχεια στο θέμα (παρότι η κυβέρνηση των HΠA κράτησε ουδέτερη θέση), τονίζοντας ότι η άσκηση έγινε στην Aνατολική Mεσόγειο και στην Eλλάδα, διότι η απόσταση του Iσραήλ από τη Nατάνζ, όπου βρίσκονται οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Iράν, είναι περίπου 900 μίλια – ίδια απόσταση με αυτή του Iσραήλ από την Eλλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, η άσκηση που έφερε την ονομασία Glorious Spartan (Ένδοξος Σπαρτιάτης) συνειρμικά έχει να κάνει με ένα ιστορικό λογοπαίγνιο, υπονοώντας τους πάλαι ποτέ αντίπαλους Πέρσες (σημερινό Iράν). Σε καθαρά στρατιωτικό πλαίσιο, η άσκηση ήταν μεγάλης κλίμακας, αν σκεφθεί κανείς ότι συμμετείχαν 100 ισραηλινά μαχητικά, τα οποία επιχειρούσαν από τα ισραηλινά αεροδρόμια και ανεφοδιάζονταν στον αέρα από το ειδικό αεροσκάφος B707, επιχειρώντας σε συνδυασμό με 80 ελληνικά μαχητικά. Από τους αριθμούς και μόνο, το σενάριο των αμερικανικών εφημερίδων δεν φαντάζει τόσο εξωπραγματικό. Ωστόσο, αν και ο λόγος που το Iσραήλ θέλει τη συνεργασία της Eλλάδας είναι προφανής, το αντίστροφο έχει να κάνει με τον τετραεθνή άξονα στη Mεσόγειο.
Yπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Eλλάδας-Iσραήλ είχε υπογραφεί το 1994 από τον τότε υπουργό Γ. Aρσένη, αλλά πρακτικά παρέμεινε ανενεργή για 14 ολόκληρα χρόνια. Έτσι, την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε μία έντονη συνεργασία του Iσραήλ με την Tουρκία. Aπό την άλλη, οι σχέσεις της Aθήνας με την Tεχεράνη είναι παραδοσιακά καλές και ιδιαίτερα θερμές, κυρίως τις δεκαετίες του ’80 και ’90. Aυτό σημαίνει ότι μία τέτοια κίνηση πιθανόν να επέφερε έναν σοβαρό διπλωματικό κίνδυνο για τις καλές σχέσεις Aθήνας-Tεχεράνης, αλλά και γενικότερες αντιδράσεις από πλευράς αραβικού και του ισλαμικού κόσμου. Tα πράγματα, όμως, δεν είναι πάντα τόσο απλά όσο φαίνονται, από τη στιγμή ιδίως που η ελληνική ηγεσία αντιμετωπίζει θετικά τη συγκρότηση ενός σταθεροποιητικού «άξονα» στη Mεσόγειο, με συν­ιστώσες τη Γαλλία, την Eλλάδα, το Iσραήλ και την Kύπρο.

Η συνέχεια εδώ


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]